AlphaGo: Η ιστορική νίκη της τεχνητής νοημοσύνης έναντι του ανθρώπου

Σε μια ιστορικής σημασίας νίκη προχώρησε το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης DeepMind, της Google. Έπειτα από τρεισήμισι ώρες παιχνιδιού απέναντι από τον παγκόσμιο πρωταθλητή Lee Sedol, το DeepMind κέρδισε τον πρώτο αγώνα από το κινέζικο παιχνίδι στρατηγικής GO.

Αυτό ήταν το πρώτο παιχνίδι από τα 5 που θα πραγματοποιηθούν στο σύνολο. Έγινε στη Σεούλ και η Google είχε live μετάδοση από τη νίκη ορόσημο του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης. Έπειτα από 186 κινήσεις, το σύστημα AI AlphaGo, μπόρεσε να πάρει τη νίκη. Η Google αναφέρει ότι ο αγώνας ήταν πολύ δύσκολος με τις δυο πλευρές να επιδεικνύουν τις περίπλοκες κινήσεις τους.

Από την πλευρά του, ο παγκόσμιος πρωταθλητής Lee Sedol ανέφερε πως δεν περίμενε να χάσει και ούτε περίμενε το AlphaGo να παίξει τόσο καλά, απόλαυσε το παιχνίδι και περιμένει τη συνέχεια. Ο δεύτερος αγώνας θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη, θα ακολουθήσουν οι επόμενοι Σάββατο, Κυριακή και Τρίτη. Το έπαθλο για τον νικητή είναι το ποσό του 1 εκατ. δολ.

Το AlphaGo έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει καθώς έχει ήδη νικήσει τον 3 φορές ευρωπαϊκό πρωταθλητή του Go, σε παρόμοιους αγώνες. Όμως ο Sedol θεωρείται πολύ πιο σκληρός αντίπαλος.

Το κινέζικο παιχνίδι στρατηγικής αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την τεχνητή νοημοσύνη καθώς απαιτεί υψηλό επίπεδο αξιολόγησης και διαίσθησης. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τους επόμενους 4 αγώνες μέσα από το κανάλι της DeepMind στο YouTube.

Update: Πριν από λίγο το AlphaGo κέρδισε και τον δεύτερο αγώνα

Το tweet του Κύπριου ιδρυτής της DeepMind:

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 10 Μαρτίου 2016 10:53

Σχόλια

  • Κάνω το διδακτορικό μου και αναρωτιέμαι... Για ποιο λόγο φτιάχνεις κάτι τέτοιο και το πουλάς για 500 εκατομμύρια σε μια εταιρία σαν την Google (πιο πριν προηγείτο συζήτηση με facebook). Διαβάζω: Ο ιδρυτής έθεσε όρους στο συμβόλαιο να οριστούν κανόνες "ηθικής".

    Για μένα, ο σπουδαίος αυτός Έλληνας. Είναι πιο fail από κάθε άλλο επιστήμονα, επιχειρηματία ή πολιτικό και αν το μότο της deepmind είναι να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για να ζεις ξέρω σε τι ακριβώς θα μεταφραστεί αυτό.

    Δεν ζούμε πια στην εποχή του ψυχροπολέμου και όμως τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε σε πολλές περιοχές του πλανήτη

  • Η Google, αγόρασε το 2014 την από το 2010 ενεργή εταιρία deepmind την οποία και μετονόμασε σε deepmind (πιο πριν είχε κάνει κίνηση το facebook αλλά με διαπραγματεύσεις που κατέληξαν άκαρπες (τα λεφτά).

    Η εταιρία ξεκίνησε από το London... με σύμπραξη του επιστήμονα Demi και άλλων (ως startup)

    "His work was listed as in the top 10 scientific breakthroughs of 2007 by Science magazine. Hassabis established a new theory around the way the mind creates and maintains the context of remembered events as a key process underlying both the recall of memories and imagination. Some of Hassabis's findings were subsequently disputed by experts in the field; the debate is still ongoing."

    και πλέον πέρασε στα χέρια της google για 500εκατ. Προηγούμενοι επενδυτές ήταν πχ ο Elon Musk αλλά λίγο πολύ ξέρουμε τα περί ηθικής που έχει ορίσει. Η ουσία είναι γιατί μια τέτοια εταιρία να βρίσκεται στα χέρια της google και όχι σε ένα consortium ή ως ανεξάρτητη

  • Πραγματικά εκεί βρίσκεται η ουσία Κων/νε. Μήπως γνωρίζεις και γιατί έχουν ρίγες οι τουλούμπες;

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.