Sony Xperia 1 m2: Το review

, Sony Xperia 1 m2: Το review

Η Sony στα smartphones έχει να προσφέρει πάντα κάτι το διαφορετικό. Δεν ακολουθεί τα trends άλλων κατασκευαστών, έχει την δική της φιλοσοφία και και μπορεί αρκετές φορές αυτή να μην ανταποκρίνεται στα θέλω των πολλών ξεχωρίζει όμως σαν εταιρεία με την απόφασή της να δημιουργεί κινητά όπως εκείνη τα έχει οραματιστεί. Το Sony Xperia 1 Mark II είναι ένα flagship smartphone που θέλει και καταφέρνει να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό. Προικισμένο με ξεχωριστές λειτουργίες και χαρακτηριστικά, έχει κερδίσει ήδη μια θέση στην καρδιά μου και σίγουρα θα μου λείψει όταν το αποχωριστώ μετά από αυτό το βίντεο.

Το ότι το αγάπησα όμως εγώ, σημαίνει ότι τα κάνει και όλα καλά; Αυτό θα το ανακαλύψετε μαζί μου.

, Sony Xperia 1 m2: Το review

Sony Xperia 1 m2: Το review

Πέρισυ ηταν που η Sony ξεκίνησε δειλά να αλλάζει στα smartphones παρουσιάζοντας το Xperia 1 (review), το πρώτο με οθόνη OLED 4K. Ήταν ένα ξεχωριστό όσο και μέτριο σε επιδόσεις flagship smartphone. Και εδώ το Xperia 1 Mark II μέτριο ίσως το χαρακτηρίσετε σε κάποια σημεία είναι όμως καλύτερο από το περσινό μοντέλο και σίγουρα μας προετοιμάζει για την πραγματική ναυαρχίδα της Sony για φέτος, το αναμενόμενο Xperia Pro.

Ένα smartphone που σύμφωνα με την εταιρεία προορίζεται για επαγγελματίες φωτογράφους και λάτρεις της βιντεοσκόπησης με τεχνολογίες εμπευσμένες από τις φωτογραφικές μηχανές Sony Alpha αλλά και τις κινηματογραφικές κάμερες Cine Alta. Και πως να μην είναι έτσι όταν με τα δυο ειδικά σχεδιασμένα applications Photo Pro και Cinema Pro αποκτάτε τον πλήρη έλεγχο της κάμερας του κινητού σας τόσο στις φωτογραφίες όσο και στο βίντεο.

, Sony Xperia 1 m2: Το review

Στα παραπάνω προσθέστε την υπέροχη οθόνη OLED 4K HDR με κινηματογραφικό κάδρο 21:9 και διαγώνιο 6.5 ιντσών – καλιμπραρισμένη για να απεικονίζει τα χρώματα όπως ακριβώς έχει φανταστεί ο δημιουργός των βίντεο – μαζί με τα ζυγισμένα στερεοφωνικά ηχεία αλλά και την πιστοποίηση Hi-Resolution Audio τόσο ενσύρματα με το headphone jack όσο και ασύρματα και έχετε ένα ολοκληρωμένο πακέτο διασκέδασης στην παλάμη του χεριού σας.

Μην ξεχάσω και την συμβατότητα με το ασύρματο χειριστήριο DualShock 4 για να παίζετε Android games με τον τρόπο που έχετε συνηθίσει στο PlayStation 4. Sony είσαι!

Σχεδιασμός – κατασκευή – ποιότητα

Σχεδιαστικά το Xperia 1 Mark II φωνάζει ότι είναι Sony, θα το χαρακτήριζα συντηριτικό αλλά σίγουρα γνώριμο με εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, Gorilla Glasss 6 μπροστά πίσω και αδιαβροχοποίηση IP65 και IP68. Το σχήμα τους είναι εντελώς “σοκοφρετέ” λόγο του μακρόστενου κάδρου 21:9 της οθόνης. Τα bezzel είναι λεπτά και στο πάνω μέρος αγκαλιάζουν την selfie κάμερα και το LED ειδοποιήσεων.

