Business

Κενό Ασφάλειας στο 5G: Με μερικά απλά βήματα αφήνει εκτεθειμένα τα τηλέφωνα

Ένα σοβαρό κενό ασφαλείας φαίνεται πως δημιουργείται στην πραγματική χρήση των δικτύων 5G, όπως προκύπτει από στοιχεία που προέρχονται από τις ΗΠΑ. Φαίνεται ότι τα 5G smartphones είναι ευάλωτα στην παρακολούθηση μέσω ψεύτικων υποσταθμών του 5G.

To πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις γίνεται χρήση της υποδομής του 4G, για ένα smartphone που είναι ρυθμισμένο να συνδέεται σε δίκτυα 5G, κάτι το οποίο ανοίγει την πόρτα της παρακολούθησης από ψεύτικους υποσταθμούς, για όσο χρόνο διαρκεί η διαδικασία σύνδεσης σε ένα δίκτυο 5G με την ανάλογη υποδομή.

Το στοιχείο που συμβαίνει σε πραγματικές συνθήκες στις ΗΠΑ είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της υποδομής του 5G είναι κατασκευασμένο πάνω στις υπάρχουσες υποδομές του 4G, γεγονός που δεν εγγυάται την ασφάλεια που προσφέρει το 5G σε κανονικές συνθήκες. Υπάρχει ανάλογη πρακτική που ακολουθείται και σε άλλες χώρες του πλανήτη, με τους ειδικούς να παρουσιάζουν αντίστοιχα παραδείγματα από την Γερμανία και τη Νορβηγία.

Το κακό είναι ότι ο τελικός χρήστης των υπηρεσιών 5G δεν μπορεί να γνωρίζει σε τι είδους δίκτυο 5G έχει συνδεθεί. Το δίκτυο που έχει δημιουργηθεί εξαρχής ως 5G έχει ενσωματωμένο δυνατότητα κρυπτογράφησης και προσφέρει σημαντική ασφάλεια, ενώ εκείνο που βασίζεται στο 4G αντιμετωπίζει ζητήματα ασφαλείας.

Επεξεργάστηκε την 11 Αυγούστου 2021 12:14

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Νίκος Καϊμακάμης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.