Μετά το airplane mode, οι ΗΠΑ ζητούν το driver mode στα smartphones

Το να ασχολείσαι με το κινητό σου, ακόμη και κατά τη διάρκεια της οδήγησης, είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα. Διάφορα κράτη ανά τον κόσμο μέσα από καμπάνιες, προσπαθούν να πείσουν τους οδηγούς να αφήσουν το κινητό.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν αρκούνται μόνο σε συστάσεις. Η εθνική υπηρεσία οδικής ασφάλειας (National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA), ένα από τα μέτρα που προτείνει είναι το “driver mode” feature για να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού.

Η υπηρεσία θα αποστείλει σχετικές οδηγίες στους κατασκευαστές smartphones για το τι πρέπει να περιλαμβάνει το driving mode. Στόχος είναι ο οδηγός να παραμείνει συνδεδεμένος, αλλά παράλληλα συγκεντρωμένος στον δρόμο. Αυτό που προτείνεται είναι ο περιορισμός κάποιων χαρακτηριστικών και η απλοποίηση του interface των συσκευών κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Επίσης προτείνεται, οι κατασκευαστές να βρουν έναν τρόπο το κινητό να αντιλαμβάνεται όταν ο οδηγός το χρησιμοποιεί ενώ οδηγεί.

Η NHTSA αναφέρει ότι το κινητό σήμερα μπορεί να κάνει πολλά διαφορετικά πράγματα, δεν είναι μόνο μια συσκευή να επικοινωνείς. “Η απόσπαση προσοχής παραμένει ένα πρόβλημα και πολλοί άνθρωποι τραυματίζονται ή πεθαίνουν στους δρόμους”. Ωστόσο, ένα πολύ μικρό κομμάτι του τεχνολογικού κόσμου αναγνωρίζει τον κίνδυνο που προκαλούν οι εφαρμογές και οι συσκευές. Το αρνητικό είναι ότι οι κατασκευαστές δεν ακολουθούν κοινή γραμμή και ο κάθε ένας επιβάλει διάφορους περιορισμούς στην απόσπαση της προσοχής του οδηγού.

Για παράδειγμα το Pokemon GO της Niantic, σε προειδοποιεί να μην παίζεις όταν ξεπερνάς τα 15 χιλιόμετρα την ώρα. Όμως άλλα παιχνίδια, δεν έχουν κάτι ανάλογο.

Ωστόσο, πέρα από τους περιορισμούς που μπορεί να θέσει οποιοσδήποτε κατασκευαστής, καλό θα ήταν ο αυτοπεριορισμός του κάθε οδηγού.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 23 Νοεμβρίου 2016 18:10

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.