AMD: και επίσημα οι Radeon RX 470 & RX 460

Τα βασικά χαρακτηριστικά ανακοινώθηκαν από την AMD κατά την παρουσίαση της κυκλοφορίας των GPU αρχιτεκονικής Polaris στην ASIA. Οι νέες κάρτες που διευρύνουν τον αριθμό προϊόντων της οικογένειας Radeon RX κοστίζουν λιγότερο ενώ αποδίδουν περισσότερο με αρκετά νέα πλούσια χαρακτηριστικά.

Η σειρά RX έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της με το πρώτο μοντέλο μεσαίων επιδόσεων RX 480, ενώ στα σκαριά έχει το μοντέλο υψηλών επιδόσεων RX 490. Με τον αριθμό Χ, ορίζεται ο αριθμός 10, που είναι το επόμενο σκαλί μετά τις R5, R7 και R9 σειρές Radeon GPU. Έτσι, για να έχει και επιλογές στα χαμηλά μεσαία και στα χαμηλά για το καταναλωτικό κοινό της εξέδοσε τις RX 470 και RX 460 αντίστοιχα.

AMD: και επίσημα οι Radeon RX 470 & RX 460, AMD: και επίσημα οι Radeon RX 470 & RX 460

Η τεχνολογία τους είναι GCN 4.0, με αρχιτεκτονική Polaris και κατασκευή με το πρότυπο FinFET 14nm. Σύμφωνα με την AMD η κατανάλωση και συνεπώς η θερμοκρασία τους κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μέσα από μια μεγάλη φιλότιμη προσπάθεια να εξαλείψει τους «φούρνους μικροκυμάτων» από το εσωτερικό των υπολογιστών μας. Αν παρατηρήσετε ιδιαίτερα, σε μελλοντικά μοντέλα και στην RX 480 θα δείτε και αρκετά περιθώρια για o.c., που σημαίνει ότι δεν διόρθωσαν μόνο το πρόβλημα, αλλά έδρασαν και με γνώμονα το μετά.

Οι δύο ακόμα προσθήκες στην αρχιτεκτονική Polaris, με την RX 470 να είναι βασισμένη στην Polaris 10 και την RX 460 στην Polaris 11, βλέπουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα για Full HD Gaming με budget κάτω των 200 ευρώ για κάρτα γραφικών, κάτι που ως τώρα δεν έχει συμβεί ποτέ, από καμία απ’ τις δύο εταιρείες. Αν όχι τόσο πολύ η RX 460, σίγουρα η RX 470 και μάλιστα αρκετά ικανοποιητικά. Ας δούμε ξεχωριστά τι προσφέρει η κάθε μία.

Η RX 470 έρχεται με 2048 Stream Processors και με βασικό χρονισμό επεξεργαστή 1206MHz. Φέρει 4GB μνήμης GDDR5 που είναι χρονισμένη στα 7GHz και φτάνει τα 224GB/s εύρους ζώνης. Αν αναρωτιέται κανείς γιατί δεν υπάρχει εν προκειμένω έκδοση με 8GB, να πούμε ότι στην κατηγορία των χαμηλών μεσαίων, δεν μπορείς να ζητάς κάτι τέτοιο, ειδικότερα όταν η κάρτα έχει κάτω από 200 ευρώ εκτιμώμενη αξία. Αν και, ο σχεδιασμός της επιτρέπει και το 60FPS@Full HD gaming σε αρκετούς τίτλους, ακόμα και στα υψηλά γραφικά.

Η RX 460, από την άλλη, είναι οικονομικότερη, καταναλώνει χαμηλότερα από κάθε άλλη κάρτα και αφορά την κατηγορία low end. Έρχεται με 896 stream processors που φτάνουν ως και τα 2TFLOPs σε κλίμακα επιδόσεων υπολογισμών. Φέρει μνήμη 2GB GDDR5, η οποία είναι ανάλογη της κατηγορίας που ανήκει. Αν την συγκρίνουμε με την R7 260, βλέπουμε ότι είναι ως και 1.7 φορές γρηγορότερη ενώ έχει και 2.8 φορές καλύτερη απόδοση ανά watt κατανάλωσης από την R7 360. Το κερασάκι στην τούρτα; Μπορεί να υποστηρίξει και VR με μόνο 75 watt θερμικής κατανάλωσης, δηλαδή χωρίς PCI-E συνδέσεις.

Ειδικότερα τα χαρακτηριστικά τους και η τιμολογική τους κλίμακα για τις H.Π.Α.:

AMD: και επίσημα οι Radeon RX 470 & RX 460, AMD: και επίσημα οι Radeon RX 470 & RX 460

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
sotos

Η 470 κάνει για oculus?

sotos

Τo φανταστηκα 🙁 Απλά κάνω μεταπτυχιακό πάνω στο VR και είμαι με πολύ χαμηλό budget. Όμως χρειάζομαι pc που να σηκώνει oculus για τη δηπλωματικη. Τεσπα ευχαριστώ πολύ @Δήμητρης Μηλόπουλος

sotos

Το auto correct τα έκανε θάλασσα και εσβηνα-εγραφα οπότε συγνώμη αν σας βγουν τα μάτια! XD

ΥΓ: Στο be εννοουσα VR

sotos

Ευχαριστώ και για αυτό τότε :)))

Paraksenos

Βλέπω την RX480 στα σκρουτζομαγαζα 300+ ευρώ οπότε δεν περιμένω την 470 που ζαχαρώνω να κοστίζει κάτω από 200 ευρώ στο ελλαδιστάν.

Άμα ξέρει κάποιος , πως γίνεται κινητά και τηλεοράσεις να πωλούνται σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με άλλες χώρες αλλά τα εξαρτήματα για υπολογιστή να κοστίζουν κατά πολύ παραπάνω? Το έχω δει σε επεξεργαστές, ssd, κάρτες γραφικών και μου κάνει εντύπωση γιατί θέλω να φέρω το PC στον 21ο αιώνα και δεν πρόκειται να δώσω ένα πόδι και ένα χέρι στους μεσάζοντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers AMD AMD Zen featured

Ryzen 7000-series: Η AMD θα αποκαλύψει επίσημα τους νέους επεξεργαστές στις 29 Αυγούστου

H AMD ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει τη νέα σειρά επεξεργαστών Zen 4 Raphael για υπολογιστές desktop σε μια διαδικτυακή εκδήλωση.

Computers AMD AMD Ryzen

Οι Ryzen 7000 CPUs της AMD θα σπάσουν το φράγμα των 5 GHz

Κατά τη διάρκεια του Computex 2022, η AMD αποκάλυψε τα βασικά χαρακτηριστικά της επόμενης γενιάς των Ryzen 7000 CPUs.

Computers GPU NVIDIA AMD

Οι τιμές των GPU δείχνουν να πέφτουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Κατά μέσο όρο, στην ευρωπαϊκή αγορά οι τιμές των GPU είναι κατά 25% χαμηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Business NVIDIA AMD

Μήπως ήρθε η αρχή του τέλους των ελλείψεων σε GPUs;

Η πρόσφατη κρίση στην αγορά των GPUs δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς.