AMD Hawaii: Περισσότερες κάρτες με 8GB vRAM

Οι κάρτες γραφικών Hawaii της AMD θα κάνουν την επιστροφή τους και στη σειρά 300. Θα έχουν ανεβασμένους χρονισμούς πυρήνα, μνήμης και θα φτάνουν τα 8GB μνήμης γραφικών (vRAM). Το τελικό όνομα για τη σειρά 300 που είναι βασισμένο στις κάρτες Hawaii δεν είναι ακόμα επιβεβαιωμένο.

Φήμες πάντως θέλουν να υπάρχουν δύο κάρτες Hawaii στη σειρά 300.

Η μία από τις δύο είναι μια βελτιωμένη έκδοση του Hawaii Pro και η άλλη είναι μια βελτιωμένη έκδοση του Hawaii XT. Τώρα όμως η Hawaii XT βρίσκεται στην R9 290X και η Hawaii Pro στην R9 290. Και οι δύο θα έχουν ρολόγια μνήμης στα 1500MHZ, με 250MHz αύξηση από τις R9 290 και 290X. Ο χρονισμός της GPU για τη νέα Hawaii XT θα είναι 1050MHz, βελτίωση κατά 50Hz συγκριτικά με τη R9 290X. Ενώ η αναβάθμιση του Hawaii Pro θα έχει ρολόι επεξεργαστή στα 1010MHz, βελτίωση 63MHz από την R9 290.

AMD Hawaii: Περισσότερες κάρτες με 8GB vRAM, AMD Hawaii: Περισσότερες κάρτες με 8GB vRAM

Το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται σε ένα μέρος αυτής της πληροφορίας που διέρρευσε και αυτό είναι ότι και οι δύο κάρτες της σειράς 300 θα έχουν σαν πρότυπο τα 8GB μνήμης. Αυτό δεν ήταν αναμενόμενο, ειδικά όταν αρκετές φήμες ήθελαν τις GPU Fiji να κυκλοφορούν με 4GB αντί για 8GB. Αυτό τώρα όμως σημαίνει ότι αν οι Hawaii κυκλοφορήσουν με 8GB vRAM, ο μεγάλος αδερφός τους, Fiji, θα πρέπει να φέρει την ίδια τιμή vRAM κι όχι λιγότερη.

Το άλλο ενδιαφέρον κομμάτι της διαρροής αυτής είναι ότι η Fiji θα είναι στη σειρά προϊόντων 300. Αυτό μπορεί να είναι προφανές με την πρώτη ματιά, αλλά ουσιαστικά δεν είναι. Γιατί η AMD ξαναέφτιαξε τη σειρά Tonga, δηλαδή τη R9 285 και τη μετονόμασε R9 380 στους ΟΕΜ (κατασκευαστές τελικού chip). Κάτι που σημαίνει ότι αν η Hawaii, R9 290, κυκλοφορήσει ως R9 390 τότε δεν αφήνει περιθώριο στη Fiji να έχει δική της αρίθμηση στην κυκλοφορία. Επομένως είμαστε περίεργοι να μάθουμε τι θα σκαρφιστεί η AMD και πως θα ονομάσει τη κάρτα γραφικών της που θα είναι και η ναυαρχίδα της.

AMD Hawaii: Περισσότερες κάρτες με 8GB vRAM, AMD Hawaii: Περισσότερες κάρτες με 8GB vRAM

Πριν από μερικές ημέρες γράψαμε για την R9 390X που θα είναι η ναυαρχίδα της AMD, λέγοντας πως η ονομασία δεν είναι επιβεβαιωμένη αλλά κάναμε γνωστή την τεχνολογία HBM και τον πυρήνα του επεξεργαστή που ονομάζεται Fiji XT, τώρα όμως αυτό μένει μετέωρο κι αναμένουμε την τελική ονομασία με την οποία η κάρτα θα κυκλοφορήσει. Η AMD χωρίς να έχει αποκαλύψει το τελικό όνομα, αναφέρει πως η κάρτα θα κυκλοφορήσει στις 24 του Ιούνη αυτού του έτους, ενώ οι υπόλοιπες κάρτες κατά το τέλος του Μαΐου.

Η AMD έχει υποσχεθεί ότι οι Gamer θα μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα από πολλές Fiji κάρτες γραφικών από διαφορετικούς κατασκευαστές τελικής διαμόρφωσης και λύσεις ψύξης.

