iPhone 12 review: Το ελληνικό

, iPhone 12 review: Το ελληνικό

Ακόμα μια χρονιά, ακόμα μια νέα σειρά iPhone. Κυρίες και κύριοι υποδεχθείτε το iPhone 12, το πρώτο iPhone με 5G και το πρώτο smartphone με επεξεργαστή αρχιτεκτονικής 5nm. Οι βελτιώσεις του σε σχέση με το περσινό iPhone 11 είναι αρκετές, εκτός όμως από ένα σημείο. Πάμε να τα δούμε όλα μαζί στο review που ακολουθεί.

Σχεδιασμός, ποιότητα κατασκευής

Το iPhone 12 δεν έχει αλλάξει και τόσο σχεδιαστικά και σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Το μακρόστενο notch παραμένει φιλοξενώντας την 12 Megapixel True Depth κάμερα και τους υπόλοιπους εξελιγμένους αισθητήρες. Το ίδιο παραμένει εμφανισιακά και το τετράγωνο setup που φιλοξενεί την Dual Camera. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι οι άκρες του – το τελείωμα – δεν είναι πια στρογγυλεμένο αλλά απόλυτα flat δίνοντας μια πιο industrial αίσθηση στην κατασκευή. Πλακάκι το χαρακτήρισα όταν το πρώτο έπιασα στα χέρια μας. Μου αρέσει!

iPhone 12: Πρέπει να βιαστούμε για αγορά;

Διατηρεί το ίδιο μέγεθος οθόνης με το iPhone 11 (6.1″) αλλά στο σύνολο είναι πιο λεπτό, πιο ελαφρύ και λιγότερο ογκώδες από εκείνο και έχει μικρότερα bezel. Το υλικό κατασκευής του σασί είναι αλουμίνιο αεροπορικού τύπου και το γυαλί της πλάτης, γυαλί! Το πιο ενδιαφέρον όλων είναι ένα νέο υλικό που προστατεύει την οθόνη και ονομάζεται Ceramic Shield. Αυτό αποτελείται από ένα μείγμα μικρό-κρυστάλλων κεραμικού και γυαλιού δημιουργώντας ένα υλικό που είναι 4 φορές πιο ανθεκτικό στις πτώσεις σε σχέση με το iPhone 11, σύμφωνα με την Apple.

Δεν δοκίμασα να το ρίξω κάτω για να δω αν λέει αλήθεια η εταιρεία….

, iPhone 12 review: Το ελληνικό

Χρώματα και χωρητικότητα

Νέο είναι και το μπλε χρώμα που έχω στα χέρια μου και είναι πολύ περισσότερο όμορφο από όσο φανταζόμουνα. Κυκλοφορεί σε ακόμα τέσσερα χρώματα, μαύρο, λευκό, product RED και πράσινο και σε εκδόσεις με ενσωματωμένη μνήμη 64GB, 128GB και 256GB. Είναι αδιάβροχο IP68, έχει στερεοφωνικά ηχεία Dolby Atmos με τον καλύτερο ήχο που έχουμε ακούσει ποτέ και λειτουργία Face ID για να ξεκλειδώνει αναγνωρίζοντας το πρόσωπό σας. Δυστυχώς δεν έχει αναγνώστη δαχτυλικών αποτυπωμάτων και αυτό την εποχή που ζούμε και που φοράμε μάσκα έξω δεν είναι καλό.

Επεξεργαστής A14 Bionic 5G

Το iPhone 12 ενσωματώνει τον νέο εξαπύρινο επεξεργαστή Α14 Bionic 5G με τετραπύρινη GPU, τον πρώτο επεξεργαστή στον κόσμο αρχιτεκτονικής 5nm. Μειώνοντας το μέγεθος των τρανζίστορ του επεξεργαστή, αυξάνονται οι επιδόσεις του αλλά και η απόδοση της μπαταρίας, καταναλώνει λιγότερο που λέμε. Στο iPhone 12 δεν ισχύει αυτό με την λιγότερη κατανάλωση. Η μπαταρία του αδειάζει γρήγορα και χωρίς να έχει οθόνη με υψηλό refresh rate.

Οθόνη Super Retina XDR OLED

Η οθόνη του είναι υπέροχη, Super Retina XDR display τεχνολογίας OLED, custom made αποκλειστικά για την Apple με 460ppi, αυξημένο δυναμικό εύρος και ακόμα πιο πιστή αναπαραγωγή χρωμάτων. Έχει φωτεινότητα που αγγίζει τα 1200 nits και πληροί τα στάνταρτ εικόνας Dolby Vision, HDR10 και HLG. Το refresh rate της είναι 60Hz και δεν θα μας χάλαγε αν ήταν παραπάνω. Δεν μπορώ όμως να φανταστώ το πόσο γρήγορα θα άδειαζε η μπαταρία ειδικά αν h χρήση του κινητού συνδυαστεί με χρήση δικτύων 5G.

Δεν έχει υψηλό refresh rate, δεν έχουμε δίκτυα 5G, όλα καλά!

