H Google προβλέπει έως και 7 μέρες νωρίτερα τις πλημμύρες με τεχνητή νοημοσύνη

Google, H Google προβλέπει έως και 7 μέρες νωρίτερα τις πλημμύρες με τεχνητή νοημοσύνη

Η Google ανακοίνωσε επίσημα πως χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την επιτυχή πρόβλεψη πλημμυρών των ποταμών, έως και επτά ημέρες νωρίτερα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η εταιρεία δεν μας άφησε να βασιστούμε στα λόγια της αφού τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περίφημο επιστημονικό περιοδικό Nature. Οι πλημμύρες είναι η πιο κοινή φυσική καταστροφή σε όλο τον κόσμο, επομένως κάθε σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης αποτελεί μεγάλη είδηση.

H πρόβλεψη των πλημμυρών είναι δύσκολη επειδή τα περισσότερα ποτάμια δεν διαθέτουν μετρητές ροής. Αυτό το πρόβλημα ξεπεράστηκε από τη Google εκπαιδεύοντας μοντέλα μηχανικής εκμάθησης με όλα τα είδη σχετικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών γεγονότων, μετρήσεων της στάθμης του ποταμού, μετρήσεων υψομέτρου και εδάφους και άλλα.

Στη συνέχεια, η Google δημιούργησε τοπικούς χάρτες και έτρεξε «εκατοντάδες χιλιάδες» προσομοιώσεις σε κάθε τοποθεσία. Αυτός ο συνδυασμός τεχνικών επέτρεψε στα μοντέλα να προβλέψουν με ακρίβεια τις επερχόμενες πλημμύρες.

Η προσέγγιση δημιούργησε «μοντέλα υψηλής ακρίβειας για πολύ συγκεκριμένες τοποθεσίες», αλλά η Google φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις τεχνικές για να λύσει τελικά το πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα. Ενώ η εταιρεία προέβλεψε με επιτυχία ορισμένες πλημμύρες επτά ημέρες νωρίτερα, ο μέσος όρος ήταν περίπου πέντε ημέρες. Ωστόσο, η Google είναι πεπεισμένη ότι έχει επεκτείνει την “αξιοπιστία των διαθέσιμων παγκόσμιων τώρα εκπομπών από μηδέν σε πέντε ημέρες”. Έχει επίσης βελτιωθεί σημαντικά η πρόβλεψη σε περιοχές με υποεκπροσώπηση, όπως ορισμένες εκτάσεις της Αφρικής και της Ασίας.

Συνολικά, αυτή η τεχνολογία επέτρεψε στην Google να παρέχει ακριβείς προβλέψεις πλημμυρών σε 80 χώρες, με συνολικό πληθυσμό 460 εκατομμυρίων. Η εταιρεία έκανε αυτές τις προβλέψεις διαθέσιμες στην Αναζήτηση Google, στους Χάρτες Google και μέσω ειδοποιήσεων Android. Αυτές οι πληροφορίες είναι επίσης διαθέσιμες μέσω της αποκλειστικής εφαρμογής web της εταιρείας Flood Hub, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 2022.

Στο εξής η Google θα συνεχίσει να διερευνά τις «δυνατότητες της μηχανικής μάθησης για τη δημιουργία καλύτερων μοντέλων πρόβλεψης πλημμυρών» και έχει συνεργαστεί με ακαδημαϊκούς ερευνητές για να βελτιώσει την προσέγγιση που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρεία ελπίζει ότι αυτό θα οδηγήσει τελικά σε μια «παγκόσμια πλατφόρμα πρόβλεψης πλημμυρών από άκρο σε άκρο».

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel Fold 2: Η Google θα το μετονομάσει σε Pixel 9 Pro Fold

Η Google, μετά το περυσινό Pixel Fold, περιμένουμε να φέρει το Pixel Fold 2, αλλά ένα νέο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι δεν θα ονομάζεται έτσι.

Smartphones featured Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το και στα τέσσερα χρώματα που θα κυκλοφορήσει

Για το επερχόμενο Pixel 8a της Google ακούμε και κάτι καινούργιο κάθε μέρα, με τα leaks να το αποκαλύπτουν πλήρως πριν την κυκλοφορία.

Software Google

Google One: Τέλος η υπηρεσία VPN αργότερα φέτος

Η Google κυκλοφόρησε τη δική της υπηρεσία VPN τον Οκτώβριο του 2020, αρχικά συνδυάζοντάς την με premium προγράμματα Google One 2 TB+.

Software Android Bluetooth Google

Google: Το “Find My Device” όταν η συσκευή έχει άδεια μπαταρία θα είναι διαθέσιμο μόνο στα premium Android

Η Google ανακοίνωσε τη λειτουργία “Find My device” που θα παρακολουθεί το τηλέφωνο μέσω της ισχύος των εκατομμυρίων συσκευών με Bluetooth.