Curse of Silence, Προσοχή στα SMS

Μια νέα επίθεση σε μια ευρεία σειρά smartphones με Symbian OS έκανε την εμφάνισή της στις 30 Δεκεμβρίου. Αυτή η επίθεση ονομάστηκε SMS Curse of Silence (Κατάρα της Σιωπής) από τον Tobias Engel, ο οποίος την ανακάλυψε και την αποκάλυψε στο 25ο Chaos Communication Congress που πραγματοποιήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2008 στη Φιλανδία. Τα κινητά τηλέφωνα τα οποία έχουν προσβληθεί δεν μπορούν να δεχθούν μηνύματα SMS.

Τα smartphones τα οποία μπορούν να προσβληθούν με αυτόν τον τρόπο περιλαμβάνουν συσκευές UIQ και S60 2nd Edition Feature Packs 2 και 3, 3rd Edition και 3rd Edition Feature Pack 1. Τα κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα S60 3rd Edition Feature Pack 2 ή 5th δεν προσβάλλονται.

Δείτε το βίντεο με το πως γίνεται η επίθεση

Η επίθεση πραγματοποιείται με την αποστολή ενός ή περισσοτέρων, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής, ειδικά διαμορφωμένων μηνυμάτων στο smartphone που γίνεται στόχος. Τα μηνύματα καταστρέφουν το σύστημα μηνυμάτων SMS του κινητού τηλεφώνου, αλλά η συσκευή παραμένει κατά τ’ άλλα λειτουργική. Παλαιότερα μοντέλα δεν εμφανίζουν κανένα ορατό σύμπτωμα στην επίθεση. Αντίθετα, νεότερα μοντέλα ύστερα από την επίθεση εμφανίζουν ενδείξεις για χαμηλή διαθέσιμη μνήμη ή εικονίδια μηνυμάτων που συνεχώς αναβοσβήνουν.

Στο YouTube κυκλοφορεί βίντεο που δείχνει αναλυτικά τον τρόπο την επίθεσης. Ακόμα και αν το δείτε, σε καμία περίπτωση δεν σας συμβουλεύουμε να ακολουθήσετε τις οδηγίες.

Επεξεργάστηκε την 14 Ιανουαρίου 2009 21:23

Σχόλια

  • Πρέπει γενικά να αποφεύγουμε να ανοίγουμε και να αποθηκεύουμε στο κινητό μας τηλέφωνο μηνύματα (sms, mms, email κοκ) που προέρχονται από άγνωστο αποστολέα. Επιβάλλεται να επιτείνουμε την προσοχή ακόμα περισσσότερο όταν έχουμε ενεργοποιημένo το bluetooth.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Κώστας Βλαχάκης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.