Ρομπότ Δικαστής: Η Εσθονία βάζει την Τεχνητή Νοημοσύνη στα δικαστήρια

ρομπότ δικαστής, Ρομπότ Δικαστής: Η Εσθονία βάζει την Τεχνητή Νοημοσύνη στα δικαστήρια

Η Εσθονία ξεκινάει την δοκιμαστική χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις δικαστικές αίθουσες της χώρας, αργότερα μέσα στο έτος. Η ομάδα που έχει συσταθεί σχεδιάζει και αναπτύσσει ένα “ρομπότ δικαστή” με A.I. με σκοπό να βγαίνουν ταχύτερα οι αποφάσεις και να αποσυμφορηθεί οι δικαστικές αίθουσες.

Οι υποθέσεις που θα αναλαμβάνει το σύστημα της Τεχνητής Νοημοσύνης θα αφορούν την λήψη αποφάσεων για μικροποσά και έως 7.000 ευρώ. “Θέλουμε η κυβέρνηση μας να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη πάνω στο συγκεκεκριμένο θέμα”, σχολιάζει ο επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης και στέλεχος του Υπουργείου Δικαισύνης της χώρας και συνεχίζει “η A.I. θα μας βοηθήσει στο να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών στις δικαστικές αίθουσες”.

Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής: Τα δύο αντίδικα μέρη θα κάνουν upload στο σύστημα τα αρχεία με τα στοιχεία που θα υποσηρίζουν τα αιτήματά τους. Τα στοιχεία αυτά θα αναλύονται από το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης και θα βγαίνει η απόφαση. Εάν οποιοδήποτε από τα δύο μέρη είναι δυσαρεστημένο από την απόφαση τότε την τελική απόφαση θα αναλαμβάνει άνθιρωπος δικαστής.

Η Εσθονία με πλυθησμό 1.3 εκ. κατοίκους είναι μια ιδιαίτερα προοδευτική χώρα στους τομείς της τεχνολογίας και υιοθετεί κάθε τεχνολογική εξέλιξη – και όχι μόνο – στον δημόσιο τομέα της. Μέχρι το 2020 η κυβέρνηση της χώρας σκοπεύει να λανσάρει περισσότερες από 50 νέες A.I. με σκοπό να κάνουν πιο εύκολη την ζωή των κατοίκων της.

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Konstantinos Arch

Η απόφαση του δικαστηρίου μιας δίκης πάντα κάποιον αθωώνει και κάποιον καταδικάζει. ΠΑΝΤΑ. Η πλευρά που καταδικάζεται, γνωρίζοντας ότι την απόφαση την έχει πάρει AI, ακόμα και 100% άδικο να έχει, θα ασκήσει έφεση (κι εγώ αυτό θα έκανα). Άρα (σύμφωνα με το άρθρο) η απόφαση απορρίπτεται και θα αναλαμβάνει άνθρωπος δικαστής. So what’s the point? Εκτός κι αν δεν είναι εμφανής ο τρόπος εκδίκασης της υπόθεσης (άνθρωπος δικαστής ή AI).

Δημητρης

Λογική η σκέψη σου Κωνσταντίνε, και κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα συμβαίνει για ένα Χ διάστημα. Από ένα σημείο και μετά όμως, και εφ όσον “αποδειχτεί” ότι η τεχνίτη νοημοσύνη μπορεί να φέρνει εις πέρας τέτοιες υποθέσεις (τουλάχιστον), τότε πιθανότατα θα υπάρξει κάποια τροποποίηση στο νόμο ώστε να έχει ουσιαστικό νόημα αυτή η κίνηση.
Το point, όπως λες, είναι η πρακτική εφαρμογή και δοκιμή αυτής της τεχνολογίας σε όσο το δυνατόν περισσότερους κλάδους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software iOS YouTube YouTube Music

YouTube Music: Bug εμφανίζει μαύρη οθόνη στα iPhone

Ορισμένοι χρήστες τoυ YouTube Music για iOS αντιμετωπίζουν ένα σφάλμα όπου η εφαρμογή ανοίγει σε μαύρη οθόνη.

Software Android Google

Gemini για Android: Θα σας επιτρέπει να ανεβάσετε αρχεία PDF

Η εφαρμογή Gemini στο Android λαμβάνει συνεχώς βελτιώσεις από όταν κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους, αποκτώντας νέες δυνατότητες.

Software Meta

Η Meta επεκτείνει το Horizon OS σε τρίτους κατασκευαστές – ASUS και Lenovo οι πρώτες που θα το χρησιμοποιήσουν

Η μητρική εταιρεία του Facebook Meta ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τη διάθεση του λειτουργικού συστήματος Meta Horizon OS.

Software Apple featured

Apple: Εξαγοράζει γαλλική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με εξειδίκευση στην επεξεργασία on device

Η Apple εξαγόρασε την startup τεχνητής νοημοσύνης Datakalab με έδρα το Παρίσι για να της παρέχει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης on device.