PlayStation 5 και Xbox Series X: Θα κυκλοφορήσουν ή όχι οι διάδοχοι τους;

Playstation 5, PlayStation 5 και Xbox Series X: Θα κυκλοφορήσουν ή όχι οι διάδοχοι τους;

Πριν περίπου μία εβδομάδα, στις 10 Νοεμβρίου του 2020, περάσαμε στη νέα γενιά κονσολών με τα Xbox Series X και Series S, ενώ αναμένουμε στις 19 του μήνα το PlayStation 5. Ωστόσο, ένας αναλυτής φαίνεται βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν διάδοχοι τους και πώς η αιτία είναι το cloud gaming.

Η ζωή μιας κονσόλας και το κόστος της

Ο κύκλος ζωής κάθε γενιάς κονσολών είναι περίπου 6 με 7 χρόνια, ιδιαίτερα μεγαλύτερος από αυτόν των περισσότερων σύγχρονων gaming PCs. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε νέα γενιά κονσολών να πρέπει απαραίτητα να προσφέρει εκπληκτικά βελτιωμένες επιδόσεις, ώστε να αντέξει στον χρόνο και τον ανταγωνισμό έναντι των υπολογιστών.

Με βάση αυτό το κριτήριο, οι Sony και Microsoft αφιερώνουν πολύ χρόνο και ξοδεύουν τεράστια ποσά στην ανάπτυξη κάθε νέας κονσόλας. Εξαιτίας του υψηλού κόστους σχεδιασμού, ανάπτυξης και παραγωγής, οι εταιρείες καλούνται να πάρουν μία σημαντική απόφαση, είτε θα αυξήσουν τις τιμές των κονσολών, είτε θα επεκτείνουν τον κύκλο ζωής τους, προσπαθώντας πάντα να κάνουν απόσβεση.

Τα PlayStation 5 και Xbox Series X / Series S δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά, ειδικά αν τα συγκρίνουμε με τους προκατόχους τους και το τι προσφέρουν. Γι’ αυτό, οι Sony και Microsoft θα πρέπει να επεκτείνουν τον χρόνο ζωής τους αν θέλουν να έχουν κέρδος από τις πωλήσεις τους.

Το cloud gaming είναι ο θάνατος των κονσολών

Σε αυτό το σημείο έρχεται να παίξει τον ρόλο του το cloud gaming, το οποίο έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Μέχρι η Microsoft και η Sony να έχουν έτοιμους τους διαδόχους των PlayStation 5 και Xbox Series X / Series S οι cloud gaming υπηρεσίες θα παρέχουν εκπληκτική gaming εμπειρία, με μόνη απαίτηση μία καλή σύνδεση και ένα μέτριο σύστημα.

Μπορεί η Google Stadia ή το Project xCloud τη δεδομένη στιγμή να μην συναγωνίζονται τις επιδόσεις των κονσολών ή των gaming PCs, αλλά σε λίγα χρόνια θα μπορούσαν να τα έχουν ξεπεράσει. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα τους είναι ότι επιτρέπουν στον χρήστη να παίζει ακόμα και τα πιο απαιτητικά παιχνίδια, από τον υπολογιστή του όσο ισχυρός και αν είναι, από παλαιότερης γενιάς κονσόλες, το tablet, ακόμα και από το κινητό.

Αναλογιζόμενος όλα τα παραπάνω, ένας αναλυτής στην Citi Securities Japan ανέφερε ότι θεωρεί απίθανο η Sony και η Microsoft να αναπτύσσουν ή να κυκλοφορήσουν το PlayStation 6 ή τους διαδόχους των Xbox Series. Επίσης, με βάση τα παραπάνω, ίσως γι’ αυτό η Microsoft σχεδιάζει να κυκλοφορήσει πολλές κονσόλες στη σειρά Xbox Series που θα είναι περισσότερο ή λιγότερο ισχυρές.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
George

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι η Sony έχει καταχωρήσει ήδη τα εμπορικά ονόματα των PS6, PS7, PS8, PS9 και PS10 και με ότι αυτό συνεπάγεται

Last edited 3 years πριν by George
Αλεξ

42 χρόνια θα έχουν περάσει μέχρι το 10. Λες στα 80 μας να παίζουμε ακόμα video games? Μακάρι..

