Το Amazon έχει επεκταθεί και εξελιχθεί σε έναν πολύ μεγαλύτερο όμιλο από μια απλή αλυσίδα διαδικτυακών καταστημάτων. Η εταιρεία είναι πλέον ένας κολοσσός και κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις παγκοσμίως.
Ένα project του Amazon που ακούγαμε εδώ και καιρό ήταν δημιουργία μιας αλυσίδας καταστημάτων – μίνι μάρκετ – τα οποία θα λειτουργούν χωρίς υπαλλήλους και ταμεία. Η ονομασία τους είναι Amazon Go Stores. Η συγκεκριμένη ιδέα έγινε πραγματικότητα διότι από σήμερα είναι και επίσημα ανοιχτό το πρώτο Go Store στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών. Για να εισέλθει στο κατάστημα ένας πελάτης, σκανάρει έναν κωδικό μέσω της εφαρμογής Amazon Go στην συσκευή του. Από εκεί και πέρα, οι ειδικές κάμερες του χώρου αναγνωρίζουν τον κάθε εισερχόμενο και καταγράφουν τα προϊόντα που θα πάρει μαζί του. Όταν εκείνος βγει από τον χώρο, το συνολικό ποσό των αγορών αφαιρείται από τον λογαριασμό του μέσω της εφαρμογής.
Η συγκεκριμένη διαδικασία επιτυγχάνεται μέσω αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και προηγμένων τεχνολογιών κάμερας. Όσον αφορά την χωρητικότητα, το συγκεκριμένο κατάστημα στο Σιάτλ μπορεί να δεχθεί μέχρι και 97 άτομα ταυτόχρονα, αυτός είναι ο μέγιστος αριθμός διαφορετικών πελατών που μπορεί να διαχειριστεί το σύστημα χωρίς να υπάρξει πρόβλημα. Για να κεντρίσει περισσότερο τα βλέμματα, το Amazon επέτρεψε σε κάποιους δημοσιογράφους να εισέλθουν νωρίτερα στον χώρο και κανένας τους δεν παρατήρησε κάποιο θέμα ή δυσλειτουργία στην διαδικασία.
Εν τέλει, πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιδέα η οποία θα συμβάλλει στις ευκολότερες συναλλαγές των ανθρώπων με τα καταστήματα, αλλά ενδέχεται να “σκοτώσει” πολλές θέσεις εργασίας. Σίγουρα είναι ένα έξυπνο project που θα μπορούσε να γλιτώσει πολλά έξοδα από τους καταστηματάρχες, αλλά ίσως αφαιρέσει και το εισόδημα εκατομμυρίων πολιτών που δουλεύουν ως υπάλληλοι. Το μέλλον θα δείξει αν τα Amazon Go Stores πετύχουν στην αγορά ή όχι…
Η μέγιστη αλητεία !!!
ας καλωσορίσουμε και να υποστηριξουμε τη νέα αυτή προσπάθεια γιατι θα καθιερωθει. αφου τέτοιοι είμαστε…. η` μηπως πολλοι απο εμάς θα σαμποταρουμε εφ ορου ζωης την amazon?
Πολύ καλή η τεχνολογία εννοείται είμαστε υπερ, αλλά υπάρχει και ένα όριο και μη ξεχνάμε κύκλος είναι όλα, όταν πολλά άτομα χάσουν τη δουλειά τους, δε θα έχουν χρήματα να κάνουν αγορές, οπότε στο τέλος και οι εταιρείες θα μείνουν με τα ρομπότ στα χέρια :p
Αυτοί που γκρινιάζουν τώρα και καλά με τις χαμένες θέσεις εργασίας ας μην αγοράσουν και αυτοκίνητο αφού τα φτιάχνουν τώρα ρομπότ.
Κανενας δεν χανει την δουλειά του απο την εξέλιξη της τεχνολογιας. Απο την μη ικανοτητα του να προσαρμοζεται στις νεες τεχνολογιες μαθαινοντας καινουριες γνωσεις και τεχνικες χανουν οι ανθρωποι τις δουλειες τους. Ο επι χρονια ταμιας ή υπαλληλος ενος υπερκαταστηματος θα πρεπει σιγα σιγα να σπουδασει ( ευκολα μεσο online part time) retail shop managment και ετσι να προλαβει τις εξελιξεις και να βρει δουλεια στον ιδιο κλάδο αλλα σε άλλη θέση. Λύσεις υπάρχουν. Στις καπιταλιστικες χώρες εδω και χρόνια οι εργαζόμενοι αλλάζουν μεσο όρο πανω απο 5 δουλειες στην ζωή τους. Στην Ελλάδα μόνο μάθαμε να θέλουμε να κανουμε μόνο μια δουλεια για όλη μας την ζωή.
@Savvas,πολύ ωραίο ακούγεται αυτό που λες, αλλα τι θα γίνει με τον 50χρονι ταμια για τον οποίο θα είναι πολύ πιο δύσκολο να προσαρμοστεί σε κάτι τέτοιο απ’οτι ενας 20χρονος(είτε επειδή θα έχει παιδιά, είτε λόγω ηλικίας)?
Not fair…
Νομίζεται τους νοιάζει ότι πόλοι θα χάσουν τις δουλειές τους? Κάποιος παραπάνω λέει ότι αυτοί που θα χάσουν τις δουλειές τους δεν θα έχουν να κάνουν αγορές. Ούτε που τους νοιάζει φίλε αυτό, αυτοί στοχεύουν σε αυτούς που έχουν το χρήμα, όχι στους μεροκαματιαρηδες υπάλληλους τους, και αν πέσει όπως εννοείς η κατανάλωση, απλά ανεβάζουν το κόστος, και αυτοί που τα έχουν τα δίνουν. Όπως και το κάνουν βέβαια, βλέπε Apple.
Ουσιαστικά καταργεί μόνο τη θέση του ταμία, ο οποίος με την σειρά του θα γίνει υπάλληλος για να γεμίζει τα ράφια, αποθηκάριος ή στην καλύτερη περίπτωση εφόσον έχει γνώση θα επιβλέπει αν λειτουργεί σωστά το σύστημα.
Ένα βήμα κοντά στην κοινωνία “Αφροδίτη”. Εξάλλου δε νομίζω να γεννήθηκε κανένας με όνειρο να δουλεύει ως ταμίας.
@Melenegiorgo @VG
Αγαπητοί, οι εποχές αλλάζουν και χρειάζεται προσαρμογή δείτε τι έγινε με τη βιομηχανική επανάσταση. Χικάδες δουλειες χάθηκαν, δημιουργήθηκαν όμως άλλες.
Όταν μπορείς και αγοράζεις σήμερα πχ ένα κοννεκτοράκι απο κίνα για 1,5 ευρώπουλο (που μπορεί να τον ψωνίσει ο κάθε μεροκαμματιάρης) και δεν το ψωνίζεις απο μαγαζί με ηλεκτρονικά του κέντρου, έχεις τύψεις?
Έχει υπαλλήλους.. τοποθετούν τα προϊόντα, φτιάχνουν τα σνακ κλπ.. φαίνεται και στο βίντεο.
Το γεγονός ότι πιστεύετε οτι δεν θα χαθούν (χωρίς αναπλήρωση) θέσεις εργασίας είναι το λιγότερο ουτοπικό. Η ταμίας που χάνει την δουλειά της, δεν είναι μια, είναι πολλές. Οι ντελιβεράδες που θα χάσουν την δουελια τους, επίσης, οι ταξίτζήδες απο την αυτόνομη οδήγηση το ίδιο. Και ακόμα δεν έχει μπει στο παιχνίδι η τεχνητή νοημόσυνη που θα αντικαταστήσει αναλυτές, λογιστές, έως και decision makers. Το να εθελοτυφλούμε δεν είναι λογικό, το να προσπαθήσει ο καθένας να προσαρμοστεί είναι άλλο κεφάλαιο.
1. Η σακούλα χρεώνεται ?
2. Το nescafe θάναι φθηνότερο?
3. Η χαρά όσων παίρνουν τρόφιμα από super market και τα μοιράζουν στους φτωχούς
4. Θα μπαίνουμε δυό-δυό όπως στις τράπεζες ?
5. junk food
6. Ενα ριζόγαλο με μπόλικη κανέλλα
Αν είναι prepaid, έχασε εκτός Αμερικής
Amazon-branded drinkware
γιούργια
Την είδηση ότι το 85% των κερδών του πλανήτη το 2017 πήγε στο 1% !!!! Μας λέει κάτι ; Ε λοιπόν να χαρούμε την τεχνολογία … αλλά όχι να αντικαταστήσει τον άνθρωπο
@NikosAr: Μας λέει πως μάλλον δεν πήγες για τα ψώνια της εβδομάδας στο μπακάλικο της γειτονιάς, αλλά προτίμησες το φθηνότερο σουπερμάρκετ της γειτονιάς. Μας λέει πως όταν χρειάστικες έπιπλο δεν πήγες στο μαραγκό της περιοχής, αλλά προτίμησες ΙΚΕΑ. Όταν ήθελες να αντικαταστήσεις την παλιά σου τηλεόραση δεν πήγες στο τοπικό κατάστημα ηλεκτρονικών, αλλά προτίμησες ένα φθηνό e-shop από το Skroutz. Όταν σου χάλασε το ψυγείο δε φώναξες τον ψυκτικό της γειτονιά, αλλά προτίμησες να πας σε ένα πολυκατάστημα ηλεκτρονικών να πάρεις καινούριο, διότι το ανταλλακτικό συν ο κόπος του μάστορα θα εβγαινε ίσο ή μπορεί και περισσότερο. Χώρια στη μη προτίμηση ελληνικών προϊόντων διότι “είναι χειρότερα” ή ελάχιστα πιο ακριβά, όπως επίσης μη προτίμηση προϊόντων από επίσημες αντιπροσωπείες της χώρας, αλλά παραεισαγωγής όπως ορισμένα καταστηματάκια στο Skroutz ή αγορά από κινεζομάγαζα καλή ώρα Gearbest που συνεργάζεται το site και άλλοι γνωστοί reviewers της χώρας. Γι αυτό άσ’το. Μην το κοιτάς έτσι μονόπλευρα. Η αχλάδα έχει πολλές ουρές, που λένε και στο χωριό μου. Υ.Γ.: Η τεχνολογία ήδη αντικαταστήσει τον άνθρωπο από τη βιομηχανική επανάσταση. Γι αυτό είναι ένας ο αγρότης που οδηγάει το τρακτερ και όχι 5 όπως παλιά που τσάπιζαν με τα χέρια. Συμφωνώ οτι δεν είναι σωστή η… Συνέχεια »
Πιστευω πως αυτή η πρωτοβουλία είναι πολύ καλή, αλλά και όχι τέλια. Η εταιρία έχει σκεφτεί πολύ καλά το πρωτότυπο αυτό σχέδιο. Το έχω επισκεφθεί προσωπικά.Εχει μεγάλη ουρά