Ubuntu 12.04 vs Windows 8, Πέντε σημεία σύγκρισης

Το 2012 είναι η χρονιά των λειτουργικών συστημάτων όχι μόνο επειδή θα κυκλοφορήσει τα Windows 8 η Microsoft, αλλά και λόγω της κυκλοφορίας του Ubuntu 12.04, ενός Linux Desktop που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες διανομές. Εύλογο είναι να κεντρίζει το ενδιαφέρον των φίλων της τεχνολογίας μία συγκριτική παράθεση σημείων αναφοράς.

Το πρώτο στοιχείο που απασχολεί έναν χρήστη είναι το desktop interface. To Ubuntu χρησιμοποιεί πλέον το Unity, με έναν Unity Launcher στα αριστερά και μία Dash application που λειτουργεί τόσο ως desktop search engine όσο και ως διαχείριση προγραμμάτων. Έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ευχρηστία στο Ubuntu. Το ίδιο επιδιώκει και το Windows 8 Metro Interface, το οποίο έχει αντικαταστήσει τα παράθυρα με tiles. Παρόλο που φαίνεται φρέσκο και όμορφο, ενώ μπορεί να παραμετροποιηθεί όσο το θέλει ο χρήστης, το Metro User Interface αποτελεί σημείο διχογνωμίας, καθώς εκτιμάται ότι δεν είναι το ίδιο πρακτικό με την εκδοχή των Windows 7 με το Start πλήκτρο.

Όσον αφορά στις εφαρμογές, οι χρήστες Linux εδώ και χρόνια φωνάζουν ότι υπάρχουν αρκετά προγράμματα για να κάνει κάποιος ό,τι επιθυμεί με τον υπολογιστή του. Μάλιστα, με το WINE μπορείτε να τρέξει και Windows προγράμματα στο Linux. Με τα τελευταία νέα για την έλλειψη ικανότητας αναπαραγωγής DVD στα Windows 8, το ζήτημα των εφαρμογών είναι μάλλον ένα πεδίο στο οποίο το Linux βγαίνει νικητής…

Το θέμα της ασφάλειας είναι ένα πεδίο νίκης του Linux έναντι του λειτουργικού της Microsoft. Για τα Windows υπάρχουν χιλιάδες κακόβουλα προγράμματα, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει να κυκλοφορούν ιοί ακόμα και για τα Mac. Αυτό δεν σημαίνει ότι το linux είναι απόλυτα ασφαλές, αλλά παραμένει ένα λειτουργικό που δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα κάποιο σοβαρό πρόβλημα με worms και άλλα σχετικά. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να τρέξετε το Linux με cloud προστασία από το πρόγραμμα ClamAV.

Αναφορικά με την ευκολία χρήσης και το κόστος χρήσης, εδώ θα πρέπει να πούμε ότι καλύτερο για την τσέπη σας παραμένει το Linux, από κάθε άποψη, τη στιγμή που εξακολουθεί να παραμένει απλό και εύχρηστο και ας κυκλοφορεί ευρέως η πεποίθηση ότι το Linux είναι μόνο για geeks, με… καλώδια στον εγκέφαλο. Δεν είναι έτσι. Ένα από τα στοιχεία που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι αν κάτι δεν σας αρέσει στο λειτουργικό, μπορείτε να το αλλάξετε με κάτι άλλο και να το προσαρμόσετε στις ανάγκες σας. Αυτό με τα Windows είναι… επιστημονική φαντασία. Από την άλλη μεριά, η τεράστια εμπορική επιτυχία των Windows τα καθιστούν γνώριμα σε μεγάλο πλήθος κόσμου και άρα την χρήση των επιμέρους λειτουργιών τους σχεδόν αυτονόητη για την πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν δει έστω και μία φορά στη ζωή τους οθόνη υπολογιστή.

Φυσικά και δεν θέλουμε να επιβάλλουμε απόψεις, αλλά να ξεκινήσουμε τη συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε ότι προτού κρίνει κανείς και διαμορφώσει την άποψή του, καλό είναι να δοκιμάσει και σε αυτό το σημείο προτείνουμε μία επαφή με το Ubuntu 12.04, μιας και με τα Windows 8, όλοι λίγο ή πολύ θα ασχοληθούμε σύντομα…

, Ubuntu 12.04 vs Windows 8, Πέντε σημεία σύγκρισης

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

21 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Voyager13

Τα windows 8 ωραία είναι αφού πρώτα τα συνηθίσεις αν και με το ποντίκι δεν τα βρίσκω πολύ εύχρηστα. Αν βγουν επιφάνειες χειρισμού touch όπως της Apple ας πούμε ή εάν υπάρχει οθόνη αφής τότε αλλάζει το πράγμα και δείχνουν πολύ εύχρηστα. Για desktop PC θα προτιμήσω προς το παρόν τα 7. Το Ubuntu είναι μία πολύ ενδιαφέουσα εναλλακτική αρκετά εύχρηστη που καλύπτει μεγάλη μερίδα χρηστών για καθημερινή χρήση . Δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα οι επαγγελματικές εφαρμογές κυρίως που θα με έκαναν να το κάνω κύριο λειτουργικό σύστημα αν και θα το ήθελα.

