Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα στα Γρεβενά

4

Υπεγράφη τελικά η προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου στο όρος Όρλιακα των Γρεβενών. Η σύμβαση υπογράφηκε μεταξύ Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Δήμου Γρεβενών και Αναπτυξιακής Γρεβενών ΑΕ. Η πράξη αυτή ελπίζεται πως θα «ξεμπλοκάρει» το έργο, το οποίο έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο, αλλά αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα σχετικά με την την παραχώρηση δασικής έκτασης 28 στρεμμάτων.

Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα, Μια αστρομαρίνα στα Γρεβενά!

Το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο του Όρλιακα, έχει προϋπολογισμό 6 εκατομμυρίων ευρώ και θα ολοκληρωθεί σε δυόμιση χρόνια από την στιγμή που θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση. Θα κατασκευαστεί σε υψόμετρο 1.450 μέτρων και θα περιλαμβάνει Εκπαιδευτικό Κέντρο με τηλεσκόπια και ηλιακό παρατηρητήριο, εκθεσιακό χώρο και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι θα περιλαμβάνει και μια «αστρομαρίνα», δηλαδή έναν χώρο όπου οι ερασιτέχνες αστρονόμοι θα μπορούν να στήνουν τα τηλεσκόπιά τους!

Πρόκειται για έναν ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο, 200 τ.μ., όπου οι ερασιτέχνες αστρονόμοι θα στήνουν τον εξοπλισμό τους. Θα διαθέτει 8 θέσεις παρατήρησης με εφαπτόμενες θέσεις στάθμευσης οχημάτων για την εύκολη μεταφορά των μηχανημάτων. Προβλέπονται επίσης θέσεις ανάπαυσης από τις πολύωρες παρατηρήσεις, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ασύρματου ευρωζωνικού internet, καθώς και ένα οίκημα όπου θα φιλοξενούνται οι ερασιτέχνες αστρονόμοι όταν υποβάλλουν παρατηρησιακό πρόγραμμα το οποίο θα υπερβαίνει τη μια νύχτα.

Το Πάρκο όμως θα διαδραματίσει και εκπαιδευτικό ρόλο, αφού θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη διδακτικών αναγκών των φοιτητών ενώ θα παράσχει και εκπαιδευτικό έργο στα σχολεία. Θα συμμετέχει επίσης σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα με τη συμμετοχή του ΑΠΘ και επισκεπτών ερευνητών. Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε ολόψυχα καλή επιτυχία και καλές παρατηρήσεις!

www.statika.gr/gr-e-asteroskopeio.htm

Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα, Μια αστρομαρίνα στα Γρεβενά!

Θανάσσης Βέμπος

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
4 Σχόλια
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Kostas

εεεεε να λεει και το techblog για τα Γρεβενα και τι αλλο μετα….. χχαχαχαχα
θα γινει πολυ ωραιο παρκο

Κώστας Βλαχάκης

Να τα λέμε τα καλά της χώρας μας 🙂

mary marc

Θα ειναι και σπουδαστες του αριστοτελιου ποιας σχολης ομως;

George

Μπράβο πολύ ωραίο πρέπει γίνει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα