Software

FBI: Τεχνητή νοημοσύνη αναγνώριζει εγκληματίες από τα τατουάζ

Τα τατουάζ είναι ένα κομμάτι που εδώ και χρόνια βοηθά τις αρχές στην ταυτοποίηση διάφορων εγκληματιών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις συμμοριών όπου τα μέλη τους έχουν κοινά τατουάζ, κάτι το οποίο κάνει πιο εύκολη την δουλειά της αστυνομίας.

Οι αρχές έχουν βάσεις δεδομένων με φωτογραφίες διάφορων τατουάζ, πολλά από τα οποία έχουν σύμβολα που υποδηλώνουν διάφορες εγκληματικές πράξεις.

Πλέον, η διαδικασία ταυτοποίησης θα γίνεται με πολύ πιο εξελιγμένο και έξυπνο τρόπο. Το FBI σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ, δημιουργεί ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης [ΑΙ] το οποίο θα αναλύει τα τατουάζ και θα βοηθά στον εντοπισμό εγκληματιών.

Το εργαλείο αναπτύσσεται από το 2014 και με τη βοήθειά του, το FBI θα μπορεί να ταυτοποιεί αυτόματα και να συσχετίζει εγκληματίες που είναι μέλη συγκεκριμένης συμμορίας.

Μπορεί ένα τέτοιο εργαλείο να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και βοηθητικό για τις αρχές, όμως εκφράζονται κάποιες αντιρρήσεις από οργανισμούς όπως το Electronic Frontier Foundation (EFF). Το τατουάζ θεωρείται ως μια μορφή λόγου, επομένως κάθε προσπάθεια ταυτοποίησης ή συσχέτισης δυο ατόμων, μπορεί να αποτελεί παραβίαση της Πρώτης Τροπολογίας που προστατεύει την ελευθερία λόγου, θρησκείας, τύπου κλπ.

Επιπλέον, εκφράζονται ανησυχίες για το γεγονός ότι ένα τέτοιο σύστημα δεν θα μπορεί να λάβει υπόψη ορισμένα σχέδια ή τους λόγους που έγιναν. Για παράδειγμα, κάποιος που υπήρξε παραβάτης στο παρελθόν μπορεί να έχει επάνω του ένα τέτοιο τατουάζ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συνεχίζει να εγκληματεί.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία με 15.000 εικόνες και η επόμενη φάση θα περιλαμβάνει 100.000 φωτογραφίες τραβηγμένες από σωφρονιστικά ιδρύματα.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 3 Ιουνίου 2016 12:48

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.