Συμφωνία Nokia και Microsoft, Έρχονται τα πρώτα smartphones Nokia Windows Phone 7

Nokia και η Microsoft ανακοίνωσαν σήμερα τα σχέδια τους για να διαμορφώσουν μια ευρεία στρατηγική εταιρική σχέση που θα χρησιμοποιήσει τις γνώσεις τους ώστε να δημιουργήσουν ένα νέο παγκόσμιο οικοσύστημα κινητής τηλεφωνίας. Οι δύο εταιρείες θα επικεντρωθούν άμεσα στην κατασκευή Nokia smartphones με λειτουργικό σύστημα Windows Phone 7.

, Συμφωνία Nokia και Microsoft, Έρχονται τα πρώτα smartphones Nokia Windows Phone 7

Από το Δελτίο Τύπου
Under the proposed partnership:
– Nokia would adopt Windows Phone as its principal smartphone strategy, innovating on top of the platform in areas such as imaging, where Nokia is a market leader.
– Nokia would help drive the future of Windows Phone. Nokia would contribute its expertise on hardware design, language support, and help bring Windows Phone to a larger range of price points, market segments and geographies.
– Nokia and Microsoft would closely collaborate on joint marketing initiatives and a shared development roadmap to align on the future evolution of mobile products.
– Bing would power Nokia’s search services across Nokia devices and services, giving customers access to Bing’s next generation search capabilities. Microsoft adCenter would provide search advertising services on Nokia’s line of devices and services.
– Nokia Maps would be a core part of Microsoft’s mapping services. For example, Maps would be integrated with Microsoft’s Bing search engine and adCenter advertising platform to form a unique local search and advertising experience
– Nokia’s extensive operator billing agreements would make it easier for consumers to purchase Nokia Windows Phone services in countries where credit-card use is low.
– Microsoft development tools would be used to create applications to run on Nokia Windows Phones, allowing developers to easily leverage the ecosystem’s global reach.
– Nokia’s content and application store would be integrated with Microsoft Marketplace for a more compelling consumer experience.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

35 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Marios Basileiou

Axxx ρε Νοκια θελεις παλι να φας το κεφαλι σου…. γιατι με την Microsoft?

@Marios Γιατι ειναι συνδυασμος που σκοτωνει!!!!!!
ΓΙΟΥΧΟΥ!!!

FiL

@Marios Γιατί ? Μήπως 8ές κι άλλα κινητά με android ? Δεν έχεις χορτάσει ακόμα ? Και τa πιο παρακμοιακά κινητά σήμερα έχουν android… 🙂 microsoft ftw 😛

Streaming event στις 12 ωρα Ελλαδος στο
https://www.microsoft.com/presspass/presskits/windowsphone/

STEVE JOBS

Τι να το κάνει το android? Μονο κατι κινέζοκορεατες το βαζουν στις συσκευές αρπα-κολα τους. Εχει ξεφτυλιστεί τελειως το android μπαινοντας σε καθε λογης κινητο της κακιας ώρας χωρις κανενα περιορισμό στα specs. Η microsoft μπορει να βαδιζει αργα αλλα τουλαχιστον κανει σταθερα βηματα. Ξερει απο λειτουργικα. Οχι σαν κατι αλλους που ξεκινησαν απο μηχανες αναζήτησης. Πολυ καλη αποφαση απο την νοκια.

Υ.Γ. Απο οκτωμβριο σας το ελεγα στην τιτανομαχια που λεγατε για το Ν8 οτι η νοκια θα αναγκαστει να το αφησει στην ακρη το symbian αλλα δεν με ακουγατε.

ceron

Ποσο μπροστα?
και meego και wp7

και ανοιχτο και κλειστο

dionisis

Εγώ πιστεύω ότι η microsoft έκανε την καλύτερη συμφωνία που έχει κάνει μέχρι τώρα και η νοκια την χειρότερη. Η ποιότητα των κινητών nokia θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη του android

jivaras123

Επιτέλους nokia με windows!
Με το καλό και Android!

jimmys

πραγματικα δεν το περιμενα αυτο οσο και αν ειχε συζητηθει !ποιο πολυ περιμενα να βαλει android παρα τα 7αρια !παντως της εκατσε πολυ καλα της microsoft η συνεργασια με τον πρωτο σε νουμερα κατασκευαστη κινητων!

Γιωργος

Διονυση συμφωνω απολυτα μαζι σου. Η MS εκανε την συμφωνια του αιωνα ενω η Nokia πεταξε την εμπειρια τοσων χρονων στην κινητη τηλεφωνια στα σκουπιδια

sak_ka

να δω το smooth των w7 σε κινητό νοκια κ τι στον κόσμο!!! καλό κ εύκολο στην χρήση το symbian άλλα έχει μείνει πίσω… δυστυχώς…

ssarl

BTW, ένας τύπος που πήδηξε από την εξέδρα βγάζει μπουρμπουλήθρες στον πάτο της θάλασσας…

stavros

Επιτελους η νοκια ειδε τα σηματα των καιρων!Και απο το λειτουργικο(symbian) που εχει ενα μεριδιο 30% υιοθετει ενα νεο(wp7) με μεριδιο 1%! Εγω νομιζα οτι θα πηγαινε προς το καλυτερο (hint:android) και οχι προς τον πατο!

Μολις τελειωσε το press conference στην οποια ο Stephen Elop της Νοκια και o Steve Ballmer της Μιcrosoft εμφανιστηκαν μαζι στη σκηνη και στη συνεχεια απαντησαν σε ερωτησεις.
Ο Elop ξεκαθαρισε οτι θα βγουν και συσκευες Symbian και Meego αλλα η βασικη πλατφορμα απο εδω και περα για την Nokia θα ειναι τα Windows Phone 7.
Και οι δυο εδωσαν εμφαση στη σταδιακη ολοκληρωση/ενοποιηση των υπηρεσιων Ovi/Bing.
Ο Εlop ανεφερε οτι τα δικτυα κινητης (operators) του εκδηλωσαν πολυ θετικα την εξελιξη.
Συμφωνα με τους δυο αντρες η συνεργασια αυτη δημιουργει εναν τριτο πολο ικανο να ανταγωνιστει τις Apple και Google

@stavros Το μεριδιο 30% του Symbian που αναφερεις ηταν πριν απο δυο χρονια 50%. Επεφτε και η Νοκια χρειαζοταν λυσεις. Λυσεις αμεσες οχι τυπου Meego (αν παρακολουθησες το press conference ο Stephen Elop ρωτηθηκε απο ενα δημοσιογραφο “γιατι οχι Android” και απαντησε οτι ελαβαν πολλα πραγματα υποψη τους και εκριναν οτι ηταν προτιμοτερη συνεργασια με τη Microsoft).
Το μεγαλυτερο προβλημα της Νοkia ηταν η αργη ταχυτητα προωθησης καινουργιων συσκευων στην αγορα. Με το Windows Phone 7 θα ειναι σε θεση να βγαλουν ταχυτερα καινουργια μοντελα. To Android απαιτει περισσοτερη δουλεια και εξοδα απο την πλευρα των OEMs για τους drivers των συσκευων.
Οσο για το 1% μεριδιο των WP7 που λες (που το εβγαλες απο το μυαλο σου) να θυμισω οτι το λειτουργικο ειναι 3 μηνες στην αγορα ενω τo Android 3 χρονια.

mitsos

εκεί στην Nokia δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι το πρόβλημα δεν είναι το λειτουργικό τους σύστημα, όταν πάψουν να βγάζουν αυτές της κουμουτσες αυτά τα τούβλα που λέγονται κινητά τότε θα λυθεί το πρόβλημα. και για όσους λένε για το Android ότι τελείωσε μάλλον έχουν μαύρα μεσάνυχτα