AMD Hawaii: Περισσότερες κάρτες με 8GB vRAM, AMD Hawaii: Περισσότερες κάρτες με 8GB vRAM

AMD Hawaii: Περισσότερες κάρτες με 8GB vRAM, AMD Hawaii: Περισσότερες κάρτες με 8GB vRAM

Δημήτρης Μηλόπουλος

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
inblx

Περίεργα πραγματα….

Μήπως η AMD θα κυκλοφορήσει ξανά τις 290-290Χ ως 390-390Χ με περισσότερη μνήμη και θα βγάλει νέες καρτες για να χτυπήσουν τις GTX Titan X? Να ξαναβγάλει την 290 ως 390 για παράδειγμα με 8GB μνήμη για να χτυπήσει την GTX 970. Δεν ξέρω. Παντός για μένα, αν ισχύουν βέβαια όλα αυτά, θα είναι μεγάλη πατατιά αυτό, διότι αν παει να χτυπήσει την Titan οι High End κάρτα θα κοστίζει περίπου 800-900€ και οι επανακυκλοφορημένες 290-290Χ (390-390Χ) θα κοστίζουν 500-600€ αντίστοιχα, απλα με ενα boost στην μνήμη. Το καλό σε όλη αυτή την υπόθεση, είναι πως αυτοι με τις R9 290X θα μείνουν με την ίδια κάρτα για ακόμα μια γενιά, αφού και την νέα να παρουν δεν θα δουν κάποιο upgrade…

Αν κυκλοφορούσε καμια 390-390Χ για παράδειγμα με Hawaii XT αρχιτεκτονική, αλλά με περισοοτερα shaders, στα 3072-3200 αντίστοιχα να πω ΟΚ.

Παντός με το DirectX 12 οι 290-290Χ τρέχουν άριστα, και μπορούν να ξεπεράσουν τις GTX 970-980, παρόλο που έχουν χαμηλότερη τιμή.

mimis13

Έχεις δίκιο στα περισσότερα που λες, αλλά μην ξεχνάς πως τα παιχνίδια με real world maps απαιτούν αρκετή μνήμη γραφικών. Επομένως αν κάποιος θέλει να παίξει το GTA V σε φουλ γραφικά και 1080p θα χρειαστεί περίπου 6GB με 8GB. Αντί να πάρει δύο R9 290X η μία R9 295X και να του φύγουν 800-1000 ευρώ, θα μπορεί να πάρει μια R9 390X με 8GB και καθάρισε με 600 ευρώ που αναμένεται να είναι η τιμή της.

Τώρα, με στόχο το 4K@60fps, που θες πραγματικά από 8GB βάση για να επιτύχεις ultra γραφικά, ειδικά σε open world παιχνίδια όπως το Batman και το Shadows of Mordor ή και τα Assassin’s Creed θα χρειαστείς δύο κάρτες για να φτάσεις τα 12GB που αναφέρουν κάποια Benchmark.

Εκεί θα έρθει η Flagship με το HBM να καθαρίσει την μπουγάδα και μετέπειτα αν εν τέλει ισχύσει η R9 395X που θα έχει 2xHBM των 8GB, προσφέροντας συνολικά 16GB και θα χτυπάει την TitanX και θα την ξεπερνά τρώγοντας ποπ κορν (από τις θερμοκρασίες).

inblx

Αν θυμάμαι καλά απο κάτι φήμες, με το DirectX 12 δεν θα “δένουν” οι μνήμες των δυο καρτών? Δηλαδή αντί το παιχνίδι να βλέπει 2χ4GB και να χρησιμοποιεί 4GB σε κάθε κάρτα, με το 12 το παιχνίδι θα βλέπει 8GB συνολικά και θα τα χρησιμοποει συνολικά. Κάπως έτσι αν θυμάμαι καλά. Αν γίνει μάτι τέτοιο, θα πάμε πολύ μπροστά. Και θα είναι μεγαλο upgrade για τύπους σαν και εμένα με χ2 R9 290Χ…. Πως και πως περιμένω…

Είναι πολύ βλακεία να εχεις ενα δυνατό σύστημα, και σε διάφορα παιχνίδια σε 2Κ ανάλυση να μην τρέχουν καλά λογο μνήμης…. Έλεος…

mimis13

Το mantle το κάνει ήδη σε όλες τις AMD κάρτες στα Windows 8. 🙂

inblx

Ναι το ξέρω, ομως δεν υπαρχουν πολλά παιχνίδια με mantle. Και αυτά που παίζω δεν έχουν. Το BF4 το δοκίμασα, όμως δεν έχει μεγάλη διάφορα στα FPS. Όλα τα γραφικα όσο πάνε, και 2K ανάλυση. Δεν είδα διάφορα.

