AMD Radeon R9: Οι πρώτες κάρτες γραφικών OEM

Είναι γνωστό πως η AMD θα κυκλοφορούσε το Q2 του 2015 τις καινούργιες κάρτες γραφικών της, αλλά οι ημερομηνίες ήταν ασαφείς. Πλέον γνωρίζουμε ότι είμαστε πιο κοντά στο να πάρουμε μία στα χέρια μας σύντομα.

Η AMD διένειμε τρεις από τη νέα σειρά καρτών γραφικών της οικογένειας Radeon R300 για κατασκευαστές (OEM). Αυτές είναι οι R9 380, R9 370 και R9 360. Αυτές οι τρεις κάρτες γραφικών είναι μέρος της σειράς που δίνεται σε εταιρείες κατασκευής του τελικού chip και της ψύξης τους και δόθηκε σε κατασκευαστές φορητών συσκευών όπως η HP και η Lenovo.

Η σύνθεση των καρτών R9 300 είναι βασισμένη σε chip γραφικών που έχουν ήδη κυκλοφορήσει με τη σειρά της οικογένειας R200 και είναι απλή μετονομασία, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που έχει συμβεί αυτό. Αρκετοί κατασκευαστές αρνούνται αυτές τις τακτικές σε υπάρχουσες κάρτες γραφικών από Nvidia και AMD, αλλά ουσιαστικά δεν έχουν και μεγάλη διαφορά από αυτές που κυκλοφορούν τελικά.

Επιπλέον η AMD ανακοίνωσε και τη διαθεσιμότητα καρτών γραφικών της σειράς AMD Radeon 300 και για σταθερούς υπολογιστές, η οποίες είναι διαθέσιμες κι αυτές για τους κατασκευαστές του τελικού chip (ΟΕΜ).

Αυτές οι GPU θα υποστηρίζουν πλήρως την API DX12, θα είναι αρχιτεκτονικής GCN και θα είναι πλήρως υποστηριζόμενες από τα Windows 10. Αυτό αποτελεί και την πλήρη αφοσίωση της AMD να παρέχει ομαλά, υψηλής ποιότητας γραφικά και χρήστες καθημερινής χρήσης.

AMD Radeon R9: Οι πρώτες κάρτες γραφικών OEM, AMD Radeon R9: Οι πρώτες κάρτες γραφικών OEM

AMD Radeon R9 380 OEM “Tonga Pro”
Το μοντέλο της R9 380 ΟΕΜ είναι βασισμένο στην αρχιτεκτονική Tonga Pro, θα περιλαμβάνει 1792 stream processors που θα είναι ορισμένοι σε 28 CU, 112 TMU και 32 ROP. H κάρτα έρχεται με 4GB GDDR5 μνήμη με δίαυλο 256bit που βγάζει εύρος ανάγνωσης 176,0 GB/s και είναι χρονισμένος ο πυρήνας στα 918MHz με 5.5GHz χρονισμό μνήμης. Η κάρτα θα χρειάζεται δύο 6πινα καλώδια ρεύματος και θα υποστηρίζει το AMD FreeSync και το πρότυπο DX12.

AMD Radeon R9 370 OEM “Pitcairn”
Το μοντέλο της R9 370 ΟΕΜ είναι βασισμένο στην αρχιτεκτονική Pitcairn, θα περιλαμβάνει 1024 stream processors που θα είναι ορισμένοι σε 16 CU, 64 TMU και 32 ROP. H κάρτα έρχεται με 4GB GDDR5 μνήμη με δίαυλο 256bit που βγάζει εύρος ανάγνωσης 179,2 GB/s και είναι χρονισμένος ο πυρήνας στα 975MHz με 5.6GHz χρονισμό μνήμης. Η κάρτα θα χρειάζεται ένα 6πινο καλώδιο ρεύματος και δε θα υποστηρίζει το AMD FreeSync αλλά θα μόνο το πρότυπο DX12.

AMD Radeon R9 360 OEM “Bonaire”
Το μοντέλο της R9 360 ΟΕΜ είναι βασισμένο στην αρχιτεκτονική Bonaire Pro, θα περιλαμβάνει 768 stream processors που θα είναι ορισμένοι σε 12 CU, 48 TMU και 16 ROP. H κάρτα έρχεται με 2GB GDDR5 μνήμη με δίαυλο 128bit που βγάζει εύρος ανάγνωσης 104 GB/s και είναι χρονισμένος ο πυρήνας στα 1050MHz με 6.5GHz χρονισμό μνήμης. Η κάρτα δε θα χρειάζεται εξωτερική πηγή ρεύματος και θα υποστηρίζει το AMD FreeSync αλλά και το πρότυπο DX12.

