Tim Berners-Lee: Θα σώσει το ίντερνετ με τη βοήθεια των Facebook και Google

Tim Berners-Lee, Tim Berners-Lee: Θα σώσει το ίντερνετ με τη βοήθεια των Facebook και Google

Ο Tim Berners-Lee, ο εφευρέτης του World Wide Web, ξεκίνησε επίσημα το Contract for the Web, ένα σύνολο αρχών που αποσκοπούν στο να διορθώσουν το διαδίκτυο και να μας αποτρέψουν από το να οδηγηθούμε σε μία ψηφιακή δυστοπία.

Τι είναι το “Συμβόλαιο για τον Ιστό” και ποιοι συμμετέχουν

Το Contract for the Web του Tim Berners-Lee απαριθμεί εννέα βασικές αρχές που αφορούν τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τα όσους χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

Μεταξύ των αρχών αναφέρονται η ευθύνη που έχουν οι εμπλεκόμενοι για την παροχή προσιτής και αξιόπιστης πρόσβασης στο διαδίκτυο, καθώς και ο σεβασμός του πολιτικού λόγου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Με την έναρξη της, η πρωτοβουλία έχει λάβει τη στήριξη περισσότερων από 150 οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών τεχνολογίας όπως η Microsoft, η Google, το DuckDuckGo και το Facebook. Επιπλέον, συμμετέχουν και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις όπως το Electronic Frontier Foundation.

Αν και η Guardian ανέφερε ότι η Amazon και το Twitter απουσιάζουν από τον κατάλογο των υποστηρικτών, στις 25 Νοεμβρίου εμφανίστηκε στην αρχική σελίδα του συμβολαίου το λογότυπο του Twitter.

Η έναρξη του συμβολαίου από τον Tim Berners-Lee είναι ένα σημαντικό γεγονός. Εταιρείες τεχνολογίας όπως το Facebook και το Google βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο εξαιτίας του όγκου και του τρόπου με τον οποίο συλλέγουν τα δεδομένα των χρηστών.

Το Contract for the Web περιλαμβάνει αρχές που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν τέτοια φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης οι επιχειρήσεις να σέβονται την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων.

Εκτός από τις 9 αρχές, το συμβόλαιο του Tim Berners-Lee περιλαμβάνει 72 ρήτρες. Όσες εταιρείες δεν δείξουν ότι συμμορφώνονται με τις αρχές του συμβολαίου κινδυνεύουν να αφαιρεθούν από τον κατάλογο των υποστηρικτών του έργου.

Επιπλέον, το συμβόλαιο προσφέρει ένα κοινό όραμα για το διαδίκτυο, καθώς και ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Παράλληλα, παρέχει ένα εργαλείο που έχει ως στόχο να “αναγκάσει” τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις να λογοδοτούν για τις πράξεις τους.

Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Γκάνα έχουν επίσης προσυπογράψει τις ιδρυτικές αρχές του συμβολαίου. Με βάση όσα ορίζει το συμβόλαιο, οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίσουν ότι όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και πως ο ιστός θα είναι πάντα διαθέσιμος.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο κομμάτι του συμβολαίου θεωρείται ιδιαίτερα επίκαιρο υπό το πρίσμα της πρόσφατης απόφασης της ιρανικής κυβέρνησης να κλείσει το διαδίκτυο σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η εξάπλωση των διαμαρτυριών.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Vodafone Pixel 7 Pro

Το Pixel 7 Pro δεν θα φέρει στην Ελλάδα η Vodafone [αποκλειστικό]

Το Techblog επιβεβαιώνει επίσημα ότι η Vodafone Ελλάδας δεν θα φέρει τα Pixel 7 και Pixel 7 Pro μέσα στο τρέχον έτος.

Smartphones featured OPPO OPPO Find X

Oppo Find X6 – Oppo Find X6 Pro: Έγιναν επίσημα στην Κίνα

H σειρά Oppo Find X6 ανακοινώθηκε επίσημα στην Κίνα, με ένα πολύ εντυπωσιακό σύστημα κάμερας με την υπογραφή της Hasselblad.

Smartphones Apple featured iPhone 15 Pro

iPhone 15 Pro: Δείτε το ενιαίο κουμπί έντασης ήχου και το κουμπί σίγασης

Οι φήμες θέλουν τα iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max να διαθέτουν ένα ενοποιημένο κουμπί έντασης ήχου και ένα κουμπί σίγασης.

Smartphones featured Samsung Samsung Galaxy Z Flip

Galaxy Z Flip 5 και Galaxy Z Fold 5: Leaker συγκεντρώνει όλες τις φήμες σε λίστα

Μετά την κυκλοφορία της σειράς Galaxy S23, οι θαυμαστές της Samsung περιμένουν τα Galaxy Z Flip 5 και Galaxy Z Fold 5, το ερχόμενο καλοκαίρι.