AMD Mantle: Ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη της εφαρμογής

Η εφαρμογή Mantle, είναι μια low level API, προϊόν συνεργασίας της Dice με την AMD και προσφέρει χαμηλού επιπέδου πρόσβαση στο hardware, ώστε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητές του. Πλέον, με δημοσίευση της AMD, η ομάδα προγραμματισμού του Mantle ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της ανάπτυξης της εφαρμογής.

Ουσιαστικά ως και το 2013 που πρωτοκυκλοφόρησε, πάντα αποκλειστικά για τις κάρτες γραφικών της AMD, η ανάπτυξη παρόμοιων API από άλλες εταιρείες είχε σταματήσει, αν όχι, είχε μπει σε παύση. Η Microsoft ουσιαστικά δεν είχε να προτείνει κάτι καινούργιο από τον DX11 των Windows 7, 8 και 8.1 που ελάχιστες διαφορές είχε από τον DX10 που κυκλοφόρησε στα Windows Vista, ο οποίος με τη σειρά του είχε τρομακτικές διαφορές σε σχέση με τον DX9 που ήρθε με τα Windows XP. Ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός είναι η εφαρμογή DX13 και θα κυκλοφορήσει σε λιγότερο από 20 μέρες, μαζί με τα Windows 10, όπου θα έχουν την αποκλειστικότητα.

Η εφαρμογή Apple Metal, κυκλοφόρησε με το iPhone 5S και μέχρι και φέτος, ήταν αποκλειστικότητα στις φορητές συσκευές της εταιρείας από τον επεξεργσαστή Apple A7 και μετά. Πλέον, είναι γεγονός, θα κυκλοφορήσει και στους υπολογιστές με την έλευση του OS El Capitan. Ακόμη δε γνωρίζουμε περισσότερα για το τι μπορεί να προσφέρει. Τέλος, η εφαρμογή Vulkan, είναι καινούργια, απευθύνεται μόνο σε χρήστες OpenGL και κυκλοφόρησε φέτος πρώτη φορά. Ο κώδικάς του είναι ο ίδιος ακριβώς με του Mantle και με κοινοπραξία θα αναπτύξουν μαζί τις εφαρμογές τους.

AMD Mantle: Ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη της εφαρμογής, AMD Mantle: Ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη της εφαρμογής

Άρκετοί λένε πως η εφαρμογή του Mantle, απέτυχε, αλλά δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα τις δυνατότες που προσφέρει και τι ακριβώς έχει δημιουργήσει ανάμεσα στις εταιρείες που αναπτύσσουν τέτοιες εφαρμογές. Όμως, προτού μιλήσουμε για ολοκληρωμένη ανάπτυξη, ας πούμε τι έχει συμβεί ως τώρα.

Με την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του, έδωσε τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να αποκτήσουν πρόσβαση στις ρυθμίσεις του hardware μέσα από μία εφαρμογή για την πλήρη βελτιστοποίηση της τελικής απεικόνισης. Συνεπώς, καλύτερη ποιότητα εικόνας, καλύτερες επιδόσεις σε υψηλής ποιότητας ρυθμίσεις γραφικών και ευχαριστημένους τους πελάτες της AMD. Δυστυχώς, δεν το υποστηρίζουν όλα τα παιχνίδια, αλλά αυτό μένει να αλλάξει, αφού όλοι οι προγραμματιστές πλέον αναπτύσσουν τα παιχνίδια με επιλεγμένες API. Η εφαρμογή αυτή έκανε πάταγο σε τίτλους όπως το Battlefield 4, το Tomb Raider, το Crysis 3 και άλλους πόσους τίτλους και μαζί με αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς της Microsoft που άφηνε τον DX να σκουριάζει και την αντίδραση της Nvidia που έβλεπε κατώτερες κάρτες γραφικών της AMD να έχουν καλύτερες επιδόσεις από εκείνες της Nvidia σε επιλεγμένους τίτλους.

Συλλήβδην, βλέποντας τις επιτυχίες και τις αντιδράσεις, η API Mantle είναι η μόνη κερδισμένη. Όχι μόνο προκάλεσε υψηλο ανταγωνισμό, ανεβάζοντας τις πωλήσεις στις κάρτες γραφικών της εταιρείας AMD, αλλά έχει κερδίσει ήδη τον ανταγωνισμό και στις API. Η εφαρμογή της Μicrosoft, χρησιμοποιεί ουσιαστικά πανομοιότυπο κώδικα με το Mantle ενώ παράλληλα η AMD βρίσκεται πίσω από την κοινοπραξία της εκκίνησης ανάπτυξης του νέου κώδικα DX12. Επιπροσθέτως, η εφαρμογή του Vulcan είναι ουσιαστικά η ίδια εφαρμογή με το Mantle, απλά με άλλο όνομα. Επομένως, η εφαρμογή Mantle, πέτυχε αυτό που ήθελε, διασκέδασε τις εντυπώσεις, ενίσχυσε τις πωλήσεις σε κάρτες γραφικών και τέλος κερδισμένοι βγήκαμε κι όλοι εμείς που αγοράσαμε προϊόντα της AMD.

To μεγάλο κόλπο θα είναι η σύμπτυξη του κώδικα του Mantle μέσα στον DX12, το οποίο αναμένεται σύντομα να γίνει μέσω κοινοπραξίας, σύμφωνα με φήμες και να προσφέρει συνολικά υπερβελτιωμένη απεικόνιση με κάρτες AMD. Ενώ το ίδιο θα γίνει και με την Nvidia, αφού το πρότυπου που χρησιμοποιεί, το OpenGL, έγινε πλέον Vulkan, το οποίο ουσιαστικά είναι το Mantle. Συνεπώς οι φήμες που ήθελαν να γίνεται συνένωση καρτών γραφικών μεταξύ Nvidia και AMD μέσω DX12, σιγά σιγά παίρνει σάρκα και οστά. Ανεμένουμε τα Windows 10, επίσημες τις επόμενς εβδομάδες για να σας πούμε με σιγουριά περισσότερα.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software AMD

Τεχνολογία της AMD αλλάζει την ανάλυση σε κάθε game

H AMD εργάζεται πάνω στην τεχνολογία RSR, δηλαδή Radeon Super Resolution, η οποία θα μπορεί να ισχύει για όλα τα games.

Business CES AMD OnePlus

CES 2022: Δύο ακόμα ηχηρές ακυρώσεις από OnePlus και AMD

H OnePlus και η AMD είναι οι δύο τελευταίες εταιρείες που ανακοίνωσαν ότι δεν θα έχουν φυσική παρουσία στη φετινή CES.

Gear AMD NVIDIA

Οι κάρτες γραφικών παραμένουν ψηλά σε τιμή σύμφωνα με έρευνα

Οι κάρτες γραφικών παραμένουν πολύ ψηλά σε τιμές, περίπου στο διπλάσιο της κανονικής τιμής τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του 3DCenter.

Gear AMD MediaTek

Η MediaTek και η AMD ανακοινώνουν τα τσιπ της σειράς RZ600 Wi-fi 6E

Παράλληλα με το ολοκαίνουργιο chipset smartphone, Dimensity 9000, η MediaTek και η AMD αποκάλυψαν ένα ζευγάρι τσιπ Wifi 6Ε που προορίζονται για φορητούς υπολογιστές και υπολογιστές με την ονομασία AMD RZ600 series.