Η Microsoft είχε το patch για το WannaCry

Microsoft WannaCry, Η Microsoft είχε το patch για το WannaCry

Στη στάση της Microsoft αποδίδει εν μέρει την “επέλαση”του ransomware WannaCry, δημοσίευμα της Financial Times.  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Microsoft θα μπορούσε να είχε επιβραδύνει την πορεία του κακόβουλου λογισμικού, το οποίο προσέβαλε 200.000  υπολογιστές στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Αντί αυτού όμως, η εταιρεία κρατούσε την επιδιόρθωση ασφαλείας και την παρείχε μόνο επί πληρωμής, σε επιχειρήσεις, οι οποίες έδιναν περίπου 1.000 δολάρια το χρόνο ανά συσκευή για να έχουν εξατομικευμένη υποστήριξη και προστασία σε παλαιότερες εκδόσεις των Windows.

Παρόλο που η Microsoft τελικά έκανε διαθέσιμη την επιδιόρθωση για όλους, ωστόσο, ακόμη προσπαθεί να πείσει τόσο τους ιδιώτες, όσο και τους εταιρικούς πελάτες της να αναβαθμίσουν το λογισμικό τους στο νεότερο και πιο ασφαλές Windows 10.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε εκπρόσωπος της Microsoft στο CNET:  “Η Microsoft αναγνωρίζει ότι πολλές εταιρείες, για διάφορους επιχειρηματικούς λόγους επιλέγουν να μην αναβαθμίσουν το λειτουργικό τους για 10 ή και 15 χρόνια. Για τοn λόγο αυτό, η εταιρεία προσφέρει εξατομικευμένη υποστήριξη, σαν μια προσωρινή λύση”.

Ο ίδιος προσθέτει: “Για να είμαι ξεκάθαρος, η Microsoft θα προτιμούσε οι εταιρείες να αναβαθμίζουν και να απολαμβάνουν τα τελευταία πλεονεκτήματα του πιο πρόσφατου λειτουργικού της, από το να επιλέγουν την εξατομικευμένη υποστήριξη. Ακόμη και οι ειδικοί στην ασφάλεια συμφωνούν ότι η καλύτερη προστασία είναι να έχει κάποιος ένα μοντέρνο, αναβαθμισμένο σύστημα που ενσωματώνει τις τελευταίες καινοτομίες ασφαλείας. Τα παλαιότερα συστήματα, ακόμη κι αν είναι τρέχουν τις τελευταίες ανανεώσεις, απλά υστερούν στον τομέα της ασφάλειας”.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Τεο

Ασφάλεια έναντι αποτελεσματικότητας και αμεσότητας. Διάλεξε και πάρε…

Techskepticon

Καλά ακόμα κι εγώ που απεχθάνομαι την απληστία των εταιριών δεν θα το έλεγα αυτό. Έχουν απαίτηση δηλαδή να έχουν μείνει στα windows xp και να έχει η microsoft τμήμα για να ενημερώνει τον κάθε ένα από αυτούς για αυτά;

Κάτσε δηλαδή και 200 δολλάρια να αγόρασαν τα xp μετά από 15 χρόνια πόσο κόστος είναι μια ενημέρωση έστω στα windows 7;

The Phantom Of The Opera

Microsoft…σημαίνει αληταρία.
Τέλος.

Kostas

@The Phantom Of The Opera και αυτό είναι και το σωστό ! Δεν έχεις μαντίλι να κλάψεις και θες και PC! Να πάς στο τζάμπο να πάρεις πλαστικό!

Beholder

Ο Gates έχει άθλια προσωπικότητα και δεν θα μπορούσε η Microsoft να λειτουργεί αλλιώς.

PiXel

Οι Financial Times καλό θα είναι απολύσουν όσους κάνουν ρεπορτάζ για τέτοια θέματα, γιατί δε το έχουν…

Το μόνο που ίσως να έχει κάποια βάση, είναι πως η MS δεν έδωσε εγκαίρως patch για τα Windows XP, ένα λειτουργικό ηλικίας 16 ετών που στον κόσμο της πληροφορικής αυτό είναι αιώνας. Δε μπορεί να ενημερώνει, όμως, εσαεί υπολογιστές-δεινοσαύρους επειδή ο κόσμος και οι επιχειρήσεις είναι αρνητικές στην αλλαγή. Και όπως φαίνεται, έβγαλε patch, κυρίως για να αποφύγει την κατακραυγή. Σιγά μη γινόταν παρόμοια κίνηση απ’ τη Google για το Android 2.3.

Απ’ την άλλη, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία, το 98% των υπολογιστών που μολύνθηκαν με το WannaCry, έτρεχαν Windows 7, λειτουργικό που υποστηρίζεται ακόμα απ’ την MS και είχε πάρει το εν λόγω patch απ’ τον Μάρτιο… Αν τώρα κατηγορούμε την MS για το γιατί δεν ενημέρωσε τα PC αυτά με το στανιό και άφησε την ενημέρωση να μπει σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν θέσει οι administrators… ε τι να πω, είμαστε για μπάτσες… Απ’ τη μια είναι κακή η MS όταν ενημερώνει τους υπολογιστές υποχρεωτικά, απ’ την άλλη είναι κακή επειδή δε τους ενημερώνει υποχρεωτικά.

ΝΙΚΟΣ

@Pixel +1 φίλε.Επιτέλους μια λογική φωνή στην παράκρουση.

james

Η microsoft έδωσε ΔΩΡΕΑΝ τα windows 10 για να έχουν όλοι μία σύγχρονη ασφαλή έκδοση, και όλοι έβγαιναν και έλεγαν “μην τα βάζετε γιατί δεν είναι καλά”. Οι περισσότεροι έμειναν με τα σπασμένα 7 τους που τα θεωρούσαν κορυφαία. Ούτε pacth δεν έπρεπε να δώσει κατά τη γνώμη μου. Οι βλακείες πρέπει να πληρώνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Microsoft Windows 11

Windows 11: Τέλος η υποστήριξη για εφαρμογές Android

Η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τις εφαρμογές Android στα Windows αλλά οι υπάρχοντες χρήστες θα πάρουν μια παράταση ενός χρόνου.

Software featured Windows

Windows 11: Τo Android smartphone σας γίνεται επίσημη web κάμερα του PC

To πρόγραμμα Windows Insider προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης του τηλεφώνου ή του tablet Android ως web κάμερα.

Business AI Microsoft

Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

 Η γαλλική startup Mistral AI αποκάλυψε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI.

Games Microsoft Xbox

Xbox: 4 αποκλειστικά παιχνίδια έρχονται σε PS5 και Nintendo Switch

H Μicrosoft ανακοίνωσε επίσημα πως τέσσερα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox θα γίνουν διαθέσιμα και σε άλλες κονσόλες.