Λογισμικό καταλαβαίνει αν οι ψηφιακές μας φωτογραφίες είναι παραποιημένες

Γιος συνταξιούχου χημικού που εργαζόταν στην Kodak, ο Hany Farid επιστήμονας πληροφορικής στο Dartmouth College εργάζεται πάνω σε ένα λογισμικό που αναλύει ψηφιακές φωτογραφίες και αντιλαμβάνεται αν αυτές έχουν υποστεί οποιαδήποτε επεξεργασία.

Λαμβάνοντας άδεια από την ιστοσελίδα φιλοξενίας ψηφιακών φωτογραφιών Flickr, ο Hany κατέβασε εκατομύρια φωτογραφίες με τις οποίες δοκιμάζει και αναπτύσει το λογισμικό του. Κάθε ψηφιακή φωτογραφία ενσωματώνει κάποιου είδους ψηφιακό αποτύπωμα αναλόγως από ποια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή έχει τραβηχτεί. Η ανάλυση, η συμπίεση και άλλα χαρακτηριστικά αναλύονται και συνδιάζονται με μια βάση δεδομένων με τα στοιχεία και τα μοντέλα περί των 10.000 διαφορετικών μοντέλων ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών. Ο Hany Farid έχει τη βοήθεια της Adobe και σκέφτεται αν θα ξεκινήσει δική του εταιρεία ή θα πουλήσει το λογισμικό σε αυτή.

Με πληροφορίες από το περιοδικό Businessweek, January 3 – January 9, 2011.

Επεξεργάστηκε την 22 Ιανουαρίου 2011 18:00

Σχόλια

  • Εγκεφαλος το παλικαρι !!Θα προτίμουσα δικη του εταιρεια διοτι με την Adobe θα μπλεξει τα μπουτια του !!Ομως θα ειναι φοβερο πλεοεκτημα η ψηφιακη αναλυση στον Adobe

  • ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΓΚΑΣ Τ ΠΑΛΙΚΑΡΙ....ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΕΙ ΠΗΞΕΙ ΣΤΟ ΣΚΟΠΕΤΟ ΑΝΕΛΕΗΤΑ...ΔΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ Η ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΥΤΗ!ΤΙ Ν ΠΩ?ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΕΙ ΒΑΡΕΣΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΜΕΣ ΣΤΟ ΚΡΥΟ Κ ΤΟΥ ΕΚΑΨΑΝ ΤΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ...ΕΛΑ ΓΙΑΑΑΑΑΑΑΑΝ!

  • αυτος ο εγκεφαλος μας εχει τρομερες δυνατοτητες και συνεχεια μας εκπλήσσει με αυτα που σκέφτεται μπραβο!!!!!

  • παιδιά σκέφτομαι να κάνω κάτι αντίστοιχο αλλά με μουσικά κομμάτια.
    ποιος είναι μέσα?

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Κώστας Βλαχάκης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.