, Sony Xperia 1 m2: Το review

Αυτό που μας ξένισε είναι ή ύπαρξη υποδοχής για μια μόνο κάρτα SIM – υποστηρίζει 5G – και λίγο η θέση της κάμερας που καμιά φορά καλύπταμε με το δάκτυλό μας τον φακό ultrawide. Αυτό που μας άρεσε είναι το dedicated camera button με τα δυο στάδια πίεσης, στο πρώτο κάνει focus στο δεύτερο τραβάει τις φωτογραφίες. Αυτό που μας ενθουσίασε είναι ο αναγνώστης δαχτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι μέσα στο power button, είναι ο ταχύτερος και πιο ακριβής που έχω δοκιμάσει σε αυτό το σημείο.

Εσωτερικός κόσμος

Το Xperia 1 Mark II έρχεται με επεξεργαστή Snapdragon 865, RAM 8GB, ενσωματωμένη μνήμη 256GB, τριπλή κάμερα 12 Megapixel με φακούς Zeiss, selfie 8 Megapixel και μπαταρία 4000 mAh με δυνατότητα ασύρματης φόρτισης. Τα στερεοφωνικά ηχεία είναι τοποθετημένα μπροστά και έχουν ήχο Dolby Atmos. Σε συνδιασμό με την λειτουργία “Δυναμική Δόνηση” προσφέρουν μια πιο συναρπαστική εμπειρία θέασης.

, Sony Xperia 1 m2: Το review

Οθόνη

Η οθόνη του 6.5 ιντσών τεχνολογίας OLED ξεχειλίζει από pixel χάρη στην ανάλυση 4K και ξεχωρίζει αποδίδοντας πολύ καλό κοντράστ, εντυπωσιακή οξύτητα αλλά και υψηλή ακρίβεια χρώματος. Με την αναλογία πλευρών 21:9 θα μπορείτε να βλέπετε νέες ταινίες και σειρές του Netflix χωρίς τις ενοχλητικές μαύρες μπάρες ενώ με την επιλογή “λειτουργία δημιουργού” θα αναπαράγονται πιστά τα χρώματα όπως τα έχει φανταστεί ο δημιουργός του έργου που παρακολουθείτε.

Κάμερα

Η συσκευή έχει σύστημα με τριπλή κάμερα από 12 Megapixel η κάθε μια και αισθητήρα 50% μεγαλύτερο σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο για τον wide. Οι φωτογραφίες από το βασικό αισθητήρα είναι πολύ καλές και με άφησαν ικανοποιημένο. Τις περισσότερες τις τράβηξα χρησιμοποιώντας την κλασσική εφαρμογή της κάμερας με τις αυτόματες ρυθμίσεις μιας και αυτό είναι που θα κάνεις στην καθημερινότητά σου είσαι δεν είσαι επαγγελματίας φωτογράφος. Αυτόματες ρυθμίσεις έχει και η εφαρμογή Photo Pro αλλά πιστέψτε με, δεν θα ανοίγεις αυτή την εφαρμογή για να τραβάς auto αλλά για να έχεις τον πλήρη έλεγχο όλων των παραμέτρων της κάμερας όπως ταχύτητα κλείστρου, έκθεση, ISO και ισσοροπία λευκού μέσα από ένα επαγγελματικό μενού θυμίζει αυτό των φωτογραφικών μηχανών Sony Αlpha.

, Sony Xperia 1 m2: Το review

Αν θέλεις το το πιο εξελιγμένο σύστημα αυτόματης εστίασης σε κάμερα smartphone και burst mode με 20 φωτογραφίες ανά δευτερόλεπτο μαζί με face detection και Eye detection που αναγνωρίζει ανθρώπους και κατοικίδια για να τους έχεις διαρκώς εστιασμένους, επιλέγεις Xperia 1 Mark II. Αν θέλεις τρελό ψηφιακό ζουμ και night mode για φωτογραφίες στο σκοτάδι πας σε άλλα μοντέλα smartphone του ανταγωνισμού. Το Mark II θα σε χαλάσει. Μου άρεσε το ultrawide αν και τα χρώματα δεν μου φαίνονται τόσο κορεσμένα, θα ήθελα καλύτερο HDR στις φωτογραφίες μου και το macro που να μην θολώνει το θέμα μου όταν πλησιάζω πολύ κοντά την κάμερα.