Μακάρι να το κανει το DX12 αυτό, γιατί όλοι οι devs εκεί πάνω θα πάνε να φτιάξουν παιχνίδια.

mimis13

Καλά ναι, αυτό σίγουρα. Απλά να ξέρεις ότι όλα θα είναι DX12 και θα μπορείς να ενώσεις τις μνήμες κι αν δεν είναι και είναι παιχνίδι της AMD τότε είναι το ίδιο πάλι. Με λίγα λόγια η AMD σε έχει καλυμμένο από πλευράς της.

Peter Giankls

Παιδια σε παλαιοτερα αρθρο του Techblog και γενικως σε διαφορα site ειχαν γραψει οτι οι R9 290,R9 290X θα ειναι αντιστοιχες με τις R9 380,R9 380X και παει αντιστοιχα για τις προηγουμενες εκδοσεις.Επισεις οι νεες καρτες δεν θα ειναι απλως rebranded θα φερουν νεες τεχνολογιες ωστε να διαφοροποιηθουν απο τους προκατοχους τους

inblx

@Peter Giankls, έτσι ηταν για να γίνει, όμως απ’ότι λένε οι νέες φήμες δεν θα γίνει έτσι. Κάθε νέα γενιά καρτών, η AMD έκανε rebranding βγάζοντας μονο 2 καρτες. Την Midrange και την Hugh End. Τώρα λογικά θα κυκλοφορήσει ξανά τις 290-290Χ ως 390-390Χ με περισσότερη μνήμη και θα βγάλει μια καινούρια που απ’ότι καταλαβαίνω θα έχει διαφορετικό όνομα, όπως R9 Colossus – (και καλά τώρα), για να χτυπήσει την Titan X, λογικα με πολυ χαμηλότερη τιμή. Λογικά η AMD θα ψωνίστικε με την απόδοση των R7-R9 2XX με το DirectX 12, και είπε ας τις ξαναβγάλουμε. Δηλαδή μια κάρτα θα βγει τούμπανο, και παίζει να αλλάξει καμια R7 3XX με νέα αρχιτεκτονική. Εγώ αυτό καταλαβαίνω. Και για να πω την αλήθεια, ως κάτοχος δύο R9 290X καρτών (Gigabyte), η απόδοση είναι μια χαρά. Ακόμα και σε 2Κ ανάλυση που τρέχω δεν βλέπω πρόβλημα. Τώρα αν με το DX12 ανανεωθούν αρκετά, και “κολλήσουν” οι μνήμες, τοτε δεν χρειαζεται αναβάθμιση. Άραγε, με την μητρική που έχω (Asus Crosshair V) και τον 8350, αν βάλω ακόμα μια 290Χ ή 390Χ (λογικά θα γίνετε) όταν με το καλό βγει, θα τρέχει καλά ή θα εχει θέματα. Γιατί δεν έχει και πολλά PCI Lines… Συνέχεια »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers AMD AMD Zen featured

Ryzen 7000-series: Η AMD θα αποκαλύψει επίσημα τους νέους επεξεργαστές στις 29 Αυγούστου

H AMD ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει τη νέα σειρά επεξεργαστών Zen 4 Raphael για υπολογιστές desktop σε μια διαδικτυακή εκδήλωση.

Computers AMD AMD Ryzen

Οι Ryzen 7000 CPUs της AMD θα σπάσουν το φράγμα των 5 GHz

Κατά τη διάρκεια του Computex 2022, η AMD αποκάλυψε τα βασικά χαρακτηριστικά της επόμενης γενιάς των Ryzen 7000 CPUs.

Computers GPU NVIDIA AMD

Οι τιμές των GPU δείχνουν να πέφτουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Κατά μέσο όρο, στην ευρωπαϊκή αγορά οι τιμές των GPU είναι κατά 25% χαμηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Business NVIDIA AMD

Μήπως ήρθε η αρχή του τέλους των ελλείψεων σε GPUs;

Η πρόσφατη κρίση στην αγορά των GPUs δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς.