AMD R9 Nano: Μικρή στο μάτι…

Η AMD R9 Nano δεν είναι ακόμα διαθέσιμη και τα specs της δεν είναι επιβεβαιωμένα, αρκετοί όμως ψάχνουν να μάθουν τις επιδόσεις που θα έχει η μικρότερη κάρτα γραφικών υψηλών επιδόσεων που ανακοίνωσε η AMD. Η πιο απλή μέθοδος για να υπολογιστούν οι συνολικές επιδόσεις, είναι μέσω των μαθηματικών, κάτι που εφαρμόζεται παντού από πάντα.

Επισημαίνουμε ότι είναι απλοί αριθμοί από μαθηματικές πράξεις και όχι οι επίσημες επιδόσεις σε γραφικά. Όποια σύγκριση ακολουθεί είναι στην υπολογιστική ισχύ των καρτών.

Η AMD R9 Nano, με κωδική ονομασία “Fiji” έχει αρκετά εντυπωσιακά στατιστικά. Γι’ αρχή να πούμε πως προσφέρει τη διπλάσια απόδοση ανά watt και τη διπλάσια απόδοση σχετικά με την προηγούμενη ναυαρχίδα της AMD, R9 290X. Το μέγεθός της είναι 15,4 εκατοστά, εκτιμώμενη κατανάλωση 175W και είναι αρκετά πιο γρήγορη από την R9 290X. Αυτή τη στιγμή η R9 Nano είναι η πιο ισχυρή mini-itx κάρτα που έχουμε δει ποτέ. Αλλά πόσο γρήγορη;

Κι όμως, φήμες λένε πως η υπολογιστική της ισχύ ξεπερνάει της Titan X κι όσο κι αν αυτό σας κάνει εντύπωση, ουσιαστικά είναι αλήθεια. Η υπολογιστική ισχύς μετριέται σε TeraFlops της κλίμακας μέτρησης FP32, αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι μεταφράζεται και σε επιδόσεις γραφικών. Αυτό αφορά το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και το κατά πόσο μπορεί να εκμεταλλευτεί όλους τους πόρους του συστήματός σας.

Έχουμε ως γνωστούς παράγοντες από πηγές της AMD:
– Κορυφή επιδόσεων σε FP32 από τη R9 290X = 5.6 TFLOPs
– Κατανάλωση της R9 290X = 250W
– Απόδοση ανά watt της R9 290X = 5600 GFLOPs/250W = 22.4 GFLOPs/W
– Ισχύς της R9 Nano = 175 watt

Γνωρίζοντας ότι η R9 Nano έχει 2X την απόδοση ανά ισχύ της R9 290X.
Άρα οι επιδόσεις σε FP32 της R9 Nano είναι: 2X 22.4 GFLOPs/W = 44.8 GFLOPs/W.
επομένως στα 175W έχουμε: 44.8 x 175 = 7.84 TFLOPs

Για να γίνουν αντιληπτά τα νούμερα, ο παρακάτω πίνακας μας δείχνει τις διαφορές μεταξύ επιδόσεων σε κλίμακα FP32 διάφορων καρτών γραφικών που βλέπουμε καθημερινά:

Δυστυχώς όμως, όπως αναφέραμε και παραπάνω οι αριθμοί αυτοί δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές επιδόσεις και στα παιχνίδια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε για να μάθουμε τις ακριβώς συμβαίνει, είναι να περιμένουμε να κυκλοφορήσει η κάρτα, αργότερα φέτος το καλοκαίρι, να γίνουν τα διάφορα benchmarks και να συγκριθεί με τις άλλες κάρτες ως προς τις επιδόσεις σε frames/s σε διάφορες αναλύσεις, ως προς την κατανάλωση ρεύματος ή και τη θερμοκρασία της, ώστε να καταχωρηθεί η θέση που θα έχει στη λίστα με τις καλύτερες.

