COSMOTE CHRONOS: Η εφαρμογή που αξιοποιεί τις τεχνολογίες του αύριο για να «δώσει ζωή» στην ιστορία μας

COSMOTE CHRONOS app, COSMOTE CHRONOS: Η εφαρμογή που αξιοποιεί τις τεχνολογίες του αύριο για να «δώσει ζωή» στην ιστορία μας

Μία από τις δυνάμεις της τεχνολογίας είναι η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο μαθαίνουμε, εξερευνούμε και ανακαλύπτουμε πράγματα, όπως η πολιτιστική μας κληρονομιά. Αυτό αποδεικνύει έμπρακτα και η COSMOTE CHRONOS, η νέα πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά και tablet που αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής και επιτρέπει στους χρήστες να βιώσουν το μεγαλείο της Ακρόπολης, όπως ήταν στην εποχή της ακμής της.

Ουσιαστικά, μέσα από τον συνδυασμό επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, η εφαρμογή παρουσιάζει στην οθόνη των κινητών συσκευών επιστημονικά τεκμηριωμένες εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις επιλεγμένων μνημείων της Ακρόπολης, όπως ήταν στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ. Ειδικότερα, μέσα από το app μπορούμε να θαυμάσουμε μνημεία, όπως τον Παρθενώνα και το Ηρώδειο, τη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, όπως φαίνεται από τον 2ο όροφο του Μουσείου και συγκεκριμένα εκθέματα από τον 3ο όροφο. Επίσης, μπορούμε να δούμε για πρώτη φορά σε τρισδιάστατη αναπαράσταση με αρχαιολογική επιμέλεια, μνημεία που σήμερα δεν σώζονται, όπως το Ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και τη Χαλκοθήκη.

COSMOTE CHRONOS app, COSMOTE CHRONOS: Η εφαρμογή που αξιοποιεί τις τεχνολογίες του αύριο για να «δώσει ζωή» στην ιστορία μας

Εμπειρία χρήσης

Το user interface της εφαρμογής επιτρέπει στους χρήστες να θαυμάζουν τα μνημεία στο πραγματικό τους μέγεθος και να περιηγούνται στο εσωτερικό τους, όπου κι αν βρίσκονται, είτε στον βράχο της Ακρόπολης, είτε οπουδήποτε αλλού σε Ελλάδα και εξωτερικό. Φυσικά, πάνω στον Ιερό Βράχο η εμπειρία απογειώνεται, καθώς με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις προβάλλονται δυναμικά και με ακρίβεια επάνω στη σημερινή εικόνα των μνημείων, όπως αυτή καταγράφεται από την κάμερα της φορητής συσκευής. Η εναπόθεση των ψηφιακών μοντέλων πάνω στα πραγματικά μνημεία γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, ενώ το υψηλό επίπεδο φωτορεαλιστικότητας ανάλογα με την εποχή του χρόνου και τις μετεωρολογικές συνθήκες του περιβάλλοντος σε πραγματικό χρόνο, κάνει τη συνολική εμπειρία πέρα για πέρα αληθινή.

Αν και η εφαρμογή διαθέτει πληθώρα 3D μοντέλων και μεγάλο όγκο γραφικών που απεικονίζονται απροβλημάτιστα στην πλειονότητα των κινητών συσκευών, διαθέτει μικρό μέγεθος σαν εφαρμογή.

COSMOTE CHRONOS app, COSMOTE CHRONOS: Η εφαρμογή που αξιοποιεί τις τεχνολογίες του αύριο για να «δώσει ζωή» στην ιστορία μας

Ψηφιακή Βοηθός «Κλειώ» με τεχνητή νοημοσύνη

Ακόμα μία καινοτομία της εφαρμογής COSMOTE CHRONOS είναι η αξιοποίηση για πρώτη φορά στον χώρο του Πολιτισμού των τελευταίων τεχνολογιών Augmented Reality μαζί με real time conversational Bot σε μορφή avatar μέσω AI. Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας, είναι η ψηφιακή βοηθός-ξεναγός «Κλειώ», που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη. Η Κλειώ έχει ήδη τη δυνατότητα να απαντά real time σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις σε ελληνικά και αγγλικά. Η ειδικά παραμετροποιημένη πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης εκπαιδεύεται διαρκώς και προσφέρει ασφάλεια και αξιοπιστία ως προς την τεκμηριωμένη επιστημονική πληροφόρηση.

Η λειτουργικότητα της ψηφιακής βοηθού είναι διαθέσιμη μόνο όταν η συσκευή μας συνδέεται σε δίκτυο 5G, καθώς απαιτεί γρήγορη ταχύτητα και σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης. Χάρη στην υπερυψηλή ταχύτητα δικτύου κινητής 5G και την πρωτοπορία στο πεδίο τεχνητής νοημοσύνης, επιτυγχάνεται διάδραση με την ψηφιακή βοηθό, είτε ατομικά είτε σε ομάδα μέχρι 5 ατόμων. Όταν η συσκευή είναι συνδεδεμένη σε 4G ή Wi-Fi, παρέχεται αυτοματοποιημένη ξενάγηση.

Η επίτευξη διαλειτουργικότητας πλατφόρμας ανάπτυξης εφαρμογών Gaming (AR/VR) με πλατφόρμα υπηρεσιών AI αποτελεί, επίσης, καινοτομία, καθώς δυο διαφορετικές πλατφόρμες, μιας ασύγχρονης και μιας σύγχρονης επικοινωνίας συνδέθηκαν με την ανάπτυξη ειδικού κώδικα.

COSMOTE CHRONOS app, COSMOTE CHRONOS: Η εφαρμογή που αξιοποιεί τις τεχνολογίες του αύριο για να «δώσει ζωή» στην ιστορία μας

Υλοποίηση

Η εφαρμογή προσφέρεται δωρεάν σε όλον τον κόσμο, με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της COSMOTE, με τη στήριξη και του Μουσείου Ακροπόλεως, στο πλαίσιο της Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας. Για να έρθει ένα τέτοιο project εις πέρας, συνεργάστηκε μια ομάδα ειδικών που επιμελήθηκε:

∙ το αρχαιολογικό και ιστορικό περιεχόμενο
∙ την τεχνική υλοποίηση, εφαρμόζοντας τις τεχνολογίες AR και VR, καθώς και τις τεχνολογίες δικτύου 5G
∙ την παραγωγή των 3D μοντέλων αναπαραστάσεων μνημείων και της μουσικής
∙ την ανάπτυξη του AI conversational Bot
∙ τον σχεδιασμό του User Interface και της Εμπειρίας Πελάτη (UI/UX)

Το app COSMOTE CHRONOS είναι διαθέσιμο στο Google play και το Apple store για κινητές συσκευές Αndroid και iOS που υποστηρίζουν ARCore και ARKit, αντίστοιχα. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi. Είναι, επίσης, διασυνδεδεμένο με τα social media, ώστε οι χρήστες να μπορούν να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο από τις ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων.


COSMOTE CHRONOS app, COSMOTE CHRONOS: Η εφαρμογή που αξιοποιεί τις τεχνολογίες του αύριο για να «δώσει ζωή» στην ιστορία μας

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Xiaomi Xiaomi 13T Pro

Xiaomi 13T και Xiaomi 13T Pro: Αναλυτικά τα πάντα για τα νέα smartphones

Εξοπλισμένη με προηγμένη αρχιτεκτονική βελτιστοποίησης απόδοσης, μπαταρία με υψηλή διάρκεια ζωής και κρυστάλλινη οθόνη, η σειρά Xiaomi 13T εξασφαλίζει εξαιρετικές εμπειρίες smartphone.

Cars featured GIMS Qatar 2023

GIMS Qatar 2023: Το Απόλυτο Φεστιβάλ Αυτοκινήτου Αριστείας στη Ντόχα

Το Φεστιβάλ αυτοκινήτου GIMS Qatar 2023 στοχεύει να φιλοξενήσει 200.000 επισκέπτες και 1.000 διαπιστευμένα μέσα, ανάμεσά τους τα ελληνικά Autonomous.gr και Techblog.gr.

Smartphones featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy S24+ & S24 Ultra: Έτσι θα μοιάζουν οι συσκευές

Μετά το leak εικόνων του vanilla Samsung Galaxy S24, τώρα ακολουθούν renders βασισμένα σε CAD των Galaxy S24+ και Galaxy S24 Ultra.

Business Apple Bing featured

Η Microsoft σκέφτηκε να πουλήσει το Bing στην Apple το 2020

Το 2020, η Microsoft σκέφτηκε να πουλήσει τη μηχανή αναζήτησης Bing στην Apple, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.