H Τεχνητή Νοημοσύνη νικά τους Αμερικανούς πιλότους

, H Τεχνητή Νοημοσύνη νικά τους Αμερικανούς πιλότους

Σε μια σειρά από προσομοιώσεις αερομαχιών με τον υπολογιστή, οι Αμερικανοί πιλότοι των F-16 Viper φαίνεται πως τα βρήκαν ελαφρώς… σκούρα! Οι αερομαχίες έγιναν σε μια προσπάθεια του DARPA να εντοπίσει το βαθμό εξέλιξης της στρατιωτικής Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τα συμπεράσματα ήταν ενδεικτικά του ποσοστού εξέλιξης της Τεχνητής Νοημοσύνης και πρόκειται να ληφθούν υπόψη στο πρόγραμμα ACE που σημαίνει Air Combat Evolution, δηλαδή ασχολείται με την επόμενη ημέρα των αερομαχιών. Είναι προφανές ότι η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία θέλει να εντάξει την τεχνολογία όσο το δυνατόν πιο ενεργά στην αεροπορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελικός νικητής των προσομοιώσεων αυτών ήταν η ομάδα Heron Systems, στην οποία εντάσσεται και η Τεχνητή Νοημοσύνη που κατάφερε να νικήσει σε εικονικές αερομαχίες όλους τους ανθρώπινους αντιπάλους της. Όλα αυτά δείχνουν ότι πολλά από αυτά που έχουμε κατά καιρούς παρακολουθήσει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας δεν αποκλείεται να έρθουν στη στρατιωτική πραγματικότητα.

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
GREG

Βασικά επειδή έτυχε και το διάβασα σε στρατιωτικού περιεχομένου σελίδα η αερομαχία έγινε 5 φορές και επιτρέπονταν μόνο βολές με τα πυροβόλα και όχι τους πυραύλους (υγ. έγινε εικονική αερομαχία) στα συν της AI ήταν ότι έδειξε πως δεν ακολουθεί τους στάνταρ κανόνες εμπλοκής και ελιγμών όπως εκπαιδεύονται όλοι οι πιλότοι αλλά έκανε δικούς της ελιγμούς και ακολουθούσε δικούς της κανόνες εμπλοκής (υγ. πάντα με βάση τα όσα G μπορεί να αντέξει ένα F16) πράγμα που τις έδωσε πλεονέκτημα στις αερομαχίες, στα συν του πιλότου ήταν ότι ο πιλότος αερομαχία με την αερομαχία άρχιζε να πετάει και αυτός έξω από τους βασικούς κανόνες τις εκπαίδευσης του με αποτέλεσμα να κερδίζει όλο και περισσότερο χρόνο προτού καταρριφθεί, αυτό στο οποίο κέρδισε κατακράτος ήταν ότι ενώ ένας άνθρωπος πιλότος πρέπει να δει, να σκεφτεί και να δράσει πράγμα που παίρνει δευτερόλεπτα η AI έδειξε να αποφασίζει σε νανοσεκόντ. Για την ιστορία το σκορ της Αερομαχίας ήταν 5-0 υπέρ της AI της Heron Systems.

dem

σιγα σιγά βρίσκετε αντικατάσταση για όλους :p

Kosmas

Την κλιματική αλλαγή τη νικάει; Τον υπερπληθυσμό του πλανήτη; Την αυτοκαταστροφικότητα του ανθρώπου τη σταματάει; Θεραπεύει τον καρκίνο; Θεραπεύει το HIV;

Έχω πολλούς φίλους που εργάζονται σε google, Facebook και έναν ακόμη που δουλεύει πάνω σε AI για NLP των char bots. Όλοι τους μιλάνε για τη μαύρη τρύπα του ΑΙ που ρουφά τα πάντα. Την ανηθικότητα και τις μαύρες μέρες που θα έρθουν.
Οι ίδιοι όμως κάθονται και προγραμματίζουν απέχοντας παρασάγγας από τα ιδανικά που διατείνονται. Εγώ τους ρίχνω πρώτος ευθύνη για τις άχρηστες χρήσεις τεχνολογίας και AI. Ευτυχώς όπως έγινε και με την αναγνώριση προσώπων θα υπάρχουν άνθρωποι να δουλεύουν σαν αντίδοτα

dem

ναι νικαει μια χαρα ζουν και με 90 βαθμους εξω τα ρομποτ , ειδικά τον υπερπληθυσμό ριχνει μερικές βομβιτσες και είμαστε κατά πολύ λιγότεροι και την αυτοκαταστροφή… αν εν έχει άνθρωπο δεν έχει αυτοκαταστροφή το ιδιο και για τα υπόλοιπα

Kosmas

θεούλης 😛

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured OPPO OPPO Android smartphones

Oppo Find X8 Ultra: Έρχεται λεπτό και με εξαιρετικά μεγάλη μπαταρία

Η Oppo ετοιμάζει ήδη για το Find X8 Ultra, το οποίο θα είναι πιο λεπτό από τον προκάτοχό του, αλλά θα φέρει σημαντική βελτίωση στη μπαταρία.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 17 Slim: Το νέο σούπερ λεπτό iPhone θα έρθει με μία μόνο κύρια κάμερα

Η Apple φημολογείται ότι θα σταματήσει να κυκλοφορεί το iPhone Plus από το επόμενο έτος και θα το αντικαταστήσει με το iPhone 17 Slim.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 9: Όλα τα μοντέλα της σειράς σε νέες εικόνες μαζί με τις προδιαγραφές της οθόνης

Η σειρά Google Pixel 9 αναμένεται να αποτελείται από τρία μοντέλα, το Pixel 9, το Pixel 9 Pro και το Pixel 9 Pro XL.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 17: Αυτά τα 5 χαρακτηριστικά θα το κάνουν να ξεχωρίσει

Τα μοντέλα iPhone 16 θα μοιάζουν αρκετά με τα μοντέλα iPhone 15, αλλά οι φήμες υποδηλώνουν ότι η Apple θα κάνει μεγάλες αλλαγές το 2025.