Σύστημα GoalRef, Ξεχάστε τις αμφισβητούμενες φάσεις στη γραμμή του γκολ

Το Ινστιτούτο Fraunhofer της Γερμανίας παρουσιάζει στη CeBIT την τεχνολογία που θα μας κάνει να μην έχουμε ποτέ πια αμφιβολία για το αν μπήκε ή όχι το γκολ, αφού το σύστημα GoalRef, το οποίο αναπτύχθηκε κατά παραγγελία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (IFAB), ενημερώνει αυτόματα τον διαιτητή αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος.

Η IFAB ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε δύο τεχνολογίες που έχουν εγκριθεί για την τελική δοκιμή με το σύστημα GoalRef να αποτελεί τη μία από αυτές. Πρόκειται για μία τεχνολογία που εφαρμόζει χαμηλής ισχύος μαγνητικά πεδία γύρω από τα τέρματα, έτσι ώστε μόλις περάσει από μέσα τους η μπάλα και τα διαταράξει, να καταγράφεται η αλλαγή του πεδίου. Το σύστημα τότε στέλνει μία αυτόματη ειδοποίηση στους παρατηρητές του αγώνα, το οποίο μάλιστα είναι κωδικοποιημένο για να μην μπορεί κανείς να το πειράξει, ενώ ταυτόχρονα προβάλλεται και ένα αντίστοιχο μήνυμα στα ρολόγια των διαιτητών. Ένα μικροσκοπικό ηλεκτρονικό σύστημα πομπού βρίσκεται ενσωματωμένο και στην μπάλα για αυτό το σκοπό.

Μαζί με το GoalRef, η Fraunhofer IIS έχει αναπτύξει και μία τεχνολογία για τα στατιστικά του αγώνα, το σύστημα RedFIR, το οποίο παρακολουθεί τη μπάλα και προβάλλει σε 3D πραγματικού χρόνου όλες τις κινήσεις της, οπότε μπορεί κανείς να αναλύσει μετέπειτα όλα τα στοιχεία του αγώνα και της απόδοσης των ομάδων.

Οι παίκτες χρησιμοποιούν από τη μεριά τους, τους αισθητήρες FitnessSHIRT που έχουν πάνω στις μπλούζες τους για να βλέπει κανείς τα στοιχεία του οργανισμού τους και να μπορεί αργότερα να τα λάβει υπόψη του το προπονητικό team.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 8 Μαρτίου 2012 18:36

Σχόλια

  • δεν ηξερα πως η Fraunhofer IIS εκτος απο τη μουσικη ασχολειται και με τον αθλητισμο

  • Επιτελους!! Ειμαι υπερ της ενταξης της τεχνολογιας στο ποδοσφαιρο και χαρηκα απο το νεο..

  • Σιγά τα αυγά! Τι αισθητήρες μαγνητικών πεδίων και πυρηνικές θεωρίες... Εδώ και χρόνια είχε προταθεί στην UEFA να ελέγχονται οι αμφισβητούμενες φάσεις σε επανάληψη από τα μόνιτορ όταν ο διαιτητής δεν είναι σε θέση να κρίνει σωστά, κάτι ανάλογο με το μπάσκετ δηλαδη, και η απάντηση του Πλατινί ξέρετε ποια ήταν; "Αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου οι αμφισβητούμενες φάσεις και ότι όλα κρίνονται μέσω του ανθρώπινου παράγοντα. Μην ξεχνάτε πως αν γινόταν αυτό δεν θα θαυμάζαμε ποτέ το "χέρι του Θεού" του μεγάλου Μαραντόνα."

    Είμαι υπέρ να εφαρμοστεί αυτή η τεχνολογία ώστε να βλέπουμε ένα δίκαιο ποδόσφαιρο, αλλά πίσω από αυτό το άθλημα παίζονται δισεκατομμύρια. Με τόσα λεφτά που παίζονται είναι δύσκολο να το αφήσουν έτσι οι μαφιόζοι του αθλήματος.

  • τι περίμενες από τον Πλατινί σοβαρή απάντηση????έιδαμε την ομορφιά του ποδοσφαίρου στο τι έγινε με την Λυών..

  • Είχε προταθεί και πιο παλιά μια τέτοια τεχνολογία, να υπάρχει δηλαδή ένας
    πομπός μέσα στη μπάλα και με αισθητήρες στα δοκάρια να φαίνεται αν έχει
    περάσει ή όχι τη γραμμή. Αν δεν κάνω λάθος, τότε είχε σταματήσει αυτή η προσπάθεια
    γιατί καποια βγήκαν και είπαν ότι ο πομπός ίσως άλλαζε τη "φυσική κίνηση" της μπάλας.
    Τώρα πως ένα RFID βάρους ελάχιστων γραμμαρίων θα αλλάξει την πορεία της μπάλας,
    ακόμη δεν το έχω καταλάβει.

  • επειδη δεν καταλαβαινω κ πολλα απο τις ονομασιες RFID κτλ... αυτος ο πομπος σε ποιο σημειο ακριβως θα τοποθετηθει στη μπαλα;; μην ξεχναμε η μπαλα πρεπει να περασει ολοκληρη για να μετρησει το γκολ.... Οποτε θα πρεπει να ειναι περιμετρικα σε ολη την επιφανεια της μπαλας κ οχι στον πυρηνα της..... (αν ηταν στον πυρηνα της θα αρκουσε να περασει η μιση μπαλα ωστε να σημειωθει γκολ... Η φραση «Ένα μικροσκοπικό ηλεκτρονικό σύστημα πομπού βρίσκεται ενσωματωμένο και στην μπάλα για αυτό το σκοπό.» με παραπεμπει σε ενα και μοναδικο πομπο που θα βρισκεται στο κεντρο της μπαλας οποτε ειναι και ΛΑΘΟΣ αφου θα αρκει η μιση μπαλα να περασει τη γραμμη…

  • ΑΝ ήθελαν να το λύσουν, οι τεχνολογίες και οι τεχνικές υπάρχουν, εδώ και χρόνια και είναι έτοιμες να εφαρμοστούν, είτε λέγονται RFID είτε τεχνολογίες πεδίου, είτε τεχνητή όραση...
    Εφαρμόζονται στην επιστήμη και στην βιομηχανία με μεγάλη επιτυχία και αξιοπιστία, τι, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν στον αθλητισμό;
    Απλά, είναι πολλά τα λεφτά που παίζονται στο ποδόσφαιρο και το δέλεαρ του επηρεασμού του αποτελέσματος, πολύ μεγάλο!
    Για τον φίλο GiannisMix που ρωτάει, είναι πολύ εύκολο να αναγνωρίσεις αν ολόκληρη η μπάλα έχει περάσει την γραμμή, συνδυάζοντας παραπάνω από δυο τεχνολογίες ελέγχου και έναν έξυπνο αλγόριθμο σε real time μικροελεγκτή... Ο διαιτητής μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα της φάσης την στιγμή που συμβαίνει, δηλαδή πάει περίπατο και η άλλη μπαρούφα που λένε ότι και καλά θέλουν φυσική ροή των φάσεων στο ποδόσφαιρο και όχι να σταματάνε όπως στο μπάσκετ!!!

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Νίκος Καϊμακάμης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.