Smartphones

Smartphones και tablets προκαλούν προβλήματα ψυχικής υγείας σε παιδιά απο την ηλικία των δύο ετών

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν προβλήματα ψυχικής υγείας λόγω των smartphones και των tablets ακόμα και από την ηλικία των δύο ετών.

Ακόμα και μια ώρα την ημέρα μπροστά στις οθόνες των κινητών και των τάμπλετ είναι αρκετή για να κάνει τα παιδιά να αποκτήσουν άγχος ή κατάθλιψη. Κάτι τέτοιο μπορεί να τα κάνει λιγότερο περίεργα να ανακαλύψουν τον πραγματικό κόσμο, λιγότερο ικανά να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους, λιγότερο σταθερά στο συναισθηματικό τομέα και να έχουν λιγότερο έλεγχο του εαυτού τους.

Παρόλα αυτα οι έφηβοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν κάτι από τις ηλεκτρονικές συσκευές, παρόλο που τα παιδιά κάτω των δέκα ετών και τα μωρά βρίσκονται ακόμα στο στάδιο που αναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους και μπορούν και αυτά να επηρεαστούν σε σημαντικό βαθμό. Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά “ζόμπι” στην Βρετανία περνάνε κατά μέσο όρο πέντε ώρες την ημέρα μπροστά στις οθόνες αυτών των ηλεκτρονικών συσκευών.

Ερευνητές από το κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια υποστηρίζουν ότι ο χρόνος μπροστά από τις οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών είναι μια σοβαρή αλλά αποτρέψιμη αιτία των προβλημάτων ψυχικής υγείας.

“Τα μισά από τα προβλήματα ψυχικής υγείας αναπτύσσονται από την εφηβεία, υπάρχει ανάγκη να εντοπιστούν οι παράγοντες που σχετίζονται με θέματα ψυχικής υγείας σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία και το πως περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους οι έφηβοι και τα παιδιά ”, ανέφεραν οι καθηγητές Τζιν Τουέντζ και Κιθ Κάμπελ.

Οι γονείς και οι καθηγητές πρέπει να μειώσουν τον χρόνο που περνάνε τα παιδιά μπροστά από κινητά, τάμπλετ ή τηλεοράσεις την ώρα που διαβάζουν, βρίσκονται παρέα με άλλους ανθρώπους, τρώνε ή κάνουν αθλήματα. Οι έφηβοι που περνάνε πάνω από επτά ώρες την ημέρα μπροστά από οθόνες ηλεκτρικών συσκευών είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη ή κάποια αγχώδη διαταραχή σε σχέση με τους εφήβους που περνάνε μια ώρα μπροστά από τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Τέλος, ανησυχητικό είναι το ότι ακόμα και με την πλέον “περιορισμένη” χρήση των τεσσάρων ωρών την ημέρα είναι συνδεδεμένη με χαμηλότερη ψυχολογική ευημερία.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 4 Νοεμβρίου 2018 12:27

Σχόλια

  • Είναι ο μόνος τρόπος να μην σε πρήζει το παιδί, του αγοράζεις ένα tablet το τινγαρειε στσ παιχνίδια και καίγεται σε μια γωνιά και δεν σε πρήζει

  • @Darth επειδή έχω παιδί να σε ενημερώσω πως δεν υπάρχει τρόπος να σε πρήξει ένα παιδί! Αν φτάσεις (οχι Εσύ) σε σημείο να θες να "ξεφορτωθείς" το παιδί σου τοτε είσαι επιεικώς για σφαίρα στο κεφάλι.

  • @ Flagship killer προφανώς αυτό που έγραψα δεν είναι η γνώμη μου αλλά καθαρά αυτό που ακούω (από τους πελάτες κυρίως) "το γεμίζουμε με παιχνίδια του το δίνουμε και όλοι μέρα δεν μας ενοχλεί, χαλάλι τα λεφτά για το tablet και την επισκευή του αν μας αφήνει ήσυχους"
    και ναι είναι για σφαίρα στο κεφάλι........... και ετοιμάσου να πάρεις πολλά πολυβόλα γιατί μάλλον θα μειώσουμε τον πληθυσμό στην Ελλάδα κατά μισό και βάλε........
    Παιδι δεν έχω..... ακόμη τουλάχιστον, αλλά απο το να το εχω όπως αυτοί καλύτερα καθόλου

  • Darth και Flagship...που να δείτε ο ένας γονιός να είναι κατά και ο άλλος "υπέρ" και παρόλο που το έχουμε ξεκαθαρίσει εκ αρχής στο "όχι".

  • darth συμφωνω και γω με το ποσοστο.... και οπως συνηθίζω να λεω...

    ...τα πράγματα ειναι κατα πόλύ χειρότερα απο οσο πάντοτε τα νομίζουμε ..... 😉

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Απόστολος Τιγγερίδης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.