Software

Οι Βρετανοί ζητούν πίσω πόρτα στο WhatsApp μετά την τρομοκρατική επίθεση

Η συζήτηση για τις messaging εφαρμογές που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση για να προστατέψουν την ιδιωτικότητα των χρηστών τους, έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Αφορμή είναι τα τελευταία γεγονότα και η τρομοκρατική επίθεση στη Μ. Βρετανία.

Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι ο τρομοκράτης χρησιμοποίησε την εφαρμογή WhatsApp πριν την επίθεση. Για αυτό τον λόγο η Υπουργός Εσωτερικών Amber Rudd απαιτεί πλέον οι αρχές να αποκτήσουν μια «πίσω» πόρτα για να παρακάμπτουν την κρυπτογράφηση της εφαρμογής.

Μιλώντας στο BBC, η Rudd χαρακτήρισε την τεχνολογία κρυπτογράφησης end-to-end που χρησιμοποιείται σε εφαρμογές όπως το Whatsapp και το iMessage «εντελώς απαράδεκτη» και κάλεσε τις εταιρείες τεχνολογίας να συνεργάζονται με τις κυβερνήσεις.

«We need to make sure that organizations like WhatsApp don’t provide a secret place for terrorists to communicate with one another. “[…] We need to make sure our intelligent services have the ability to get into situations like encrypted WhatsApp.», ανέφερε η Rudd στο BBC την περασμένη Κυριακή.

Χθες, ακόμη ένας βουλευτής υποστήριξε την ιδέα της Rudd, γράφοντας μέσω Twitter ότι για παραμείνουν οι δρόμοι ασφαλείς πρέπει να αντισταθούμε απέναντι σε εταιρείες όπως Apple και WhatsApp που δίνουν χώρο και άνεση στους τρομοκράτες.

Φυσικά οι συγκεκριμένες δηλώσεις προκάλεσαν τις αντιδράσεις από ερευνητές ασφαλείας και ενώσεις για την προστασία δικαιωμάτων. Αυτή την στιγμή η απαγόρευση της end-to-end κρυπτογράφησης δεν είναι δυνατή, οπότε πρέπει να δούμε πως η Βρετανική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα,

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 28 Μαρτίου 2017 9:04

Σχόλια

  • Πίσω πόρτα υπάρχει στα πάντα, όσο ασφαλή και αν διακυρησουν ότι είναι. Ότι κλειδώνει ξεκλειδώνει. Οπότε ας χαλαρώσουν.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.