stelios gr

η γνωμη μου ειναι οτι αυτη η κινηση ειναι καλη και για τους δυο εταιρους..και παρολο που εμενα προσωπικα δεν μου αρεσουν καθολου τα wp7 ας μην υποτιμαμε ακομα την μελλοντικη δυναμικη τους..μπορει και η νοκια να επελεξε το συγκεκριμενο λειτουργικο για να κανει την διαφορα. υπαρχουν απειρες προτασεις συσκευων με android, ενω το wp7 υπαρχει σε ελαχιστες και εχει ακομα το hype/περιεργεια του καινουριου. επιπλεον σιγουρα η nokia θα βαλει το χερακι της στην εξελιξη του, και στις συσκευες της σιγουρα θα αξιοποιησει τις δυνατοτητες του στο επακρο (υποστηριξη γλωσσων, χαρτες κτλ..)…προσωπικα ειχα πει οτι δεν θα επαιρνα ποτε ξανα συσκευη νοκια, αλλα με ενα καινουριο και σταθερο λειτουργικο θα το ξανασκεφτω…

@mitsos Θα συμφωνησω οτι το Android καθε αλλο παρα τελειωσε (αληθεια ποιος το ειπε αυτο?) αλλα θα διαφωνησω για το οτι οι συσκευες της Nokia ειναι κουμουτσες. Το N8 ειναι υπεροχο.
Αν παρακολουθησες το press conference ο Elop ανεφερε οτι τρεις ειναι οι παραγοντες που καθοριζουν την επιτυχια/αποτυχια ενος mobile εγχειρηματος: hardware, software, services.
Το hardware της Nokia ειναι κορυφαιο (μονο εσυ και ενας στην Ταιβαν διαφωνουν), το software ηθελε θαψιμο (symbian) και τα services τους θα γινουν καλυτερα απο ποτε γιατι θα πραγματοποιηθει ανταλλαγη τεχνογνωσιας και συνθεση

vassilis

Ώρα ήταν να κουνηθεί επιτέλους η Νόκια!! Δε λέω οτι μπορεί να ηταν καλύτερα αν πήγαινε προς Android, -το οποίο πιστεύω δεν είναι τόσο του στυλ της, δεδομένου ότι θέλει να τα κλειδώνει και να τα ελέγχει όλα (the Apple way αλλά σε πιο ανοιχτό)- ο χρόνος θα δείξει! Το σημαντικό είναι ότι έκανε κάτι, αντί να σπαταλά εκατομμύρια σε πόρους και ανθρωποώρες εργασίας προσπαθώντας να αναστήσει τα Symbian…
Σίγουρα πάντως είναι κελεπούρι η συμφωνια για τη Μικρολογισμική, ακριβώς επειδή θα βοηθήσει να ανέβουν τα μερίδια του WP7 στην αγορά, και 8α κανει τους developers να στραφούν πιο δυναμικά στην ανάπτυξη λογισμικού για WP7 λόγο της παρουσίας της Nόκια κυρίως στο παιχνίδι.
Να δούμε τώρα πότε θα έρθουν τα πρώτα κινητα…

Marios Basileiou

Παιδιά συγνώμη που σας το λέω(Fil) αλλά θέλοντας και μη να το παραδεχτούν κάποιοι το android βάσει στατιστικών και στην Αμερική και στην Ελλάδα έχει τεράστια ποσοστά και σε αγορές και σε ανοδικοτητα(δεν είναι τυχαίο που ξεπέρασε όλες τις εταιρείες τελευταία και ας βάζει και η κουτσή Μαρία όπως είπε ο FIL).Γιατί έθιξες ένα υπέρ του android,είναι οpen source και όλοι θα θέλουν και ασχολούνται με αυτό γιατί τους συμφέρει και έχουν ελευθεριά!!!
Εντάξει μπορεί η Νοκια να είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες και το Ν8(αν εξαιρέσεις τον επεξεργαστή του βάση του ανταγωνισμού!!),Ν900 να ήταν πολύ καλά κινητά(όπως και τα παλιά της symbian-6600) αλλά αποτι φαινετε το κατάλαβε και η Νοκια ότι δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει πλέον στον ανταγωνισμό και ότι το symbian πεθανε πλέον και εκεί που ήταν κάθετη για συνεργασία,συνεργάστηκε τώρα με την Microsoft.
Τώρα κατά την προσωπική μου άποψη,μπορεί να ανεβάσει αρκετά τα μερίδια των WP7 και να ξεπεράσει και την HP με τα webOs άντε και τα blackberry που έπιασαν την κατηφόρα αλλά δεν θα φτάσει ούτε το IOS ούτε τα android.

axel

οι αυτοκρατορίες αντεπιτιθενται!! επιτέλους! το πιο ενδιαφέρον νεο της χρονιάς! τρέμετε applοειδή και googlοειδή! ο μόνος λόγος για να σκεφτώ κάτι άλλο πέρα από htc

fallen angel

αν η νοκια βουλιαζε ….τοτε με αυτη την κινηση θα πιασει ΠΑΤΟ…
ευτηχως που δεν πηρα το Ν8 η C7 κτλ….

mafias

δεν ξέρω αν θέλετε και βιντεάκι
https://www.youtube.com/watch?v=xe3ksR8zgXg&feature=player_embedded

orestis

@Marios Basileiou Λες ότι τα ποσοστά του android έχουν φτάσει στα ύψη παρόλο που τα παίρνει και η κουτσή μαρία και δε σε ενδιαφέρει αυτό! Είσαι σοβαρός?! Κάθε έρευνα που τσαμπουνάει ο κάθε άσχετος στο ίντερνετ και τη βλέπουν και άλλοι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θεωρείται αντιπροσωπευτική από το ευρύ κοινό! Μα αν το 80% των συσκευών που κυκλοφορούν έχουν android φαινομενικά τα ποσοστά θα είναι στα ύψη! Και?! Δείχνει κάτι αυτό!? Ας μου έβαζαν και το ποσοστό των συσκευών που έχουν symbian συνολικά στην αγορά και τότε θα έκανα την αναλογία για να βγάλω συμπεράσματα! Ας μην υποτιμάμε τους εαυτούς μας πέφτοντας στο επίπεδο των ψευδοεπιστημόνων!

Marios Basileiou

@oresti Ως καταναλωτής έχω την ελευθεριά να κάνω έρευνα αγοράς και αν μ`αρέσει κάτι το αγοράζω είτε αυτή είναι η κουτσή Μαρία είτε είναι Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ,όποτε έμενα δεν με επηρεάζει αν δεν το θέλω!Από τον καταναλωτή εξαρτιούνται όλα,χωρίς την υποστήριξη των απλών καταναλωτών δεν θα υπήρχαν μεγάλες εταιρίες… οπότε ΝΑΙ είμαι σοβαρός γιατί έχω ποικιλία και ελευθεριά!Όσο για τις έρευνες που λες ναι μπορεί να υπάρχουν αρκετοί ψευδοεπιστημονες αλλά έχουν βγει και αρκετά επίσημα ποσοστά π.χ Google-Admob κτλ…

Bar Bara

@Marios Basileiou είμαι και εγώ κάτοχος android αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναειμαι,αυτήν την τάση δεν την καταγράφουν οι περισσότερες “έρευνες”…;)

Bar Bara

και για να μην παρεξηγηθώ ,δεν κλαίω τα λεφτά μου άπλα θα ήθελα κάτι πιο αξιόπιστο στην επόμενη αγορά μου,το android έχει βιάσει τον όρο Open Source

Marios Basileiou

@Bar Bara” την τάση δεν την καταγράφουν οι περισσότερες «έρευνες»” εχεις ενα point…αλλα θα με ενδιαφερε να ακουσω τι εννοεις “” έχει βιάσει τον όρο Open Source”? Θα ηταν καλυτερο κατι σαν το ios ?Ο καθενας εχει την αποψη του στο κατω κατω και παιρνει οτι θελει και εκφραζει την γνωμη του,απλα δεν καταλαβα γιατι πηγες σε open source αφου δεν ηθελες… 🙂 Και ετσι για να μην ξεφευγουμε και πολυ απο το θεμα το point μου ηταν στο οτι η Νοκια κατα την γνωμη μου δεν επρεπε να κινηθει προς Microsoft μερια(αν και ηταν λογικο γιατι εχουν το ιδια νοοτροπια κατω καποιο τροπο) και στο οτι ειχε πει οτι δεν θα αλλαξει το symbian και δεν θα κανει συνεργασια και τελικα αλλαξε γνωμη!