, iPhone 12 review: Το ελληνικό

Dual camera 12MP+12MP

Στο φετινό iPhone 12 η Apple διατήρησε την διπλή κάμερα 12+12 Megapixel, εξέλιξε το λογισμικό επεξεργασίας της φωτογραφίας και έκανε ακόμα πιο φωτεινό τον αισθητήρα wide που πλέον έχει f/1.6. Ο αισθητήρας ultra-wide καθώς επίσης και η 12 Megapixel selfie camera παρέμειναν ίδια με το iPhone 11. Αν θέλετε τριπλή κάμερα με ένα έξτρα αισθητήρα tele-photo αλλά και εκεί το super-duper LiDAR θα πρέπει να πάτε σε μια από τις επιλογές των iPhone 12 Pro και Pro Max αυξάνοντας το κόστος κτήσης.

Οι φωτογραφίες που τραβάει το iPhone 12 σε συνθήκες καλού φωτισμού είναι πάρα πολύ καλές. Το ίδιο καλό αποτέλεσμα θα έχετε και σε μέρη που το φως είναι μειωμένο. Έχει οπτικό σταθεροποιητή εικόνας OIS και οπτικό ζουμ 2x που μπορεί να φτάσει το 5x ψηφιακά.

Video Dolby Vision

Σε ότι αφορά το βίντεο συναντάμε την νέα λειτουργία εγγραφής Dolby Vision 30fps αλλά από ότι έμαθα από συναδέλφους στο εξωτερικό το υλικό ξεχωρίζει αν το δεις στην οθόνη του iPhone 12 και δεν φαίνεται τόσο έντονα η διαφορά σε άλλες οθόνες. Κατά τα άλλα μπορεί να τραβήξει βίντεο FullHD και 4K 30 και 60fps και στις δυο επιλογές και έχουμε και εδώ OIS που δουλεύει άψογα.

Η selfie camera ή True Depth αν μιλάτε την γλώσσα της Apple είναι 12 Megapixel και μπορεί να τραβήξει βίντεο έως και 4K με 60fps αλλά και slow motion video με 120fps.

, iPhone 12 review: Το ελληνικό

Μπαταρία

Όλες οι αυτές οι λειτουργίες καινοτόμες ή μη, πρέπει να υποστηρίζονται από μια δυνατή μπαταρία και σε αυτό το σημείο δεν φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλά αυτή του iPhone 12. Παρά τον energy efficient επεξεργαστή A14 η διάρκεια ζωής της σαν να είναι μικρότερη από αυτή του iPhone 11. Σε χωρητικότητα πάντως ναι είναι μικρότερη. Πάμε να μιλήσουμε για το MagSafe ένα νέο οικοσύστημα αξεσουάρ που βασίζεται σε μαγνήτες και ενσωματώνει το σασί του iPhone 12. MagSafe είναι ένα σωρό από νέα Apple αξεσουάρ όπως ο ασύρματος φορτιστής 15W. Τρίτοι κατασκευαστές έχουν πάρει άδεια για να παρουσιάσουν τα δικά τους συμβατά MagSafe αξεσουάρ.

iOS 14

Να κλείσουμε με το UI και την έκδοση iOS 14 που φοράει out-of-the-box το iPhone 12. Μου αρέσει να το χρησιμοποιώ, είναι εύκολο στη χρήση και έχει πρόσβαση στο καλύτερο app store για smartphones. Κάλιο αργά παρά ποτέ ! – έχουμε widgets στην home screen, App Library που κατηγοριοποιεί τις εφαρμογές μας και Picture in Picture mode ιδανικό για Multi-tasking.

Κλασσικά πράγματα για το Android; Ε και; Τώρα υπάρχουν και στο iPhone και κάνουν την καθημερινότητά μας πιο εύκολη.

, iPhone 12 review: Το ελληνικό

Συσκευασία

Ώπα!… Πριν κλείσουμε να πούμε για τα περιεχόμενα τις συσκευασίας, θα με κρεμάγατε αν δεν επισήμαινα ότι από το κουτί απουσιάζει ο φορτιστής και τα ακουστικά. Η Apple έχει έτοιμη την δικαιολογία για αυτό. Πάνω από 2 δις. φορτιστές Apple και 700 εκ. ακουστικά Lighting connector υπάρχουν εκεί έξω, οπότε όλο και κάτι θα υπάρχει στο συρτάρι σας….

Μάλιστα στο Apple event η εταιρεία προέτρεψε και άλλους κατασκευαστές να ακολουθήσουν αυτή τη λογική, δηλαδή να μην βάζουν φορτιστή στη συσκευασία των smartrphones…

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones App Store Apple

Έρχονται στο App Store: PlayStation, GameCube, Wii & SEGA Emulator για iPhone και Apple TV

Ο κύριος προγραμματιστής της εφαρμογής πολλαπλών εξομοιωτών Provenance είπε ότι η ομάδα του εργάζεται για την κυκλοφορία της στο App Store.

Smartphones Apple iPad Air

Φήμες ότι το iPad Air των 12,9″ θα έχει οθόνη MiniLED

Tα μοντέλα iPad Pro και iPad Air επόμενης γενιάς της Apple αναμένονται στις αρχές Μαΐου και, όσο πλησιάζουμε, εμφανίζονται νέες πληροφορίες.

Smartphones App Store Apple Meta

H Apple αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads από το App Store της στην Κίνα

Η Apple ανακοίνωσε πως αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads που ανήκουν σε Meta από το App Store της στην Κίνα.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Z Flip 6: Λίστα benchmark επιβεβαιώνει specs

Μια νέα λίστα benchmark επιβεβαιώνει κάποιες από τις προδιαγραφές που περιμέναμε για το Samsung Galaxy Z Flip 6.