Kaspersky, Βλέπει αύξηση των επιθέσεων σε Android, iPhone και Google Wave

Το 2009 χαρακτηρίστηκε από την εμφάνισης εξελιγμένων κακόβουλων προγραμμάτων με λειτουργικότητα που βασίζεται σε rootkits, από τη σημαντική χρήση του worm Kido (γνωστό επίσης και ως Conficker), αλλά και από διαδικτυακές επιθέσεις, την εξάπλωση των botnets, απάτες μέσω SMS και επιθέσεις μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Εκτιμήσεις για το 2010
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Kaspersky Lab, θα υπάρξει αλλαγή ως προς τους τύπους των επιθέσεων. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται ότι θα υπάρξει στροφή από τις επιθέσεις που εξαπολύονται μέσω ιστοσελίδων και εφαρμογών σε επιθέσεις μέσω δικτύων ανταλλαγής αρχείων. Ήδη μέσα στο 2009 μια σειρά μαζικών επιθέσεων στηρίχθηκε σε κακόβουλο λογισμικό που εξαπλώθηκε μέσω torrents. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για την εξάπλωση διαδικτυακών απειλών, όπως οι ιοί TDSS και Virut, καθώς και για την εισβολή σε υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Mac OS X. Το 2010, αναμένεται σημαντική αύξηση αυτού του τύπου των επιθέσεων σε δίκτυα P2P.

Όσον αφορά στις επιθέσεις σε διαδικτυακές υπηρεσίες, το Google Wave αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον για το 2010. Είναι αναμφίβολο ότι οι επιθέσεις σε αυτή τη νέα υπηρεσία της Google θα ακολουθήσουν το συνηθισμένο μοντέλο. Πρώτα έρχεται η αποστολή spam, μετά οι επιθέσεις phishing, έπειτα η εκμετάλλευση των τρωτών σημείων των συστημάτων και τέλος η εξάπλωση κακόβουλου λογισμικού. Η διάθεση του λειτουργικού συστήματος Chrome OS από τη Google, το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία του Διαδικτύου, είναι μια αξιοσημείωτη εξέλιξη, αλλά οι ειδικοί της Kaspersky Lab αναμένουν ότι οι κυβερνοεγκληματίες δε θα δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γύρω από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα λογισμικού.

Ωστόσο, αναμένεται ότι το 2010 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τους χρήστες iPhone και τηλεφώνων με λειτουργικό σύστημα Android. Τα πρώτα κακόβουλα προγράμματα για αυτές τις πλατφόρμες εμφανίστηκαν το 2009, γεγονός που αποτελεί σαφή ένδειξη ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από τους κυβερνοεγκληματίες. Σχετικά με τους χρήστες iPhone, μόνο όσοι έχουν σπασμένες συσκευές κινδυνεύουν, αλλά το ίδιο δεν ισχύει για του χρήστες συσκευών με λογισμικό Android, καθώς όλοι μπορεί να πέσουν θύματα επιθέσεων. Για παράδειγμα, η αυξανόμενη απήχηση των κινητών τηλεφώνων με λογισμικό Android στην Κίνα, σε συνδυασμό με την έλλειψη αποτελεσματικών ελέγχων για την ασφάλεια εφαρμογών που διατίθενται από τρίτους, αναμένεται να συμβάλλουν στην έξαρση του αριθμού επιθέσεων από κακόβουλα προγράμματα.

Ο εντοπισμός νέων τρωτών σημείων στα συστήματα θα αποτελέσει την κυριότερη αιτία μαζικής προσβολής από ιούς. Τα τρωτά σημεία θα αφορούν λογισμικό που αναπτύσσεται από τρίτους (π.χ. Adobe, Apple κλπ), αλλά και τα Windows 7, των οποίων η διάθεση στην αγορά ξεκίνησε πρόσφατα. Αν δεν εντοπιστεί μεγάλος αριθμός τρωτών σημείων, το 2010 μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει μια από τις «πιο ήσυχες» χρονιές εδώ και καιρό.
Σχετικά με την Kaspersky Lab

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Κώστας Βλαχάκης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.