iOS 13: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο λειτουργικό σύστημα

https://youtu.be/E5Jg4Wm9b7o

Στην πρώτη ημέρα της WWDC 2019 η Apple ανακοίνωσε τόσο τα νέα της λειτουργικά συστήματα όσο και μία σειρά συσκευών. Με δεδομένο ότι η βάση των λειτουργικών της συστημάτων είναι το iOS 13, με εξαίρεση το macOS Catalina, θα δούμε αναλυτικά τι προσφέρει η νέα έκδοση του.

iOS 13, iOS 13: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο λειτουργικό σύστημα

Στο iOS 13 τα πάντα είναι πιο γρήγορα χάρη σε μία σειρά βελτιώσεων που έκανε η Apple. Το Face ID ανταποκρίνεται 30% πιο γρήγορα, οι λήψεις των εφαρμογών είναι 50% μικρότερες, και τα updates έγιναν 60% πιο μικρά. Τέλος, οι εφαρμογές ξεκινούν 200% γρηγορότερα.

iOS 13, iOS 13: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο λειτουργικό σύστημα

Ένα από τα μεγαλύτερα νέα στοιχεία στο iOS 13 είναι το dark mode, το οποίο ενεργοποιείται αυτόματα και αλλάζει τόσο την εμφάνιση του λειτουργικού, όσο και το wallpaper. Επιπλέον, οι built-in εφαρμογές υποστηρίζουν το dark mode.

iOS 13, iOS 13: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο λειτουργικό σύστημα

Η Apple βελτίωσε σε πολλαπλά επίπεδα την εφαρμογή χαρτών, πρόσθεσε αρκετές λεπτομέρειες, τα layouts των κτιρίων είναι μόνιμα εμφανή, και μεταξύ άλλων ενσωμάτωσε μία λειτουργία παρόμοια με αυτή του Google Street View.

iOS 13, iOS 13: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο λειτουργικό σύστημα

Στο iOS 13 έγιναν αρκετές βελτιώσεις στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα. Πλέον οι χρήστες μπορούν να δίνουν δικαίωμα εντοπισμού τοποθεσίας για μία μόνο φορά. Επίσης, η Apple πρόσθεσε το “Sign in with Apple” το οποίο χρησιμοποιεί το Face ID για τη δημιουργία ενός νέου λογαριασμού χωρίς την παροχή προσωπικών πληροφοριών. Με αυτό τον τρόπο όταν οι εφαρμογές ζητούν πληροφορίες ο χρήστης μπορεί να κρύψει τις προσωπικές του πληροφορίες.

iOS 13, iOS 13: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο λειτουργικό σύστημα

Πριν περάσουμε σε ξεχωριστά κομμάτια του λειτουργικού, θα αναφέρουμε ότι οι Reminders έχουν αλλάξει σχεδόν εξ ολοκλήρου. Πλέον, όσο ο χρήστης πληκτρολογεί η εφαρμογή προσπαθεί να μαντέψει πότε θα ήθελες να τον ειδοποιήσει. Επίσης, αν υπάρχουν ονόματα στην ειδοποίηση τότε ο χρήστης λαμβάνει ειδοποίηση μέσω του Messages.

iOS 13, iOS 13: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο λειτουργικό σύστημα

Με το iOS 13 η Apple φέρνει το HomeKit Secure Video, μία cloud υπηρεσία ανάλυσης βίντεο. Με την υπηρεσία αυτή, η Apple αναλύει τοπικά τα δεδομένα των βίντεο και στη συνέχεια τα κρυπτογραφεί και τα ανεβάζει στο iCloud.

iOS 13, iOS 13: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο λειτουργικό σύστημα

Στο Messages βελτιώθηκε ο τρόπος διαμοιρασμού των ονομάτων και των φωτογραφιών, προστέθηκαν Memoji τα οποία έχουν επιλογές makeup και αξεσουάρ, και πλέον τα Memoji υποστηρίζονται από όλες τις συσκευές που έχουν A9 chip.

https://youtu.be/3x7_w9Oz8lQ

Αρκετές βελτιώσεις έγιναν στις εφαρμογές Camera και Photos. Η εφαρμογή της κάμερας έρχεται με νέα Portait Lighting εφέ, τα οποία βοηθούν στη βελτίωση του φωτός στις φωτογραφίες.

iOS 13, iOS 13: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο λειτουργικό σύστημα

Στην εφαρμογή Photos υπάρχει ένα περιβάλλον επεξεργασίας με tap and drag λειτουργίες. Επίσης, για πρώτη φορά η Apple επιτρέπει την περιστροφή των βίντεο. Τέλος βελτιώσεις έγινα και στον τρόπο εξερεύνησης, διαχείρισης και διαμοιρασμού αρχείων εικόνας και βίντεο.

Επιπλέον, τώρα ποια η Siri μπορεί να διαβάζει τα εισερχόμενα μηνύματα μέσω των AirPods και ο χρήστης απαντά σε αυτά χωρίς να χρειάζεται να πει “Hey Siri”. Ενώ η νέα λειτουργία Audio Sharing επιτρέπει την αποστολή του αναπαραγόμενου ήχου σε άλλο τηλέφωνο ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή.

iOS 13, iOS 13: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο λειτουργικό σύστημα

Το HomePod διαθέτει τώρα υποστήριξη Handoff, έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να στείλει απευθείας τον ήχο της συσκευής iOS στο HomePod. Επίσης, η λειτουργία αυτή ενεργοποιείται αυτόματα αν το iPhone βρεθεί κοντά στο HomePod. Επιπλέον το HomePod υποστηρίζει πλέον πολλαπλούς λογαριασμούς και μπορεί να ξεχωρίσει τη φωνή του κάθε χρήστη.

Ο νέος πίνακας εργαλείων CarPlay δείχνει περισσότερες πληροφορίες. Η εφαρμογή μουσικής έχει επανασχεδιαστεί και η Siri δεν καλύπτει πλέον ολόκληρη την οθόνη. Επίσης, η Siri συνεργάζεται με την Pandora και το Waze, και τώρα χρησιμοποιεί Neural text to speech που παράγεται εξ ολοκλήρου από το λογισμικό και ακούγεται πολύ πιο φυσικό.

Το iOS 13, και το macOS Catalina, εισαγάγουν τον φωνητικό έλεγχο ο οποίος αξιοποιεί την τεχνολογία αναγνώρισης φωνής της Siri, ώστε να επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει πλήρως τις συσκευές μέσω φωνής.

Η νέα εφαρμογή “Find My” συνδυάζει το Find My Friends και Find My iPhone σε μια ενιαία εφαρμογή. Αυτή η εφαρμογή μπορεί να εντοπίσει ακόμη και συσκευές εκτός σύνδεσης. Αυτό μπορεί να γίνει επειδή κάθε συσκευή Apple δημιουργεί Bluetooth δείκτες ασφαλείας, με τη βοήθεια των οποίων η Apple δημιουργεί ένα δίκτυο κρυπτογραφημένων πλεγμάτων από συσκευές μέσω του οποίου μπορεί να τις εντοπίζει και εκτός σύνδεσης.

Το ARKit 3 ονομάζεται RealityKit. Με το RealityKit, ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιεί φωτορεαλιστικό rendering, να χρησιμοποιεί εφέ κάμερας και περιβάλλοντος, ακόμη και να εκτελεί motion capture.

Στις μικρότερες αλλαγές του iOS 13 έχουμε λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης δεδομένων, υποστήριξη Dual SIM από το iMessage, υποστήριξη του Dolby Atmos, ενσωμάτωση του Shortcuts app στο ίδιο το λειτουργικό, και άλλα.

Το iOS 13 είναι διαθέσιμο για όλα τα τηλέφωνα της Apple από το iPhone 6s και μετά, καθώς και με το iPod Touch 7ης γενιάς.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Agnostos13

Έχει γίνει δουλίτσα φέτος…

Chris_BMW

Πολύ μεγάλη δουλειά (περιμένω να δω κατά ποσο ακριβές είναι ) έχει γίνει στο find my iPhone app..

Γενικά και στο I pad os έχουν κάνει τρομερές αλλαγές με σημαντικές προσθήκες .

Μόνο που το air 2 αρχίζει και ψιλό σέρνεται τελευταία όποτε και μάλλον πάμε για αναβάθμιση ..

forneverarrow

Κρατάω το Dark Mode και τις βελτιώσεις στην ταχύτητα. Ωστόσο κάτι που δεν το αναφέρατε είναι η αφαίρεση του 3D Touch και η αντικατάσταση του με long press. Είμαι απόλυτα σύμφωνος με την αλλαγή καθώς έτσι θα υπάρχει ομοιομορφία μεταξύ των συσκευών, και θα μπορώ να επιλέξω το XR ή τον αντικαταστάτη του άφοβα. Ωστόσο, στο iPhone 8 χρησιμοποιώ καθημερινά το 3D Touch και με έχει βολέψει. Σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο γρήγορο απο το long press και δεν βλέπω το λόγο να καταργηθεί και στις ήδη υπάρχουσες συσκευές… Είναι λίγο απαράδεκτο να σου καταργούν μια τεχνολογία για την ποιος έχεις πληρώσει σε τελική ανάλυση με κάτι υποδεέστερο. Σαν να καταργούσαν το Touch ID στα παλιότερα iPhone με ένα απλό face unlock μέσω της selfie κάμερας (όπως σε πολλά android δηλαδή)!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPhone 15 Pro

iPhone 15 Pro: Η υπερθέρμανση μπορεί να οφείλεται στον σχεδιασμό του συστήματος ψύξης

Πολλές είναι οι αναφορές για iPhone 15 Pro που υπερθερμαίνονται από τη στιγμή που ο συσκευές έφτασαν στους χρήστες.

Smartphones Apple iPhone

iPhone 16: Θα έχει περισσότερα κουμπιά από τους προκατόχους του

Ένα επιπλέον κουμπί θα αποκτήσει η σειρά iPhone 16 της Apple, το οποίο είναι γνωστό εσωτερικά ως “Capture Button”.

Smartphones Apple DxOMark featured

iPhone 15 Pro Max: Στην 2η θέση της λίστας του DxOMark

To ολοκαίνουργιο iPhone 15 Pro Max της Apple πέρασε το τεστ κάμερας του DxOMark πετυχαίνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Smartphones Apple iFixit iPhone 15 Pro Max

iPhone 15 Pro Max: Teardown από το iFixit – Πόσο εύκολα γρατσουνίζεται το τιτανιο

Το iPhone 15 Pro Max με το περίβλημα τιτανίου και το σύστημα κάμερας περισκοπίου, υποβλήθηκε σε ένα βασανιστικό teardown από το iFixit.