Ανοίγει η συζήτηση για τις εργασιακές συνθήκες στις κινέζικες εταιρείες

Ανοίγει η συζήτηση για τις εργασιακές συνθήκες στις κινέζικες εταιρείες

Το κίνημα Anti-996 φέρνει στο προσκήνιο την εργασιακή πραγματικότητα στις κινέζικες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Μια σειρά από θανάτους και αυτοκτονίες που σημειώθηκαν πρόσφατα συνδέεται με τις συνθήκες στα τεχνολογικά καμάρια του κινέζικου γίγαντα.

Το 996 είναι ένας αριθμός που προκύπτει από τη δουλειά από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 9 το απόγευμα κάθε ημέρα, για 6 ημέρες την εβδομάδα, παρόλο που υπάρχει εργασιακή νομοθεσία στην Κίνα, η οποία μάλιστα υπαγορεύει την πληρωμή των υπερωριών. Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες στην Κίνα σημειώνουν ότι οι υπερωρίες γίνονται εθελοντικά και τελικά εμφανίζονται να μην τις πληρώνουν.

Ο θάνατος από υπερκόπωση μίας εργαζόμενης στην εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo στην Κίνα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς και μία σειρά συζητήσεων για τις συνθήκες που επικρατούν σε εταιρείες που φέρονται να αποτελούν την αιχμή του δόρατος της κινεζικής οικονομίας. Ο θάνατος της υπαλλήλου έρχεται περίπου δύο εβδομάδες μετά από ένα αντίστοιχο περιστατικό απώλειας ζωής ενός εργαζομένου της Pinduoduo.

Στην Κίνα έχει ανοίξει η σχετική συζήτηση, με όλες τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται σε ένα ασφυκτικά ελεγχόμενο πλαίσιο διεξαγωγής του δημόσιου λόγου, με το κίνημα Anti-996 που μάχεται τις εξαντλητικές εργασιακές σχέσεις να αναφέρεται σε πολλά από τα ηχηρά ονόματα της κινέζικης ψηφιακής οικονομίας, όπως είναι και η Alibaba, του Τζακ Μα που έκανε και πάλι πριν από μερικές εβδομάδες την εμφάνισή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pinduoduo, ο Colin Huang, είναι ο δεύτερος σε πλούτο άνθρωπος στην Κίνα…

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business SpaceX Science

SpaceX: Ιστορική αποστολή πολιτών στο Διάστημα

Ο διαστημικός τουρισμός παίρνει σάρκα και οστά, με την SpaceX να εκτοξεύει την αποστολή Inspiration4.

Business European Commission

European Chips Act: Η Ευρώπη ζητά αυτονομία στους επεξεργαστές

Στην ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για την ανάγκη λήψης μέτρων στο θέμα των επεξεργαστών.

Business Google

Google: Πρόστιμο 177 εκ. δολάρια καλείται να πληρώσει στη Νότια Κορέα

Η Google καλείται να πληρώσει 177 εκατομμύρια δολάρια για παραβίαση των όρων της αγοράς smartphones στη Νότια Κορέα.

Business Samsung

THE GREEN CITY: Ενίσχυση της οικολογικής δράσης με προϊόντα τεχνολογίας

Η Samsung Electronics Hellas, πιστή στη δέσμευσή της για υπεύθυνη επιχειρηματικότητα που προωθεί την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, στηρίζει έμπρακτα τη δράση «THE GREEN CITY».