Chris K

Ωραία η σύγκριση αλλά βάλε και δυο screenshot, μας αφήνεις να μας τρέχουν τα σάλια (Χαχαχα!).
Το φετινό Ubuntu είναι εξαιρετικό.

Κωνσταντίνος Αθ.

quote: “Φυσικά και δεν θέλουμε να επιβάλλουμε απόψεις, αλλά να ξεκινήσουμε τη συζήτηση.”

Η συζήτηση ξεκινά λέγοντας ότι η φωτογραφία εκφράζει ακριβώς το αντίθετο απ΄ότι η παραπάνω πρόταση.

quote2: “…Αυτό με τα Windows είναι… επιστημονική φαντασία.”

Στα windows υπάρχουν προγράμματα που μπορείς να παραμετροποιήσεις τα πάντα και μπορείς να το κάνει και ο πιο απλός χρήστης. Στο Linux για να αλλάξεις περιβάλλον, πρέπει να έχεις κάποιες γνώσεις (γραμμή εντολών ίσως).

quote3: “Το θέμα της ασφάλειας είναι ένα πεδίο νίκης του Linux έναντι του λειτουργικού της Microsoft.”

Η διαφορά είναι στο ότι επιτίθονται στα windows διότι αυτά έχουν επιλέξει οι περισσότεροι χρήστες. Στα MAC αντίστοιχα, επειδή έχει αρχίσει να αυξάνει το μερίδιό τους στην αγορά, έχουν αρχίσει να επιτίθονται και εκεί σιγά σιγά. Στο Linux θα γίνει το ίδιο. Μην ξεχνάμε ότι το OSX είναι βασισμένο σε UNIX!

Και η συζήτηση συνεχίζεται…

otinanai

Παιζει σε επικινδυνα χωραφια η microsoft και αν δεν προσεξει τα windows 8 θα καταλήξουν οπως τα vista

panageor

@Κωνσταντίνος Αθ.
Ναι φίλε μου , το θέμα ασφάλειας είναι πεδίο νίκης στο Λίνουξ. Δεν είναι μόνο το μερίδιο αγοράς που παίζει ρόλο (ναι μετρά ως ένα σημείο) , αλλά και η αρχιτεκτονική των 2 λειτουργικών συστημάτων. Το σύστημα αρχείων , τα δικαιώματα κτλ..
Το μεγάλο πλεονέκτημα στο λίνουξ , είναι ο κώδικας ο οποίος είναι ανοιχτός και ελεύθερος.

https://www.youtube.com/watch?v=yVpbFMhOAwE

Όπως και να έχει , ο κάθε χρήστης επιλέγει αυτό που του ταιριάζει και αυτό που του αρέσει περισσότερο. Δεν υπάρχει το ένα είναι καλύτερο από το άλλο. Υπάρχει εμένα μου αρέσει και με βολεύει αυτό.
Εγώ είμαι χρήστης λίνουξ , όμως λόγω της σχολής μου , κάποιες εφαρμογές δεν τις έχω στο λίνουξ και μπαίνω από windows.
Εγώ αυτό που λέω πάντα , είναι ότι ο κάθε χρήστης πρέπει να ψάχνεται από μόνος του.

Ελπίζω να μην ανοίξει κάποιο flame , αλλά να συζητήσουμε ώριμα και ωραία.
windows VS linux δεν ισχύει , ούτε υπάρχει κάποιος νικητής.

Someone

Πιο linuxακιας πεθαινεις.

1) Στην ασφαλεια δεν θα ελεγα οτι κερδιζει τοσο πολυ το Linux καθως και για αυτο υπαρχουν ΑΠΕΙΡΑ exploits που σου δινουν root access στ πιατο.
2) Οσον αφορα τις εφαρμογες, τα windows κυριαρχουν στην αγορα οι πιο πολλες εφαρμογες ειναι για windows οπως επισης το Wine τρεχει απλες εφαρμογες αν δοκιμασεις να τρεξεις μια εφαρμογη γραμμενη σε .net framework 4 δεν νομιζω να παιξει (δεν το εχω δοκιμασει)
3) Οσο για το dvd playback στ 2012 ειμαστε πραγματικα ποιος χρησιμοποιει dvd, εγω προσωπικα εχω να δω ταινια απο dvd πανω απο 1-2 χρονια

Κωνσταντίνος Αθ.

@panageor

Πολύ σωστά τα λόγια σου… Αλλά, όπως όλα, έτσι και τα λειτουργικά έχουν φτιαχτεί από ανθρώπους, οπότε μπορείς να βρεις τρύπες παντού. Πιο δύσκολα στο Linux αλλά τρύπες υπάρχουν. Θα παρέθετα λινκ με hackers αλλά θα διαγραφεί! (μπορείτε να κάνετε αναζήτηση για mac vs windows vs linux security κλπ).

Το Linux με έχει βοηθήσει για recovery κατάσταση σε εγκατάσταση windows

Αυτά προς το παρόν..

Κωνσταντίνος Αθ.

@Someone

Ειδικά αυτό με το DVD playback έχει γίνει τρελό θέμα. Γιατί να πληρώνεις codecs όταν μπορείς να τους κατεβάσεις νόμιμα δωρεάν; Και πλέον το κάνουν γιατί τα Ultrabooks δεν θα έχουν αναγνώστη οπτικών δίσκων για οικονομία βάρους (επιτέλους) αλλά και για το κόστος.

Nik

Κωσταντίνε Αθ. και στο linux υπαρχουν προγράμματα παραμετροποίησης τα οποία δεν απαιτούν καμία γνώση, ενώ μπορούν να βρεθούν εύκολα όλα σε ένα σημείο(στο software center κάθε διανομής-σκεφθείτε κάτι σαν το itunes ή το market στο android) χωρίς να ψάχνει ο χρήστης με τις ώρες στο google. Επίσης η παραμετροποίηση του συστήματος από το τερματικό(γραμμή εντολών) είναι πανεύκολη καθώς τις εντολές μπορεί ο κάθε χρήστης να της κάνει copy paste από πάρα πολλά site χωρίς καθόλου κόπο, χωρίς να χρειάζεται να μάθει τίποτα.(αν δεν θέλει κανείς ή φοβάται να το χρησιμοποιήσει δεν είναι απαραίτητο να το κάνει, αν και πολλές φορές είναι πολύ χρήσιμο αφού αντί να παίρνεις οδηγίες και να ανοίγεις δέκα παράθυρα μπορείς να κάνεις copy paste τις 2-3 εντολές που συνήθως χρειάζονται) Για την ασφάλεια, ένα είναι απολύτως σίγουρο-το linux είναι το πιο ασφαλές λειτουργικό σύστημα στον πλανήτη! Ναι, αυτό συμβαίνει και επειδή το χρησιμοποιεί μια μικρή μερίδα χρηστών(στους προσωπικούς Η/Υ γιατί σε σέρβερς και σε άλλες συσκευές τα πράγματα αντιστρέφονται). Όμως σε αντίθεση με το mac os και τα windows το linux είναι ανοιχτό και ελεύθερο όπως και σχεδόν όλα τα προγράμματα που τρέχουν σε αυτό. Δηλαδή ο κώδικας των προγραμμάτων είναι ορατός σε κάθε χρήστη. Αν… Συνέχεια »

panageor

@Someone
Είπα εγώ ότι δεν υπάρχουν τρύπες στο λίνουξ? Απλά είπα ότι είναι ασφαλέστερα από τα windows. Φυσικά και υπάρχουν κακόβουλα λογισμικά και κενά ασφαλείας και στο λίνουξ.
Απλά είναι πολύ πιο λίγα από τα windows.

@Κωνσταντίνος Αθ
Φυσικά και μπορείς να βρεις τρύπες παντού. Αλλού πιο εύκολα και αλλού πιο δύσκολα.
“After all , it is all , just bit and bytes” .

bill

εγω θα ηθελα οποιοσ μπορει να μου απαντησει στην ερωτηση πως μπορουμε να κανουμε εγκατασταση καποιο προγραμμα στα linux