Video

Τις ίδιες πλούσιες επιλογές για να φέρεις την κάμερα ακριβώς στα μέτρα σου σε manual mode έχει και η εφαρμογή Cinema Pro που παρέχει την δυνατότη λήψης βίντεο έως 4K με 60fps (59,94 για να είμαστε ακριβής!) αλλά μόνο σε 21:9. Αν θέλεις 4K σε 16:9 θα πρέπει να επιλέξεις την κλασσική εφαρμογή της κάμερας. Αυτό που ξεχώρισα και μου άρεσε εδώ – εκτός από την δυνατότητα να επιλέξω ανάμεσα σε πολλά διαφορετικά frame rates αλλά και χρωματικά φίλτρα – ήταν ο έλεγχος της εστίασης δύο προεπιλεγμένων σημείων που ορίζεις εσύ και μπορείς να εφαρμόσεις μετά κατά την διάρκεια λήψης βίντεο. Καλοδεχούμενη και η επιλογή για λήψη βίντεο 1:1 – τατράγωνο – μέσα από το απλό κάμερα app.

Selfie

Πάμε στην selfie, αυτή έχει αισθητήρα 8 Megapixel και δεν θα έλεγα ότι είναι το δυνατό σημείο του κινητού. Δεν θα σε απογοητεύσει όμως παραμένει με μέτρια επίπεδα με τις portrait να μην είναι καλές και το λήψη βίντεο να φτάνει μέχρι την ανάλυση Full HD.

Ας μην θυμηθώ το κουμπί για την εναλλαγή από την κυρίως στην selfie camera που δεν βολέυει εκεί που βρίσκεται.

, Sony Xperia 1 m2: Το review

Μπαταρία

Όλα τα παραπάνω τα τροφοδοτεί μια μπαταρία χωρητικότητας 4000 mAh. Η διάρκεια ζωής της μετά από μια πλήρη φόρτιση μου έφτανε για μια γεμάτη μέρα βαριάς χρήσης. Mε τον παρεχόμενο φορτιστή 18W φορτίζει αργά – θέλει 1 ώρα και 50 λεπτά από άδεια.

UI

Το Xperia 1 Mark II τρέχει Android 10 με το ανανεωμένο UI της Sony το οποίο έχει απαλαχθεί από το περιτό και βαρύ bloatware. Το split screen με ταυτόχρονα δυο εφαρμογές στην οθόνη 21:9 είναι εξαιρετικό τόσο σε portrait όσο και σε landscape mode. Κλασσικά υπάρχει και η λειτουργία sidesense που ενεργοποιείται με διπλό tap στο πλάι της οθόνης.

Το Sony Xperia 1 m2 κυκλοφορεί στη χώρα μας με τιμή 1199 ευρώ και θα το βρείτε στα Sony Center Ελλάδας.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
forneverarrow

Είναι ενδιαφέρον που επιτέλους βλέπουμε τη Sony να παίρνει στα σοβαρά την κάμερα των κινητών και που απευθύνεται ξεκάθαρα σε ένα πιο εξειδικευμένο κοινό. Έβαλε μεγαλύτερα sensors και πολύ manual cotrol στην εφαρμογή της κάμερας, ωστόσο έχω κάποιες επιφυλάξεις. Ποτέ δεν κατάφερα να συμπαθήσω τη full manual λειτουργία σε κάμερα κινητού. Είναι βασανιστικό να προσπαθείς να ρυθμίσεις iso, shutter speed και white ballance (ακόμα και aperture στο S10 Plus) μέσω της οθόνης!! Μόνο όποιος χρησιμοποιεί DSLR ή κάποια πιο ακριβή mirorless με ροδέλες και πλήκτρο Q για την κάθε λειτουργία μπορεί να καταλάβει τι εννοώ. Τι θέλω να πω? Όταν απευθύνεσαι σε “pro” χρήστες πρέπει να ξέρεις ότι καμία ρύθμιση δεν πρέπει να μπαίνει εμπόδιο κατά τη χρήση. Δοκίμασα πρόσφατα σε μια βόλτα για street photography να τραβήξω κάποιες λήψεις με το S10 Plus σε manual mode (ενώ είχα και την 80D μαζί για ασφάλεια) και έχασα τις μισές ψάχνοντας το σωστό exposure, κάτι που στην DSLR το κάνω χωρίς να κοιτάξω καν τις ρυθμίσεις! Απλά κοιτάς μέσα από το viewfinder το exposure conpensation και αλλάζεις 1-2 κλικ το shutter speeed αν χρειαστεί. Θα έπρεπε να δώσουν μια απλή δυνατότητα (μέσω software) να αλλάζεις κάποια settings μέσω του volum rocker… Συνέχεια »

SUPS 👨‍⚖️

Οταν η πλειοψηφια της αγορας των κινητων ζηταει/τραβαει σε auto ρυθμιση ολα αυτα που γραφεις ειναι περιττα.Δυστυχως..

Δημήτρης

Εννοειται ολος ο κοσμος θελει η καμερα στο κινητο του να ειναι πανω απο το μετριο..απλα για να τραβηξεις μια φωτογραφια..τιποτα αλλο! αν θες κατι που θα μεινει εννοειται πας σε φωτογραφικη μηχανη…παμε στο κινητο τωρα..sd 865,8gb ram,4k oled οθονη,ip65,απιστευτη ποιοτητα κατασκευης,σχεδον καθαρο android δεν το λες μετριο..το λες κορυφαιο 😉

djfapples

Ότι ποιοτικότερο κ γρήγορο έχει βγει ποτέ σε Android

Παπαροκας tiamat - Enûma Eliš

1200 για sony???? 😂 😂 😂 😂 😂
ειλικρινά υπάρχει ΈΝΑΣ που θα δώσει οχι 1200 αλλά έστω 800€ για την sony?

τα αποτελεσματα του τελευταίου έτους που είναι πιο ζοφερά και τραγικά απο κάθε άλλη της τραγική της χρονιά δε τα λαμβάνει κανείς εκεί στα υπόψη??

το έχετε καταλάβει οτι η εταιρεία αυτή οχι μονο ειναι υπο διάλυση αλλα κατι περισσότερο απο αυτό?

για παράδειγμα,
κατεβάστε οσοι εχετε sony την δικια της εφαρμογή για fitness tracker (μου διαφεύγει το ονομα της τωρα. ειναι αναλογη του samsung health που μετραει τα χιλιόμετρα στο τρεξιμο) , και θα σου βγάλει αμέσως ανακοίνωση οτι ο server της εχει πάψει να λειτουργεί κατι που σημαίνει μολις σβήσεις την εφαρμογή και την ξανακατεβασεις δε θα μπορεί να ανακτησει κανένα στοιχείο απο σένα μολις περάσεις ξανα email και Google λογαριασμό

το ui της που εχει μεινει στο 2010 και δεν εχει λεφτα να το αναπτύξει?

η μηπως δείχνει υγεία σαν εταιρεία που δεν εχει λεφτά να φτιάξει το skin της να χειρίζεσαι τη συσκευή μονο με gestures οπως γίνεται σε ολα τα iPhone και android τα τελευταία χρόνια, παρα σου χει ακομα τα software buttons μες την οθονη! έλεός!

Παπαροκας tiamat - Enûma Eliš

και μην παραμυθιαζεστε ακόμα απο τα δελτια τυπου της εταιρείας αυτης! παντα στα χαρτια οι ναυαρχηδες της ειχαν δηθεν τη καλύτερη καμερα και στη πραξη ηταν χειρότερα και απο midrange!

δε ξερω τι γίνεται τωρα με τους zeiss φακούς αλλα οσο χρησιμοποιουσε τα τραγικά δικα της lenses που τοσο διαφήμιζε δεν υπήρχε προσωπο και αντικειμενο που να μην βγει στραβο και παραμορφωμενο!

ακομα και στο xz1 αν πας να τραβηξεις πχ γραμμές του τρενου απο κοντά, θα στις δειχνει στραβες, αντι ισιες λογω των αθλίων lenses της!

αφου εχει μεχρι και ρυθμιση στο μενου καμερας να δινει προτεραιότητα το software να βγαίνουν τα πράγματα λιγότερο στραβά, σε βάρος ομως της ποιότητας και λεπτομέρειας εικονας!

και ασε που η σελφι της που σε δειχνει σαν αναποδο γαμωτο

Νίκος

Θα ήθελα να σημειώσω, πως από το πρώτο μου XPERIA Ζ το οποίο κράτησα 3 χρόνια χωρίς να χαλάσει, απλά η τεχνολογία πέρασε σε ανώτερο επίπεδο που δυσκολευόταν να εξυπηρετήσει, πήγα στο ΧΖ Premium το οποίο και αυτό μόλις έκλεισε 3 χρόνια σκληρής χρήσης στα χέρια μου. Μετά από αυτα, μπορώ να διαβεβαιώσω την απόλυτη ικανοποίηση μου από την SONY και αυτό γιατί, υποστηρίζει τις συσκευές της, μέχρι τέλους. Δίνει συχνά αναβαθμίσεις ακόμη και μετά από 2-3 χρόνια κυκλοφορίας, τη στιγμή που άλλοι “κορυφαίοι” κατασκευαστές, καταδικάζουν τα High End μοντέλα τους σε ακινησία.
Η απάντηση μου είναι πως, ναι, θα αγόραζα πάλι SONY για την αξιοπιστία και την κορυφαία ποιότητα κατασκευής και επιδόσεων που φίλοι με SAMSUN, XIOMI, HUAWAI κ.α. ζηλεύουν μετά από 3 χρόνια. Το Xperia 1 II, στοχεύω να είναι το τρίτο μου Smarthphone για την επόμενη τριετία, μόλις δω να υποχωρεί η τιμή του και σε άτοκες δόσεις.

Ιωάννης jb

Οταν σου βγαζει το καλυτερο κινητο που εχει βγει ποτε και διαβαζεις σχολια τυπου σταματησε την online υποστηριξη του φιτνες.. ui κ πολλα τα 1200.. lifelog χαραλαμπε..
Παρε galaxy με 1400 κ εξυνο πόντο..
Δε το βλεπετε κ εσεις οι ιδιοι οτι σας εχουν βγαλει ακυρο ολοι?? Με αυτο το άνευ λόγου μισος για την σονυ που βγαζουν εδω μεσα σταματησε να ασχολειται ο κοσμος με τεκμπλογκ.. σταματησε να σου δινει σημασια πλεον καλο, κακο, εκεινο με χαλαει.. μου αρεσε το γρηγορο αποτυπωμα.. τη περιμενες στο 2020 ζουμε! κινητο με αργο αποτυπωμα θα εβγαζε?? Παντα ειχες θεμα με τα sony! πες το.. Δεν μου αρεσει!!! μη κανεις σα καμια μιξοπαρθενα

Παπαροκας tiamat - Enûma Eliš

καλα δεν εχεις και αδικο που μου τη λες για τα galaxy… το note 9 κιτρινοπρασινιζει πλεον στην οθόνη χανοντας ολη την αναλυση μετά το update του Μαρτίου!

το ξενο ίντερνετ εχει βουηξει γιαυτο το θεμα και Ελλάδα δεν το βγάζει προς τα εξω κάνεις

Alex

Τρομερά τα πάθη για το καλύτερο κινητό, με την καλύτερη κάμερα κ.λ.π. Ευτυχώς ή δυστυχώς ανήκω σε μία γενιά που τα κορεάτικα ούτε να τα φτύσω, όσο για τα κινέζικα Χριστούγεννιατικα μπιχλιμπίδια. Μια φορά έκανα το λάθος και πήρα ένα ψυγείο Samsung στο οποίο έχω πληρώσει δύο φορές την πλακέτα του με κόστος έκαστης 350 € + και 20ήμερη αναμονή. Από την Κορέα την φέρνουν; Sony και πάλι Sony συσκευές άπλα τις αλλάζεις όταν τις βαρεθείς.

John

Κανείς δεν πρόκειται να δώσει 1200 ευρώ για μια μάρκα που εμπορικα έχει πεθάνει. Αν το έβαζαν 500 ευρώ θα μπορούσε να πουλήσει έστω και λίγο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple featured iOS

iOS 17.5 Beta: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά

Η Apple έχει κάνει διαθέσιμο στους προγραμματιστές το iOS 17.5, την πέμπτη σημαντική ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος iOS 17.

Smartphones featured TCL TCL Android smartphones

TCL 50 SE: Ξεκίνησε η διάθεσή του στην Ελλάδα με τιμή από 159 ευρώ

Η TCL ανακοινώνει την έναρξη της διάθεσης στην Ελληνική αγορά του 1ου μοντέλου της σειράς 50 του TCL 50 SE.

Smartphones featured HMD Global

HMD Pulse: Leak αποκαλύπτει οθόνη IPS LCD 6,56″ και μπαταρία 5.000 mAh

Η HMD Global μπορεί να κυκλοφορεί τηλέφωνα με την επωνυμία Nokia, αλλά ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει και το δικό της brand.

Smartphones featured Motorola Motorola Android Smartphones

Motorola Edge 50 family: Βασισμένη στην τεχνολογία moto AI

Η Motorola παρουσιάζει μια νέα γενιά συσκευών edge με εργονομικό σχεδιασμό και την πλέον εντυπωσιακή κάμερα ως τώρα, βασισμένη στην τεχνολογία moto AI.