Software

Google AI: Η τεχνητή νοημοσύνη δημιούργησε δική της κρυπτογράφηση

Μέχρι που φτάνουν τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης; Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να απαντηθεί προς το παρόν, αλλά σίγουρα η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει. Η Google είναι μια από τις εταιρείες που κάνει μεγάλα βήματα στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Ερευνητές από το Google Brain deep learning project ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι δίδαξαν στο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης πως να δημιουργεί τέχνη. Αυτή τη φορά έχουν κάτι λίγο πιο “σκοτεινό”: ένα σύστημα κρυπτογράφησης ανεξάρτητο από τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με την έρευνα των Martín Abadi και David G. Andersen, επετράπη σε τρία δοκιμαστικά νευρωνικά δίκτυα -ονόματι Alice, Bob και Eve – να ανταλλάξουν σημειώσεις το ένα με το άλλο χρησιμοποιώντας μια μέθοδο κρυπτογράφησης που δημιούργησαν μόνα τους.

Κάθε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έπρεπε να φέρει εις πέρας μια αποστολή. H Alice έπρεπε να στείλει ένα μυστικό μήνυμα που μόνο ο Bob μπορούσε να διαβάσει, ενώ η Eve θα προσπαθούσε να αφουγκραστεί και να το αποκρυπτογραφήσει. Το πείραμα άρχισε με ένα κείμενο το οποίο η Alice κρυπτογράφησε και ο Bob μπορούσε να το διαβάσει με τη χρήση κλειδιού κρυπτογράφησης.

Αρχικά οι Alice και Bob, δεν μπόρεσαν να κρύψουν καλά το μυστικό τους, αλλά μετά από 15.000 προσπάθειες, η Alice κατάφερε να δημιουργήσει την δική της στρατηγική κρυπτογράφησης και ο Bob ταυτόχρονα βρήκε πως να την αποκρυπτογραφήσει. Το μήνυμα ήταν μόνο 16 bits με κάθε bit να είναι 1 ή 0, επομένως το γεγονός ότι η Eve ήταν ικανή να μαντέψει τα μισά bits στο μήνυμα, σημαίνει ότι η τύχη έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Λόγω του τρόπου που λειτουργεί το machine learning, ακόμη και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ποια μέθοδο κρυπτογράφησης χρησιμοποίησε η Alice. Άρα σε πρακτικό επίπεδο δεν θα είναι πολύ χρήσιμη. Είναι σίγουρα μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη, αλλά οι ερευνητές θεωρούν πως ακόμη δεν θα πρέπει να ανησυχούμε ότι οι μηχανές συνεννοούνται πίσω από την πλάτη μας, χωρίς να καταλαβαίνουμε.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 31 Οκτωβρίου 2016 9:00

Σχόλια

  • δε θα μου έκανε εντύπωση να υπάρχει ήδη πραγματική τεχνητή νοημοσύνη και κλασσικα να μας ταίζουν κουτόχορτο ακόμα.

  • Αυτο το φοβο για τεχνητη νοημοσύνη τυπου Skynet που θα στραφει εναντιον της ανθρωποτητας δεν μπορεσα ποτε να τον καταλαβω. Μου θυμιζει το καψιμο των μαγισσων τον 16ο αιωνα. Η ΤΕΧΝΗΤΗ νοημοσυνη δεν πρόκειται ποτε να εχει ενστικτο αυτοσυντήρησης ωστε να επιτεθει στον δημιουργο της. Θα εχει παντα συγκεκριμενες λειτουργιες και αλγόριθμους που θα της δωσει ο ανθρωπος. Ακομα και σε οπλικα συστηματα να ενσωματωθεί, θα εχει συγκεκριμένο σκοπο και στοχο. Οποτε, εκτος αν βρεθει ενας τρελος επιστημονας που ταυτοχρονα θα ειναι και διάνοια να καταφερει να αντιγραψει ακριβως τον ανθρωπινο εγκεφαλο και τις αλληλεπιδράσεις του με το ενδοκρινικο συστημα του ανθρωπου καθως και τους δισεκατομμύρια αισθητηρες του ανθρωπινου σωματος, η τεχνητη νοημοσύνη δεν αποτελει κινδυνο και δε θα ενεργει μονη της περαν των λειτουργιων που εχει προγραμματιστει να εκτελει

  • Λευτέρη σαν σχολιαστής (και μόνο) σε διάφορα τεχνολογικά site, κάτι περισσότερο θα ξέρεις από κάτι ανόητους όπως οι Elon Musk και Stephen Hawking που πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο στο μέλλον για την ανθρωπότητα. Τι ξέρουν αυτά τα γατάκια μπροστά στον ξερόλα νεοέλληνα εξάλλου!

  • Φαντάζομαι το κρυπτογραφημένο μήνυμα των 16-bit ήταν είτε World Domination, είτε Hail Hydra. Επίσης σιγά το τρελό είδος που θα χαθεί. Τα έχουμε κάνει σαν τα μούτρα μας εδώ και χιλιετίες το ανθρώπινο είδος. Τουλάχιστον η AI έμαθε απ τα λάθη της και κάνει τα πράγματα καλύτερα. Εμείς τα επαναλαμβάνουμε με μεγαλύτερη ευκολία κάνοντας τα πράγματα χειρότερα.

    Εν ολίγης, singularity και φάτε τα λυσσακά σας. Και δίκιο στον Lex Luthor.

  • Μη φοβάστε αδέρφια, για κάθε σκάινετ υπάρχει και ένας Τζόν Κόνορ (εκτός αν τον πιάσουν οι μηχανές και τον κάνουν υβρίδιο, οπότε τον ήπιαμε)

  • Βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο η όλη τεχνογνωσία, αλλά τι θα συμβεί μετά από ένα χρονικό διάστημα που θα έχει εξελιχθεί; Ποιος εγγυάται ότι θα μπορεί να ελεγχθεί;

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.