Έργο CIRCE | Κλιματικές προγνώσεις για τη Μεσόγειο

Ερευνητές από 17 μεσογειακές χώρες θα συνεργαστούν για μια περίοδο τεσσάρων ετών προκειμένου να αξιολογήσουν τις καλύτερες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που αναμένονται λόγω των κλιματικών αλλαγών στην περιοχή. Οι ερευνητές συμμετέχουν στο έργο CIRCE (Climate Change and Impact Research: the Mediterranean Environment), το μεγαλύτερο ερευνητικό έργο που υλοποιείται μέχρι σήμερα και αφορά το κλίμα της Μεσογείου.

Σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις, η Μεσόγειος είναι η πλέον ευάλωτη από τις περιοχές της Ευρώπης στις αλλαγές που αναμένεται να επηρεάσουν τους φυσικούς πόρους κατά τον 21ο αιώνα. Η διαρκώς αυξανόμενη θερμοκρασία και οι περίοδοι ξηρασίας που προκύπτουν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών, λειψυδρία και απώλεια καλλιεργήσιμης γης. Σύμφωνα με το συντονιστή του CIRCE, Antonio Navarra, από το Γεωφυσικό Ινστιτούτο της Ιταλίας, το έργο θα εξετάσει τις μεγάλης κλίμακας συνέπειες που αποτελούν δυνητικούς κινδύνους για τη γεωργία, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την παραγωγή ενέργειας και τον τουρισμό.

Η ερευνητική ομάδα θα μελετήσει τις κλιματικές προγνώσεις για την περιοχή και το συσχετισμό τους με τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές προκειμένου να κατανοήσει την εξέλιξη των ροών ακτινοβολίας, του κύκλου του νερού, των νεφώσεων, των αερολυμάτων και ακραίων φαινομένων όπως οι πλημμύρες. Θα αξιολογηθούν επίσης οι επιπτώσεις στη γεωργία, τα οικοσυστήματα, τα δάση, την ποιότητα του αέρα και την ανθρώπινη υγεία. Οι εταίροι ελπίζουν ότι το έργο θα δώσει μια σαφέστερη εικόνα αυτών που έπονται, κάνοντας δυνατή την αξιολόγηση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, ιδιαίτερα στον τουρισμό, την ενεργειακή αγορά και την τοπική μετανάστευση.

“Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη συνεργασία μαθηματικών, φυσικών, κλιματολόγων, γεωπόνων, οικονομολόγων και ειδικών στην πληροφορική θα είναι διαθέσιμα στην επιστημονική κοινότητα και στους διαμορφωτές πολιτικής”, λέει ο καθηγητής Α. Navarra. “Μέσω του έργου αυτού, η έρευνα γίνεται ένα σημαντικό εργαλείο, υποστηρίζοντας με επιστημονική τεκμηρίωση και προβλέψεις μελλοντικών σεναρίων τις δράσεις που θα αμβλύνουν τις κλιματικές αλλαγές”.

Το έργο χρηματοδοτείται από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ.

Πηγή: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT).

Δείτε επίσης:
> Nokia N82 | Με κάμερα 5Megapixel και GPS
> Κωδικός: Home Cinema – Διάβασε πριν αγοράσεις
> Μικρό λεξικό όρων High-Definition

Σχόλια

  • Πάει... Σαχάρα θα γίνουμε. Και σιγά οι κυβερνήσεις μην ακολουθήσουν τις προτάσεις "σωτηρίας" των επιστημόνων... Εφόσον το κλίμα που τώρα έχει η Αφρική μετακομίζει σιγά σιγά στην Ευρώπη, οι φραγκάτοι στο μέλλον θα τη σκαπουλάρουν προς τα βόρεια...

  • Μπορούμε ο καθένας από το μέρος του να βοηθήσουμε με απλά πράγματα όπως με την ανακύκλωση και τη μείωση κατανάλωσης ενέργιας (ρεύμα, βενζίνη) και υδάτινων πόρων.
    Οι λίγοι "φραγκάτοι" μπορούν να παγώσουν και να σηκωθούν όταν βρεθεί η όποια λύση.

  • Και βέβαια μπορεί ο καθένας να συμβάλλει! Αλλά σε επίπεδο κυβερνήσεων που μπορούν να ελέγχουν τις κύριες πηγές μόλυνσης και που παράλληλα είναι και πηγές πλούτου, δεν νομίζω να γίνει κάτι δραστικό... Υπάρχουν και εξαιρέσεις όμως. Πχ έμαθα πως η Volvo έφτιαξε και έθεσε σε πλήρη λειτουργία το πρώτο "οικολογικό" εργοστάσιο αυτοκινήτων.

  • Αν και δεν έχω ψάξει πολύ το πληρέστατο αυτό blog, θα πρότεινα μια κατηγορία του στυλ "tech οικολογία" η κάτι παρόμοιο. :)

  • Οι εταιρείες πρέπει να συμβάλλουν και αυτές με οποιοδήποτε τρόπο.
    Εγώ στο σπίτι έχω ένα ECO Dect της Siemens, όταν το τοποθετείς στη βάση, αυτή σταματάει να εκπέμπει ακτινοβολία ενώ μόλις φορτιστεί η μπαταρία σταματάει και ο φορτιστής.

  • @Stelios: Παρόμοια post τα αρχειοθετούμε στις κατηγορίες, Τεχνολογία, Μικρά Νέα και Events. Είναι δύσκολο να ξεκινήσουμε μια νέα κατηγορία αν δεν σιγουρευτούμε ότι θα έχει συχνά ανανεωμένο περιεχόμενο.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αλέξανδρος Παππάς

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.