Software

Ολοκαίνουργια χαρακτηριστικά του iPhone που έχουν ήδη τα Android

Με την παρουσίαση του iPhone 14 και την κυκλοφορία του iOS 16, η Apple φέρνει νέες λειτουργίες στους χρήστες των συσκευών της. Κάποιες από αυτές, ωστόσο, είναι ήδη γνωστές στους χρήστες Android. Ας δούμε ποιες.

ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Είστε καθοδόν για έναν προορισμό και αποφασίσετε να κάνετε πρώτα μια στάση; Κανένα πρόβλημα! Τώρα, στο iOS 16, μπορείτε να προσθέσετε γρήγορα τη διεύθυνση που θέλετε να επισκεφθείτε στο ενδιάμεσο και και να λάβετε οδηγίες που θα σας επιτρέψουν να σταματήσετε εκεί και στη συνέχεια να βρείτε το δρόμο για τον αρχικό προορισμό.

Η δυνατότητα είναι διαθέσιμη στους χρήστες Android από το 2017.

EMAIL: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΑΝΑΙΡΕΣΗ, ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Στο iOS 16, εάν πατήσετε «Αποστολή» σε ένα email και ξαφνικά συνειδητοποιήσετε ότι βάλατε το όνομα του λάθος ατόμου, έχετε τώρα 10 δευτερόλεπτα για να αλλάξετε γνώμη και να αναιρέσετε την αποστολή. Αν, βέβαια, και ο παραλήπτης χρησιμοποιεί iOS 16. Μπορείτε επίσης να προγραμματίσετε την αποστολή ενός email όποτε θέλετε ή να χρησιμοποιήσετε το Remind Later για να θυμίσετε στον εαυτό σας ένα email.

Το Gmail έχει επιλογή unsend από το 2018 περίπου, αλλά έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε 5, 10, 20 ή 30 δευτερόλεπτα για να αλλάξετε γνώμη. Μπορείτε επίσης να αναβάλετε ένα email, ώστε να εμφανιστεί αργότερα και να προγραμματίσετε την αποστολή ενός όταν το θέλετε.

APPLE LIVE CAPTIONS

Το iOS 16 έχει προσθέσει live captions, οι οποίοι προσφέρουν υπότιτλους σε πραγματικό χρόνο για βίντεο, ήχο και συνομιλίες. Αυτή είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη λειτουργία, όχι μόνο για άτομα με προβλήματα ακοής, αλλά για οποιονδήποτε χρειάζεται να παρακολουθεί μια συνομιλία.

Στην πραγματικότητα, το Android διαθέτει λειτουργία Live Caption από το 2019 και επί του παρόντος παρέχει άμεσες μεταφράσεις για αυτούς τους υπότιτλους σε πολλές γλώσσες. Όχι πολύ καλές πάντως.

HAPTIC FEEDBACK ΣΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ

Το iOS 16 έχει πλέον εισαγάγει απτική ανάδραση στο πληκτρολόγιο οθόνης του, κάτι που τα Android έχουν εδώ και κάποιο καιρό. Η κύρια διαφορά εδώ είναι ότι πρέπει να την ενεργοποιήσετε στο iOS 16, ενώ στα περισσότερα Android μπαίνει αυτόματα.

SHARED LIBRARIES

Το iOS 16 σύντομα θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε κοινόχρηστες βιβλιοθήκες φωτογραφιών — που ονομάζονται iCloud Shared Photo Library — είτε με βάση την ημερομηνία είτε με το ποιος είναι στις φωτογραφίες. Μπορείτε να μοιραστείτε τη βιβλιοθήκη φωτογραφιών σας με έως και πέντε άτομα. Από την άλλη το Google Photos σάς επιτρέπει να μοιράζεστε ολόκληρη τη βιβλιοθήκη σας — με βάση την ημερομηνία έναρξης ή το ποιος είναι στις φωτογραφίες — με άλλον έναν.

ALWAYS-ON ΟΘΟΝΗ

Η δυνατότητα θα είναι διαθέσιμη μόνο στα iPhone 14 Pro και Pro Max. Σας επιτρέπει να δείτε την ώρα, κάποια widgets και άλλες χρήσιμες πληροφορίες χωρίς να χρειάζεται να ξεκλειδώσετε τη συσκευή σας. Είναι κάτι στο οποίο οι χρήστες του Apple Watch είχαν πρόσβαση από τη Σειρά 5, αλλά η Apple το κάνει δυνατό τώρα μόνο στα Pro μοντέλα.

Η Google εισήγαγε τη δυνατότητα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Ωστόσο, μπήκε δυναμικά στο προσκήνιο με το Android 12, όπου έκανε την οθόνη πάντα ενεργή να δείχνει ένα τεράστιο ψηφιακό ρολόι από προεπιλογή όταν η οθόνη του τηλεφώνου μπαίνει σε αδράνεια.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ FITNESS

Το Apple Watch είναι ένας δημοφιλής τρόπος μέτρησης της φυσικής σας κατάστασης — αλλά αν ήσασταν χρήστης iPhone που δεν είχατε Apple Watch, δεν θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε την επίσημη εφαρμογή Apple Fitness Plus. Τώρα μπορείτε.

Η επίσημη εφαρμογή Fit fitness της Google ήταν σχεδόν πάντα διαθέσιμη για τηλέφωνα Android, είτε χρησιμοποιούσατε smartwatch είτε όχι.

LOCK SCREEN WIDGETS

Το iOS 16 σάς επιτρέπει τώρα να προσθέσετε έως και τέσσερα widgets στην οθόνη κλειδώματος. Το Android 4.2 πρόσφερε κάτι αντίστοιχο πριν από περίπου 10 χρόνια, αλλά το αναίρεσε στο Android 5.0.

CRASH DETECTION

H λειτουργία ανίχνευσης τροχαίου ατυχήματος  είναι τώρα διαθέσιμη στα νέα τηλέφωνα iPhone 14 καθώς και στο επερχόμενο Apple Watch Series 8.

Τα τηλέφωνα Pixel διαθέτουν επίσης ανίχνευση τροχαίου ατυχήματος. Η Google το πρόσθεσε στην ενσωματωμένη εφαρμογή Personal Safety το 2019.

HIGH-MEGAPIXEL CAMERA SENSOR ΜΕ PIXEL BINNING

Μια καλύτερη φωτογραφική μηχανή είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αναβαθμίσουν σε ένα νεότερο μοντέλο τηλεφώνου. Μεγάλοι παίκτες όπως η Google και η Samsung άρχισαν πρόσφατα να αυξάνουν την ανάλυση των αισθητήρων της κύριας κάμερας στα 40 ή 50 megapixel επειδή καταγράφουν όλες αυτές τις πληροφορίες και μειώνουν το μέγεθος τους σε μια “κανονική” εικόνα.  Αυτή η τεχνική ονομάζεται binning pixel: λήψη κοντινών pixel σε έναν αισθητήρα υψηλής ανάλυσης και συνδυασμός τους για τη βελτίωση της ποιότητας της εικόνας σε χαμηλότερη ανάλυση. Είναι ένα πραγματικά ευεργετικό χαρακτηριστικό, αν και απέχει πολύ από τη νέα τεχνολογία. Ακόμη και το Nokia 808 PureView το έκανε αυτό σε κάποιο βαθμό το 2012.

Τώρα η Apple έχει αυτό το χαρακτηριστικό στην κύρια κάμερα των 48 megapixel του νέου της iPhone 14 Pro και Pro Max. Πρώτοι, όμως, το έκαναν η Huawei, η Samsung και πολλοί άλλοι που ασχολήθηκαν με αισθητήρες υψηλής ανάλυσης για χρόνια.

 

Σχόλια

  • Όσον αφορά το always on ..

    Καμία σχέση η υλοποίηση της apple με αυτήν των android συσκευών .

    Γράφετε πως σας επιτρέπει να δείτε την ώρα κάποια widget etc .
    Αυτό ισχύει εδώ και χρόνια στο android

    Στα 14 pro απλά κάνει dimming ότι έχει η οθόνη κλειδώματος με ότι αυτό συνεπάγεται .

    Στο διά ταύτα τώρα .
    Το iOS πλέον δείχνει πολύ βελτιωμένο όσον αφορά την παραμετροποίηση όντας σταθερό λειτουργικό user friendly χωρίς να υστερεί σε κάτι .
    Υπογράμμισε το user friendly γιατί αν δεν ήταν η apple το 17 ακόμα στο android θα είχαν τα κουμπιά πλοήγησης στην κάτω μπάρα ..

    • Και μετά τι ακριβώς έπαθε;
      Την πήρε ο ύπνος ή απλώς δεν την ενδιέφερε το κομμάτι εξέλιξη;

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αντώνης Γιαγδζόγλου

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.