H Google προβλέπει έως και 7 μέρες νωρίτερα τις πλημμύρες με τεχνητή νοημοσύνη

Google, H Google προβλέπει έως και 7 μέρες νωρίτερα τις πλημμύρες με τεχνητή νοημοσύνη

Η Google ανακοίνωσε επίσημα πως χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την επιτυχή πρόβλεψη πλημμυρών των ποταμών, έως και επτά ημέρες νωρίτερα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η εταιρεία δεν μας άφησε να βασιστούμε στα λόγια της αφού τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περίφημο επιστημονικό περιοδικό Nature. Οι πλημμύρες είναι η πιο κοινή φυσική καταστροφή σε όλο τον κόσμο, επομένως κάθε σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης αποτελεί μεγάλη είδηση.

H πρόβλεψη των πλημμυρών είναι δύσκολη επειδή τα περισσότερα ποτάμια δεν διαθέτουν μετρητές ροής. Αυτό το πρόβλημα ξεπεράστηκε από τη Google εκπαιδεύοντας μοντέλα μηχανικής εκμάθησης με όλα τα είδη σχετικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών γεγονότων, μετρήσεων της στάθμης του ποταμού, μετρήσεων υψομέτρου και εδάφους και άλλα.

Στη συνέχεια, η Google δημιούργησε τοπικούς χάρτες και έτρεξε «εκατοντάδες χιλιάδες» προσομοιώσεις σε κάθε τοποθεσία. Αυτός ο συνδυασμός τεχνικών επέτρεψε στα μοντέλα να προβλέψουν με ακρίβεια τις επερχόμενες πλημμύρες.

Η προσέγγιση δημιούργησε «μοντέλα υψηλής ακρίβειας για πολύ συγκεκριμένες τοποθεσίες», αλλά η Google φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις τεχνικές για να λύσει τελικά το πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα. Ενώ η εταιρεία προέβλεψε με επιτυχία ορισμένες πλημμύρες επτά ημέρες νωρίτερα, ο μέσος όρος ήταν περίπου πέντε ημέρες. Ωστόσο, η Google είναι πεπεισμένη ότι έχει επεκτείνει την “αξιοπιστία των διαθέσιμων παγκόσμιων τώρα εκπομπών από μηδέν σε πέντε ημέρες”. Έχει επίσης βελτιωθεί σημαντικά η πρόβλεψη σε περιοχές με υποεκπροσώπηση, όπως ορισμένες εκτάσεις της Αφρικής και της Ασίας.

Συνολικά, αυτή η τεχνολογία επέτρεψε στην Google να παρέχει ακριβείς προβλέψεις πλημμυρών σε 80 χώρες, με συνολικό πληθυσμό 460 εκατομμυρίων. Η εταιρεία έκανε αυτές τις προβλέψεις διαθέσιμες στην Αναζήτηση Google, στους Χάρτες Google και μέσω ειδοποιήσεων Android. Αυτές οι πληροφορίες είναι επίσης διαθέσιμες μέσω της αποκλειστικής εφαρμογής web της εταιρείας Flood Hub, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 2022.

Στο εξής η Google θα συνεχίσει να διερευνά τις «δυνατότητες της μηχανικής μάθησης για τη δημιουργία καλύτερων μοντέλων πρόβλεψης πλημμυρών» και έχει συνεργαστεί με ακαδημαϊκούς ερευνητές για να βελτιώσει την προσέγγιση που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρεία ελπίζει ότι αυτό θα οδηγήσει τελικά σε μια «παγκόσμια πλατφόρμα πρόβλεψης πλημμυρών από άκρο σε άκρο».

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Google Pixel 8a: Διέρρευσαν εικόνες υψηλής ανάλυσης που αναδεικνύουν τις καμπύλες του

Kι όμως το Pixel 8a διέρρευσε ξανά αλλά αυτή τη φορά οι εικόνες είναι οι πιο υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Gear Google Google Pixel

Google Pixel Tablet: Διέρρευσε η τιμή για το μοντέλο χωρίς dock

Mια φήμη που κυκλοφορεί υποστηρίζει ότι η Google ετοιμάζεται να λανσάρει μια έκδοση του Pixel Tablet χωρίς το Charging Speaker Dock στο κουτί.

Software AI featured Google

One UI 6.1.1: Φήμες ότι θα φέρει το “βίντεο ΑΙ” στις συσκευές Samsung

To One UI 6.1.1 φημολογείται ότι θα φέρει μια νέα δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές της Samsung.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Ολοκληρωτική αποκάλυψη σε hands-on βίντεο

Το Google Pixel 8a συνεχίζει να διαρρέει σαν τρελό και σήμερα έχουμε νέο leak από κατάστημα πώλησης κινητών τηλεφώνων στην Καζαμπλάνκα.