mariosk89

έχοντας λιώσει και τα δύο λειτουργικά λόγω αντικειμένου σπουδών, έχω να πω τα εξής :
1) η ασφάλεια στα win είναι ανέκδοτο. προφανώς γιατί είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικό, και γιατί το φτιάχνει η M$. Σε Linux υπάρχουν ελάχιστα exploits, και αυτά μπορούν να γίνουν παρα μόνο με συναινεση του χρήστη (πχ να πετάξει παραθυράκι και να πατήσεις οκ χωρίς να ξέρεις)
2)είτε μας αρέσει ή όχι, το Linux είναι λίγο για geeks. παρόλα αυτά με το software center, έχουν όλα απλοποιηθεί σε τεράστιο ποσοστό.
3)υπάρχουν εφαρμογές σε linux για τα πάντα. αυτό είναι δεδομένο. όσον αφορά το πόσο εύκολα τις συνηθίζεις, είναι ανάλογα με τον χρήστη.
4)τα linux έχουν συχνά θεματάκια με drivers.τις περισσότερες φορές όμως λύνονται μετά από λίγο καιρό.
5) είναι πολύ πιθανό η M$ να την πατήσει με τα win8. τα tiles τα βλέπω να πάνε άπατα. σε linux υπάρχει μακράν πιο όμορφο γρ. περιβάλλον.
6)δεν υπάρχουν παιχνίδια σε linux…

γενικά αμα το πάρεις απόφαση να ασχοληθείς με linux, τα συνηθίζεις γρήγορα. δεν τους λέιπει τίποτα. η δύναμη της συνήθιας που έχουμε με τα win αναμένεται να εξαφανιστεί με τα win8, οπότε το linux αναμένεται να ανθίσει

manos

Είμαι χρηστης linux και εχω να πω τα εξεις: Στο lixux καταρχας δεν υπαρχουν ιοι, ουτε ενας, παρολα αυτα υπάρχουν αρκετα exploits τα οποία ωστοσο μπορουν να εγγατασταθουν μονο με την αδια του υπερχρηστη που την αποκτουν μονο εαν καποιος δώσει τον κωδικο για να εκτελεστει,οπότε η εισβολή τους την ώρα που καποιος απλά σερφαρει στο internet ειναι αδυνατη.Επισης καθε λογικος χρηστης εγγαθηστα λογισμικο απο τα αποθετηρια τα οποια ειναι ελεγμενα απο τη ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ , και οχι απο οτι εκτελεσιμο μπορει να βρει στο net.Και επιδη το linux ειναι ανοικτου κωδικα τα διάφορα bugs που προκειπτουν διορθονοντε σχεδον αμέσος Ακομα ενα ατου του linux ειναι η παραμετροποιηση,μπορεις να το προσαρμόσεις οπως εσυ θες, σε αντιθεση με τα windows,και οποιος λει το αντιθετο τον πρακαλω να αλλάξει στα παραθυρα μονο γραφικό περιβαλλον που στο linux γινετε με τρια κλικ ή κανοντας copy-paste δυο γραμμες στο τερματικο(γραμμη εντολών) Η αληθεια ειναι οτι ακόμα δεν υπάρχουν διασημοι τιτλοι παιχνιδιών για το linux αν και τα περισσότερα τρέχουν μεσο του wine.Οσο για επαγγελματικές εφαρμογες υπάρχουν παμπολες και δωρεαν λυσεις Οσο για τους drivers που αναφερθηκε πιο πανω,το linux θεωριτικά μπορει να αναγνωρισει τα ΠΑΝΤΑ εφοσον η εταιρια διαθετοι και καποιους ανοικτους,αυτοι ενσοματονονται στον πυρηνα… Συνέχεια »

Κωνσταντίνος Αθ.

Φαίνεται ότι το Linux δεν έχει την ΕΒΕΛΗΞΙΑ για ορθογραφικό έλεγχο…

manos

ενταξη ρε φιλε δεν ειπα πουθενα οτι ειμαι ορθοφραφος

Alan

Με την πρόσφατη είδηση της Valve για Steam και στο Linux πιστεύω θα λυθεί το “πρόβλημα” των παιχνιδιών… 😉

Μάριος

Τα περισσότερα exploits σχεδόν σε όλα τα λειτουργικά πλέον βασίζονται στο επίπεδο εφαρμογής και υπάρχουν περιπτώσεις που δεν σε προστατεύει ούτε ο θεός ο ίδιος,(χαριτολογώντας) γιατί απλά δεν μπορεί.
Πχ. Browser, και συγκεκριμένα js, όπως και πολλά άλλα exploits.
Δεν σε προστατεύει μόνο το λειτουργικό, αλλά και οτιδήποτε “ζει” μέσα σε αυτό.

Από εκεί και πέρα, το λίνουχ είναι ασφαλέστερο γιατί πολύ απλά ισχύει ο κανόνας που όλοι γνωρίζουν. Όσο πιο γνωστός και δημοφιλές είσαι, τόσο πιο πολύ σε χτυπάνε.
Μην ξεχνάτε ότι το λογισμικό το φτιάχνει άνθρωπος, άρα, ότι και να γίνει πάντα θα έχει τρύπες οπουδήποτε λειτουργικό.

Και αυτό φυσικά είναι θεμιτό για να κινείται η αγορά του λογισμικού. Καμιά εταιρία και να το είχε δεν θα σου έδινε κάτι σχεδόν τέλειο, άμεσα.

Πέραν τούτου, όπως ειπώθηκε το λίνουξ έχει το πλεονέκτημα του ανοιχτού λογισμικού, άρα υπόκεινται στον έλεγχο του καθενός, άρα μπορεί να θεωρηθεί ασφαλέστερο.Απλά μην ξεχνάμε την δεύτερη παράγραφο που έγραψα.

Αυτά από μένα, με όλη την καλή διάθεση πάντα.

makis88

Το θέμα της ασφάλειας έχει να κάνει και με το πόσο δημοφιλές είναι κάτι… Δεν νομίζω οτι θα αλλάξει κάτι εφ΄όσον τα 99 απο τα 100 μηχανήματα που πωλούνται θα έχουν out of the box windows όπως γίνεται πάντα και το λειτουργικό, linux θα έχουν αυτοί που θέλουν να ασχοληθούν όπως γίνεται πάντα και το θέμα θα συνεχίσει να είναι η μεγάλη έλλειψη εφαρμογών, παιχνιδιών και drivers σε ορισμένες περιπτώσεις!

Mike

Αυτη τη στιγμη και μετα απο μακροχρονια συμβιωση με τα Windows και λιγοτερο απο δυο χρονια χρησης Ubuntu, ετοιμαζομαι να αγορασω καινουργιο πολυ δυνατο desktop με Ubuntu και Windows σε περιβαλλον Virtualbox για καποιες εφαρμογες που εχω και χρειαζομαι.
Το Unity ειναι ισως το μεγαλυτερο λαθος του Mark Shuttleworth και πιστευω οτι θα κανουν σημαντικες αλλαγες συντομα, το classic Ubuntu desktop ειναι εξαιρετικο για παλιους και νεους χρηστες.

Οποιος επιμενει οτι δεν υπαρχουν εφαρμογες για Ubuntu ΔΕΝ το χρησιμοποιει αλλιως θα ηξερε!
Περα απο τα παιχνιδια, δεν μπορω πια να βρω καμια λειτουργια στα Windows που δεν μπορω να εχω στο Ubuntu χωρις AV να μου γονατιζουν τον υπολογιστη και τερατωδεις απαιτησεις μνημης.

sakhs

Γεια σας παιδιά κατεβάζω ελληνικούς υπότιτλους με το 12,04 έκδοση του ubuntu και μου τους βγάζει έτσι ðÞñ κάπως ενώ με το 11 ήταν μια χαρά ξέρετε τι πρέπει να κάνω για να ξαναβγούν με ελληνικούς χαρακτήρες απαντήστε μου !!! ευχαριστώ

Δημήτρης

γεια σας παιδιά πρόσφατα αγόρασα ένα λαπτοπ για απλή χρήση που μου είχε μέσα τα windows 8.1 το λαπτοπ έχει επεξεργαστή τον amd e1 και μνήμη ram 2 gb όπως καταλαβαίνεται τα κωλύματα που έχει ειναι αρκετά ..αυτο που ήθελα να ρωτήσω και παρακαλώ να απαντηση κάποιος που να γνωρίζει επειδή ειμαι απλος χρήστης… Τι λειτουργικό σύστημα να χρησιμοποιήσω στο λαπτοπ για να πηγαίνει καλύτερα… και αν αυτο ειναι τα ubuntu ή καποιο αλλο αν γίνετε να
μου δώσει οδηγίες για να το κατεβάσω και να το εγκαταστήσω …..σας ευχαριστώ πολύ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Microsoft Windows 11

Windows 11: Τέλος η υποστήριξη για εφαρμογές Android

Η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τις εφαρμογές Android στα Windows αλλά οι υπάρχοντες χρήστες θα πάρουν μια παράταση ενός χρόνου.

Software featured Windows

Windows 11: Τo Android smartphone σας γίνεται επίσημη web κάμερα του PC

To πρόγραμμα Windows Insider προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης του τηλεφώνου ή του tablet Android ως web κάμερα.

Business AI Microsoft

Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

 Η γαλλική startup Mistral AI αποκάλυψε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI.

Games Microsoft Xbox

Xbox: 4 αποκλειστικά παιχνίδια έρχονται σε PS5 και Nintendo Switch

H Μicrosoft ανακοίνωσε επίσημα πως τέσσερα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox θα γίνουν διαθέσιμα και σε άλλες κονσόλες.