STEVE JOBS

Μαριε Βασιλειου δεν ήταν καθολου λογικη οπως λες η κινηση της Νοκια να στραφει προς την μικροσοφτ. Καταρχήν ειναι πολυ μεγάλο ρισκο. Το WP7 κατεχει αυτη τη στιγμη ουτε το 3% της αγοράς. Αντιθέτως το android με 33% θα της έδινε προσβαση σε ενα μεγαλο οικοσυστημα που κατεχει το 33%. επίσης μεγαλυτερη σχεση εχει το meego με το android καθώς και τα δυο στηριζονται στο linux Το MeeGo σε λίγες μέρες θα μπορεί να τρέξει εφαρμογές του Android χρησιμοποιώντας το Alien Dalvik (https://www.myriadgroup.com/Device-Manufacturers/Android-solutions/~/media/D42B513FB5114FF2B4CA13A2D8CE313E.ashx) Επιπλεον η νοκια με την υοθέτηση του ανδροιδ θα ειχε προσβαση στο κωδικα του λειτουργικου και δεν θα ειχε πληρη εξαρτηση απο την microsoft οπου το λειτουργικο δεν θα ειναι ανοιχτου κωδικα. Εγώ παρολαυτα λεω οτι εκανε σωστη (αλλα ταυτοχρονα και πιο risky) κινηση η Nokia καθως τα WP7 έχουν απο πισω την microsoft και επισης θα εμπαινε απλως σε εναν σωρο απο κατασκευαστες με android. Ετσι θα εχανε την προσωπικοτητα που εχει ως νοκια. Βεβαια και παλι χανει λιγο απο την διαφορετικοτητα της που ειχε ολα αυτα τα χρονια αλλα τουλαχιστον η microsoft θετει καποια στανταρ στα specs. Εδω και η καθε τελευταια κινεζικη εταιρια εχει βαλει αντροιντ σε κινητα των 100 ευρω. Ετσι δημιουργειται ενα… Συνέχεια »

thanos

Για να λεμε και καποιες αληθειες ,αυτη την εποχη με τα τοσα προβληματα το να παιρνεις smartphone με android και τοσες δυνατοτητες σε τοσο χαμηλες τιμες ειναι μια οαση….
Αν περιμενουμε απο κινητα με windows 7 να παιζουν σε αντιστοιχες τιμες….καληνυχτα,
Για τα επομενα χρονια το 60%-80% θα εχει κινητο smartphone τιμης απο 150-250€ και δεν νομιζω οτι θα ειναι με λειτουρικο windows 7……….

Marios Basileiou

@STEVE JOBS οτι ειναι ρισκο ειναι αυτο ειπα και εγω…οτι καλυτερα θα ηταν να πηγαινε προς android μερια που την περιμεναν και πολλοι και θα ειχε πολλες πωλησεις,απλα ειπα οτι βαση της νοοτροπιας της μοιαζει με την Microsoft γιαυτο και πηγε.Οντως θα ηταν πολυ πιο σωστο εκτος απο οτι το ζητουσαν οι καταναλωτες,να παει στα android γιατι το λειτουργικο ειναι “πιο κοντα”.Και μιλωντας για νοοτροπια θα συμφωνησω με το “θα εχανε την προσωπικοτητα που εχει ως νοκια” γιατι και εγω γιαυτο λεω,οτι μερικοι δεν παραδεχονται τα λαθοι τους,δεν εχουν σταθερη αποψη και νομιζουν ακομη καποιοι ειναι προσπαθωντας να αναστησουν τους πεθαμενους παρα να κινηθουν προς την σιγουρη μερια…Ενταξει παρολο που ειχε τοσες επιστροφες το Galaxy Tab ηταν απο τα καλυτερα στο ειδος του αλλα ειναι γεγονος οτι η συγκεκριμενη εκδοση δεν ηταν καθολου για ταμπλετες αν την συγκρινεις τωρα…Θα διαφωνησω σε κατι μαζι σου ομως,μπορει να μην ειναι σαν το symbian αλλα ειναι ανοιχτο… και δεν πιστευω οτι η Google ειναι ερασιτεχνης,γενικα αν αναλογιστεις τι καταφερε μεχρι σημερα και τι δυναμη και λεφτα εχει…ισως να ειναι λιγο απειρη στο θεμα των λειτουργικων αλλα τελευταια φαινεται οτι μπηκε καλα στο θεμα και θα μεινει. Και σχετικα με την κουβεντα που ειπε… Συνέχεια »

antonis
STEVE JOBS

Μπορω να γελαω για μερες. Η νοκια χρησιμοποιησε mac για να παρουσιασει τα windows phone!!!!

https://www.appleinsider.com/articles/11/02/11/nokia_uses_apples_macs_to_announce_microsoft_partnership.html

Όπως λεει το άρθρο μάλιστα η ίδια η microsoft χρησιμοποιησε mac για την διαφημιση “i’m a pc”.

https://www.appleinsider.com/articles/08/09/19/microsofts_im_a_pc_campaign_created_with_macs.html

FAIL!!! Το “παντού υπάρχει ενα mac” επαληθεύετε

@thanos Και τι σημαινει αυτο? Ο περισσοτερος κοσμος δεν οδηγει Mercedes. Αυτο σημαινει η Μercedes και τα αυτοκινητα της απετυχαν? Ναι το Android θα ειναι παντα πιο φθηνο. Ισχυει το το “οτι πληρωνεις παιρνεις”. Εγω θα μαζευω παντα λεφτα για το καλυτερο. Μεινε με το Android εσυ

STEVE JOBS

Μιας και το φερνει η κουβεντα για το αντροιντ. Διαβασα αυτο το αρθρο σημερα για την συνεργασια νοκια μικροσοφτ και για το αντροιντ και τις δηθεν καινοτομιες

https://www.asymco.com/2011/02/11/two-turkeys-dont-make-an-eagle-but-no-penguin-will-ever-soar/

Οπως χαρακτηριστικα λεει ολα αυτα τα χρονια απο την πρωτη εμφανιση του το android το 2006 ανιγραφει αλλους. Αρχικα αντεγραφε το blackberry. Μολις η apple εβαλε στο παιχνιδι τις οθονες αφης αμεσως στραφηκε προς τα εκει και η google. Οταν εφτιαξε η apple app store η google εβαλε market. Οταν το iPad βγηκε αμεσως ακολουθησε και η google. Η google τωρα απλως περιμενει τι καινουριο θα βγαλει η apple να το αντιγραψει γρηγορα.

Οπως γραφει και ενα σχολιο απο κατω απο χθες η google ειναι πιο ευτυχισμενη καθως θα μπορεί να αντιγράψει και απο την microsoft.

Αναμενω την επομενη καινοτομια της google

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Nokia

Τέλος εποχής για τα smartphone της Nokia

Aν πήρατε το πρώτο σας κινητό τηλέφωνο κατά τη δεκαετία του 90, τότε πιθανότατα θα ήταν ένα μοντέλο της Nokia.

Business Apple featured Nokia

Nokia – Apple: Υπέγραψαν πολυετή συμφωνία άδειας χρήσης πατέντας 5G

Η Nokia ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία πολλαπλών αδειών ευρεσιτεχνίας με την Apple.

Business Nokia vivo

vivo: Εκτός γερμανικής αγοράς – Έκλεισε το ηλεκτρονικό της κατάστημα

Η vivo δεν πουλά πλέον smartphone στη Γερμανία από το ηλεκτρονικό της κατάστημα, όπως αναφέρει η εταιρεία σε μήνυμα στον ιστότοπό της.

Smartphones Nokia

Nokia XR21: Με την υψηλότερη προστασία IP από το νερό και τη σκόνη

Η Nokia κυκλοφόρησε το rugged smartphone της XR21 με πιστοποίηση IP69K, η οποία είναι η υψηλότερη προστασία IP από το νερό και τη σκόνη.