Είναι εμφανές ότι καμία από αυτές τις κάρες δεν είναι μέρος της πραγματικής σειράς R300 που θα βγάλει η AMD τις επόμενες εβδομάδες σύμφωνα με τις ανακοινώσει από το FAD, είναι απλά στοιχεία κατασκευαστών (OEM). Επομένως, να είστε σίγουροι ότι απέχουν από το τελικό προϊόν αρκετά.

H GPU ναυαρχίδα της AMD, με κωδικό όνομα Fiji θα έχει μνήμη HBM και θα φέρει καλύτερες επιδόσεις ανά watt συγκριτικά με προηγούμενες γενιές πυρήνων Hawaii. Αναμένονται σύντομα τα επίσημα, επιβεβαιωμένα στοιχεία της.

Συγκεντρωτικά όλα τα στοιχεία:
AMD Radeon R9: Οι πρώτες κάρτες γραφικών OEM, AMD Radeon R9: Οι πρώτες κάρτες γραφικών OEM

Επεξηγήσεις:
ΤΜU = Τexture Mapping Units – μονάδες επεξεργασίας εικόνας, είναι σαν μικροεπεξεργαστές που κανονίζουν που θα εμφανιστούν τα πίξελ για να αποδοθεί σωστά η εικόνα
ROP = Render Output Units – είναι μονάδες επιτάχυνσης της επεξεργασίας του rendering. Ουσιαστικά οι μονάδες που καθορίζουν την τελική εικόνα του 3D αντικειμένου.

Πηγή

Δημήτρης Μηλόπουλος

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
inblx

Μόνο εμένα μου φαίνεται πως είναι ενα μικρο Downgrade? Παράδειγμα η R9 285 είναι η 380 με 1γιγα παραπανω. Δεν καταλαβαίνω. Η 380 δεν θα έπρεπε να έχει περίπου τα specs της 290 ας πούμε?

mimis13

Όπως έχουμε αναφέρει, θα ήταν καλό να περιμένετε κι άλλο. Αυτά είναι πρώιμα δείγματα. Μπορεί από τον κατασκευαστή και μετά να απέχει πάρα πολύ το τελικό προϊόν. Άσε που πιστεύω ότι έχει γίνει λάθος στο naming και είναι όλες ένα κλικ μπροστά.

Ουσιαστικά η R7 260 έπαιρνε ρεύμα, η R9 360 γιατί δεν παίρνει;; Πιθανόν να είναι η R9 350 και να έχει γίνει λάθος.

inblx

Πιθανόν. Δεν νομίζω πως η AMD να κάνει καμια κάρτα με λιγότερα Shaders, όπως έκανε η Nvidia με της Maxwell (series 9).

inblx

@”inblx”, Trollareis έτσι?

mimis13

Το φαντάστηκα…

Harrison Jones

just kidding ;-P

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers AMD AMD Zen featured

Ryzen 7000-series: Η AMD θα αποκαλύψει επίσημα τους νέους επεξεργαστές στις 29 Αυγούστου

H AMD ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει τη νέα σειρά επεξεργαστών Zen 4 Raphael για υπολογιστές desktop σε μια διαδικτυακή εκδήλωση.

Computers AMD AMD Ryzen

Οι Ryzen 7000 CPUs της AMD θα σπάσουν το φράγμα των 5 GHz

Κατά τη διάρκεια του Computex 2022, η AMD αποκάλυψε τα βασικά χαρακτηριστικά της επόμενης γενιάς των Ryzen 7000 CPUs.

Computers GPU NVIDIA AMD

Οι τιμές των GPU δείχνουν να πέφτουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Κατά μέσο όρο, στην ευρωπαϊκή αγορά οι τιμές των GPU είναι κατά 25% χαμηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Business NVIDIA AMD

Μήπως ήρθε η αρχή του τέλους των ελλείψεων σε GPUs;

Η πρόσφατη κρίση στην αγορά των GPUs δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς.