Beyond 4.0

AMD Radeon Fury X: Περισσότερες φωτογραφίες και benchmark

Ο Ιούνιος όπως φαίνεται είναι ο μήνας της AMD όσον αφορά τις παρουσιάσεις hardware. Αυτό, γιατί η εταιρεία ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει μια σειρά από κάρτες γραφικών που προσφέρουν λύσεις σε όλες τις τιμές και απαιτήσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο βρίσκονται και οι Enthusiasts που δεν τους ξέχασε η AMD.

Γι’ αυτούς άλλωστε κυκλοφορεί η νέα σειρά Fury που προσφέρει το πιο προχωρημένα χαρακτηριστικά ανάμεσα σε όλες τις GPU κι από τις δύο μεγάλες εταιρείες.

Η AMD Radeon Fury X είναι η πιο πρόσφατη και η καλύτερη κάρτα που έχει φτιάξει η AMD ως και σήμερα, είναι βασισμένη στον πυρήνα γραφικών Fiji και είναι η πρώτη που φοράει μνήμες HBM, οι οποίες είναι χρονισμένες στα 500MHz με 4GB χωρητικότητα και 4096bit δίαυλο. To μέγεθος της GPU ανέρχεται στα 560mm² και είναι το πιο μεγάλο τσιπάκι που έχει φτιάξει ως και σήμερα, αλλά ταυτόχρονα και το πιο γρήγορο. Έχει 64 CUs και κάθε ένα έχει 64 stream processors, φέρνοντας συνολικά 4096 stream cores, 128 ROPs και 256 TMUs. Αυτά είναι εξωφρενικά χαρακτηριστικά για μια κάρτα που προορίζεται να κυριαρχήσει στις επιδόσεις με 4K αναλύσεις. Το ρολόι της αγγίζει τα 1050MHz και οι επιδώσεις εκτιμώνται στα 8.6 TFlops της κλίμακας FP32.

AMD Fury X benchmarks

Όπως έχουμε πει και σε προηγούμενα άρθρα μας, εδώ στο techblog.gr η σειρά Fury X θα φέρει τη νέα τεχνολογία, μονοπώλιο της AMD, HBM που προσφέρει ταχύτερη και εξυπνότερη χρήση της μνήμης γραφικών για τις πιο υψηλές επιδόσεις. Η κάρτα γραφικών αυτή δε θα μπορούσε να μην έχει το καλύτερο δυνατό design και την καλύτερη δυνατή λύση για ψύξη. Επομένως και η υδρόψυξη με την οποία έρχεται, αλλά και τα υψηλής ποιότητας υλικά που στεγάζουν το chip, καθώς και ο φωτισμός «RADEON» με χρώμα κόκκινο, είναι αρκετά λογικές επιλογές για τον εξωτερικό της σχεδιασμό. Μία πλάκα σε μαύρο χρώμα έχει επιλεγεί για να καλύπτει την πισινή πλευρά του τσιπ, η οποία καλύπτει καθ’ όλο το μήκος και το πλάτος την κάρτα γραφικών, κάτι που θα εκτιμηθεί από τους gamers δεόντως.

Όσον αφορά την υδρόψυξη, η επιλογή δεν ήταν τυχαία, μια κάρτα γραφικών για να μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα θα πρέπει να είναι πάντα σε θερμοκρασία μεταξύ 30-50 βαθμών κελσίου, κάτι που πολλές φορές είναι αδύνατο με λύσεις αερόψυξης. Η υδρόψυξη αποτελείται από ένα κλειστό κύκλωμα νερού, με έναν εναλλάκτη των 120 χιλιοστών, με ανεμιστηράκι Scythe Gentle Typhoon του ίδιου μεγέθους και σωληνώσεις που είναι καλυμμένες με ύφασμα για να δείχνουν ομοιόμορφα με καλωδιώσεις της τροφοδοσίας του συστήματος (αν έχετε επιλέξει κάτι τέτοιο).
Το μήκος της, αν και έχουμε συνηθίσει τις πολύ δυνατές κάρτες να ξεπερνούν τα 30 εκατοστά, είναι στα 19 εκατοστά. Μη σας ξεγελάει το μέγεθός της, αν ισχύουν όλα όσα έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό και έχουν γραφτεί από benchmark, ίσως να μιλάμε για την καλύτερη κάρτα γραφικών που έχει φτιαχτεί. Η κατανάλωσή της ανέρχεται στα 300Watt TDP και τροφοδοτείται από δύο οκτάπινα PCIE ανταπτοράκια ρεύματος.

Κι επειδή αρκετοί δεν πείθονται με το σχεδιασμό, αφού οι περισσότεροι δεν βλέπουν το hardware τους σχεδόν ποτέ, ας πούμε και για τα benchmark που έχουν γίνει ως σήμερα. Τα πρώτα «σωστά» benchmark που έχουν γίνει πάνω στην AMD Radeon Fury X της οικογένειας Fiji αποκαλύφθηκαν πρώτα από το Videocardz.

AMD Radeon 300 Series watercooled

Tα αποτελέσματα των benchmark δείχνουν, όπως αναμέναμε οι περισσότεροι, πως η AMD Radeon Fury X φέρνει ανεβασμένες επιδόσεις γραφικών, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το κάνει βασιζόμενη στην τελευταία τεχνολογία μνήμης γραφικών HBM, που ανέπτυξε με την Hynix και μονοπωλεί στις κάρτες γραφικών Fury και Fury X. Η τεχνολογία αυτή δίνει τη δυνατότητα στην κάρτα να αυξήσει το bandwidth της ανάγνωσης γραφικών σε υπερβολικά μεγάλες τιμές συγκριτικά με άλλες κάρτες, φτάνοντας τα 512GB/s.

Αλλά το πραγματικό τεστ της Radeon Fury X είναι το πώς θα συγκριθεί με τους αντιπάλους της. Ως συνήθως, έχουμε διάφορα συνθετικά benchmark που πραγματοποιούνται από στελέχη της σελίδας Videocardz και σύμφωνα με τις μετρήσεις πάνω στην GTX 980 Ti, αποδείχθηκαν ότι ήταν αρκετά κοντά στους πραγματικούς αριθμούς. Επομένως, μπορούμε να μάθουμε αρκετά πριν την κυκλοφορία των GPU προς το τέλος του μήνα.

Τα benchmark που πραγματοποιήθηκαν δείχνουν ότι η Radeon Fury X είναι αρκετά πιο γρήγορη ή 100 πόντους του 3D Mark καλύτερη από την GTX 980 Ti στο Firestrike Ultra και στο Extreme. Η GTX 980 Ti OC δείχνει ελαφρώς καλύτερη απόδοση λόγω των ανεβασμένων χρονισμών του επεξεργαστή της, αλλά το ίδιο μπορούμε να περιμένουμε και από την Fury X που είναι σχεδιασμένη για OC με μοναδικό σχεδιασμό υδρόψυξης. Η Titan X είναι πιο γρήγορη στο 3D Mark Firestrike Extreme αλλά είναι ελαφρώς πιο αργή στο Firestrike Ultra συγκριτικά με τη Radeon Fury X, λόγω του μεγαλύτερου αριθμού ROP που μπορεί να ωφελήσει στο gaming σε 4K και σε μεγαλύτερες αναλύσεις.

H Fury X έχει σχεδιαστεί και χρήσεις σε CrossFireX, με επιδόσεις που πραγματικά την κάνουν να παρουσιάζεται σαν κτήνος. Η Fury X σε CrossFireX αποδίδει καλύτερα από την GTX 980 Ti σε SLI, αλλά ελαφρώς χειρότερα από την GTX Titan X σε SLI. Η τιμή της Radeon Fury X υπολογίζεται πως θα φτάνει τα 999 δολάρια Η.Π.Α.. Φανταζόμαστε πως η τιμή θα αλλάξει τις ερχόμενες εβδομάδες, αν φυσικά η AMD θέλει πραγματικά να ανταγωνιστεί τις αντίπαλες κάρτες της Nvidia της οικογένειας GM 200.

Πηγή: 1, 2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
inblx

Χαχα, όπως τα είχα πει. Μια κάρτα τύπου Titan θα είναι αυτή με τα 4096 Shaders, κι οι υπόλοιπες ή rebranding ή ελαφρός ανανεωμένες, με περισσότερη μνήμη και καλύτερη υποστήρηξη για DirectX 12.

Μπορεί να είναι ελαφρός καλύτερη απο την 980 Ti, όμως με 300€ ή 350€ παραπάνω που θα κοστίζει γιατί να την επιλέξεις, με 4GB vRAM κιόλας?

Μένει να δουμε ποσο καλά θα παίζει 4k παιχνίδια, και ποσο καλά τα πάει με τo O.C.

inblx

Το καταλαβαίνω αυτό που λες, είναι όπως έγινε παλαιότερα με τις GDDR5 vs GDDR3, όμως πιστεύω πως ακόμα και τα 4GB HBM δεν θα είναι αρκετά, ιδικά σε μεγαλύτερες αναλύσεις τύπου 2160p. Και ποσο μάλλον όταν πιάσουν να βγαίνουν παιχνίδια, που θα σου λένε 6GB ελάχιστα μνήμη για να τρέξει Ultra ακόμα και σε 1080p. Σε κανέναν χρονο τα περιμένω αυτά….

Αυτό ου βλέπω είναι πως η 390X είναι ελάχιστα δυνατότερη απο την 290Χ. Μάλλον η ίδια θα είναι, με μεγαλύτερο εργοστασιακό χρονισμό…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Games Alienware

AlienWare Aurora: 25 χρόνια gaming εμπειρίας σε ένα κουτί

Η AlienWare που ειδικεύεται σε gaming hardware γιορτάζει τα 25 χρόνια της με ένα επετειακό μοντέλο.

Games Nintendo

Το Metroid Dread της Nintendo έχει ένα σφάλμα: Δείτε πως να το αποφύγετε

Όπως αναφέρεται σε μια σελίδα υποστήριξης, το σφάλμα προκαλεί το error message “Το λογισμικό έκλεισε επειδή προέκυψε σφάλμα” και η εφαρμογή κλείνει αμέσως.

Games Apple Apple Music Sony

Το Apple Music μάλλον έρχεται για το PlayStation 5

Η εφαρμογή εμφανίζεται μόλις λίγες μέρες πριν από την εκδήλωση της Apple στις 18 Οκτώβρη, η οποία θα μπορούσε να είναι μία εκδήλωση για να ανακοινωθεί ότι η εφαρμογή έρχεται στο PS5.

Games IKEA

ΙΚΕΑ: Νέα σειρά gaming προϊόντων σε συνεργασία με την ROG (Republic of Gamers)

H ΙΚΕΑ παρουσιάζει τη νέα συλλογή gaming προϊόντων για το σπίτι που είναι σχεδιασμένα να κάνουν την gaming εμπειρία καλύτερη, συστήνοντας το gaming στο σπίτι με νέους τρόπους.