Kakalos

Μα κερδος εχουν ηδη γιατι να αυξήσουν την τιμη. Ασε που πουλανε εκατομμύρια κονσόλες οποτε τους βγαινει πολυ φθηνα. Το μονο ακριβο που εχει η κονσολα ειναι ο επεξεργαστής και αντε και ο ssd. Οταν ενα κινητό κανει περιπου 350 για να κατασκευαστεί που εχει 4κ οθονη στα 120hz και ειναι απο μεταλο και γυαλί και πολλα αλλα φαντασου ποσο κοστιζει ενα ps5 ή xbox

Panos

Μπορεί η Google Stadia ή το Project xCloud τη δεδομένη στιγμή να μην συναγωνίζονται τις επιδόσεις των κονσολών ή των gaming PCs, αλλά σε λίγα χρόνια θα μπορούσαν να τα έχουν ξεπεράσει.”

Έχουν ήδη ξεπεράσει την επίδοση των κονσολών. Στο Stadia η κάθε μονάδα επεξεργασίας είναι 10teraflop και ο game developer μπορεί αν θέλει να χρησιμοποιήσει ταυτόχρονα 2 ή και 3 για το ίδιο παιχνίδι.

Ο μόνος λόγος που βλέπουμε παρόμοια απόδοση λοιπόν είναι απλως γιατι οι κονσόλες κρατάνε πίσω την τεχνολογία.

Νίκος

Πάντως ανέκαθεν το επιχειρηματικό μοντέλο του PlayStation βασιζόταν στο συνδυασμό χαμηλής τιμής κονσόλας με υψηλή τιμή των παιχνιδιών. Με την αύξηση της τιμής των “καλών” τίτλων από 60€ σε 70€, δεν βλέπω γιατί αυτό θα αλλάξει.

Γιωρφος

Οι κονσόλες δεν θα πεθάνουν, ακόμα και αν υπάρχει πλήρης μετάβαση σε cloud….θα πρέπει να γλυτώσουν από το lag και να υπαρχει ένα minimum παγκοσμιο infrastructure σε δίκτυα….όπου δεν υπάρχει θα πρέπει να παρέχει η εταιρεία την επιλογή αλλιώς σβήνει χώρες από τον χάρτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Αυτή θα είναι μάλλον η ημερομηνία αποκάλυψης της συσκευής

Πέρυσι, η Sony ανακοίνωσε το Xperia 1 V στις 11 Μαΐου πέρυσι και φαίνεται ότι και φέτος θα τηρήσει σχεδόν ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα.

Gear featured PlayStation 5 Sony

Sony PlayStation 5 Pro: Με ισχυρότερη GPU και ταχύτερη CPU

Νέο δημοσίευμα έρχεται να επιβεβαιώσει αναφορά από τον περασμένο μήνα που ήθελε να έρχεται στην αγορά ένα PlayStation 5 Pro.

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Render που διέρρευσαν δείχνουν τη νέα αναλογία διαστάσεων

Το Xperia 1 VI της Sony φημολογείται ότι έχει παρόμοια σχεδίαση με τον προκάτοχό του, απλώς με διαφορετική αναλογία διαστάσεων οθόνης.

Gear Apple featured MacBook Air

Η Microsoft λέει ότι τα Windows laptop με Snapdragon X Elite θα είναι πιο γρήγορα από το M3 MacBook Air

Η Microsoft θα υποστηρίξει ότι τα επερχόμενα Windows laptop με τον Snapdragon X Elite της Qualcomm είναι ταχύτερα από το Μ3 MacBook Air.