Πάντως από τους αριθμούς, αυτό που αναμένουμε είναι να βρίσκεται συγκριτικά χαμηλά στις επιδόσεις σχετικά με GTX 980 Ti, αλλά ίσως αρκετά κοντά με την GTX 980. Βάζοντας και σαν παράγοντα την κατανάλωση, επομένως και τη θερμοκρασία, δεν είναι καθόλου κακά αυτά τα αποτελέσματα για μια κάρτα γραφικών του μεγέθους της. Είναι αρκετά εντυπωσιακή η πτώση της κατανάλωσης κατά 100Watt περίπου, δηλαδή 40%, κάτι που οφείλεται στην τεχνολογία μνήμης HBM.

Επεξεργάστηκε την 13 Φεβρουαρίου 2022 17:04

Σχόλια

  • Καλό, εγώ αρχικά νόμιζα πως θα είναι μια έκδοση της Fiji αρχιτεκτονικής με λιγότερα Shaders, 2816 παράδειγμα όπως η 290X, αλλά λογικα θα είναι ο ίδιος πυρήνας με την Fury/Fury X με ένα Underclock στα 900MHz-950MHz, γιαυτό και τα λιγότερα W. Για O.C. βέβαια ούτε λόγος.

    Αυτό που βλέπω είναι οι GPUs των κονσολών. 150W, για 1.3-1.8 GFLOPS, και τώρα με 25W παραπάνω, 7....

  • Καλά τα λες, έχεις δίκιο, αλλά ξέχασες το σημαντικότερο παράγοντα... :)

    τα λεφτά...!!!

    Για steam os setup πολύ δύσκολα, αλλά θα είναι καλή επιλογή. Για κονσόλα, θα πάει αρχική τιμή 1.000 ευρώ σίγουρα.

  • Καλα για να βαλεις αυτή σε καινούργιο gaming PC μαζι με επεξεργαστες, μνήμες, τροφοδοτικά, πλακέτες κτλ δε σε φτανουν 2000 ευρώ. Για να μη πω για καινούργια 4Κ οθονη για PC. Εχει καταντήσει ακριβο σπορ το PC gaming και εγω που παιζω λιγα παιχνίδια μου φαινεται ότι δεν θα ξανασχοληθω πλεον.

  • Καλά δεν ευνοούσα να βάλουν High End GPU με HBM κιόλας στις κονσόλες, σαν σύγκριση το εννοώ, με 25W παραπάνω ή νέα αρχιτεκτονική δίνει έξτρα 5.5 TFLOPS, με 100MHz παραπανω ας πούμε.
    Αν έφτιαχναν κονσόλα με High End κάρτα σαν και αυτή, ή τιμή της σίγουρα θα άγγιζε τα 900€ ή και 1000€.

    Όμως, δεν θα μπορούσαν να φτιάξουν μια κάρτα, για 1080p, με τα μισά CUs (Compute Units), με 2048 πυρήνες δηλαδή και ελάχιστη κατανάλωση στα 90W ας πούμε, αντί να κάνουν rebranding την 290Χ?
    Αν το υπολόγιζω σωστά, με Fiji αρχιτεκτονική πάντα, στα 1200MHz και στους μίσους πυρήνες ή κάρτα θα αποδίδει 5 GFLOPS. Όχι όσο ή 290X, αλλά περίπου τόσο με 100W - 125W, αν προσθέσουμε και το o.c. από τα 1050ΜHz στα 1200.

  • Οι κάρτες οι απλές βγήκαν για όσους θελήσουν να κάνουν φέτος upgrade, να πάρουν μπόλικη vRAM για να τα βγάλουν πέρα μελλοντικά. Οι HBM βγήκαν για τους enthusiasts και κάπου το 2016-17 θα βγουν και για εμάς οι πιο ανανεωμένες και οι HBM2 που πάλι θα απευθύνονται σε φραγκάτους.

  • Παίζω παιχνίδια τύπου far cry, assassin's creed, metro, bioshock.
    Μάλλον θα τιν κρατήσω ενα χρονο ακόμα..

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Δημήτρης Μηλόπουλος

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.