Software

Πώς λειτουργεί το σύστημα προειδοποίησης Covid-19 μέσω κινητών στην Αμερική;

Περισσότερες από 30 χώρες του πλανήτη και 16 πολιτείες των ΗΠΑ εφαρμόζουν την πολιτική των apps που ενημερώνουν εάν βρίσκεστε κοντά σε κάποιον που έχει νοσήσει από Covid-19. Αναμφίβολα, σε αυτή την γεμάτη προκλήσεις χρονιά, οι εφαρμογές αυτές έρχονται να δημιουργήσουν μπόλικο προβληματισμό.

Στις ΗΠΑ περίπου 8.1 εκατομμύρια πολίτες έχουν συναινέσει στην μετατροπή του iPhone ή του Android τους σε εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης για το εάν πλησιάζει ο κάτοχός τους σε κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα, καθώς και για το γεγονός ότι έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα στο στενό κύκλο των επαφών του, καθώς και το ότι θα πρέπει να προβεί σε εξέταση, επειδή βρέθηκε κοντά σε ένα κρούσμα.

Προφανώς, η τεχνολογία πίσω από αυτό το σύστημα βασίζεται στο Bluetooth, με την απόσταση μεταξύ δύο τηλεφώνων να λαμβάνεται υπόψη. Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι στις ΗΠΑ όλη η διαδικασία στο iPhone δεν απαιτεί την εγκατάσταση κάποιας εφαρμογής, αλλά την αλλαγή σε κάποιες ρυθμίσεις του τηλεφώνου. Για τα Android smartphones απαιτείται η εγκατάσταση εφαρμογής, ενώ ακόμα και εάν κάποιος έχει εγκαταστήσει την εφαρμογή που είναι σε ισχύ σε μία Πολιτεία και μεταφερθεί σε κάποια άλλη, η εφαρμογή συντονίζει αναλόγως τα δεδομένα.

Εννοείται ότι εγείρονται πολλά και δυσεπίλυτα ζητήματα ιδιωτικότητας, αλλά η πανδημία, ειδικά στις ΗΠΑ, έχει στοιχίσει πολύ σε ανθρώπινες ζωές και απαιτεί τη λήψη εξαιρετικών μέτρων. Αναφορικά με τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι κάτοχοι smartphones λαμβάνουν μία ειδοποίηση είναι όταν δύο χρήστες των εφαρμογών βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων για περισσότερο από 15 λεπτά.

Φυσικά, τίποτα δεν είναι χωρίς προβλήματα και πολλές είναι οι αναφορές για bugs και δυσκολίες στη χρήση, αλλά εδώ γίνεται λόγος για κάτι που βλέπουμε να τίθεται για πρώτη φορά σε εφαρμογή σε τέτοια κλίμακα.

Πηγή

Σχόλια

  • Στη ταιβαν μια χαρα εφαρμοστηκε και δεν χρειαστηκαν καθολου Lockdown.βεβαια μια μικρη παραχωρηση ιδωτικοτητας για να σωθει η οικονομια και εκατονταδες ζωες φανταζουν ανεπιτρεπτα πραγματα για τον μεσο Ελληνα.Συγκεκριμενα αν καποιος ειχε διαγνωσθει θετικος,τα ατομα που ειχαν ερθει σε πολυ κοντινη αποσταση και ειχαν καποια επαφη ενημερωνοντουσαν και μπαινανε μονοι τους σε ολιγοημερη καραντινα...Γενικα οι ασιατικες προηγμενες χωρες τα εχουν παει πολυ καλυτερα απο οτι η Δυση...Δεν αναφερομαι στη Κινα που εκει υπαρχει απολυταρχικο καθεστως και τους κλειδωνανε μεσα στα σπιτια για βδομαδες και αν εβγαινες σε πεταγαν φυλακη...

    • Παρατηρώ ότι υποστηρίζεις τη δικτατορία των ασιατικών χωρών με μεγάλο θαυμασμό. Ε λοιπόν, ο δρόμος ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Νίκος Καϊμακάμης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.