Ανοίγει η συζήτηση για τις εργασιακές συνθήκες στις κινέζικες εταιρείες

, Ανοίγει η συζήτηση για τις εργασιακές συνθήκες στις κινέζικες εταιρείες

Το κίνημα Anti-996 φέρνει στο προσκήνιο την εργασιακή πραγματικότητα στις κινέζικες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Μια σειρά από θανάτους και αυτοκτονίες που σημειώθηκαν πρόσφατα συνδέεται με τις συνθήκες στα τεχνολογικά καμάρια του κινέζικου γίγαντα.

Το 996 είναι ένας αριθμός που προκύπτει από τη δουλειά από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 9 το απόγευμα κάθε ημέρα, για 6 ημέρες την εβδομάδα, παρόλο που υπάρχει εργασιακή νομοθεσία στην Κίνα, η οποία μάλιστα υπαγορεύει την πληρωμή των υπερωριών. Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες στην Κίνα σημειώνουν ότι οι υπερωρίες γίνονται εθελοντικά και τελικά εμφανίζονται να μην τις πληρώνουν.

Ο θάνατος από υπερκόπωση μίας εργαζόμενης στην εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo στην Κίνα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς και μία σειρά συζητήσεων για τις συνθήκες που επικρατούν σε εταιρείες που φέρονται να αποτελούν την αιχμή του δόρατος της κινεζικής οικονομίας. Ο θάνατος της υπαλλήλου έρχεται περίπου δύο εβδομάδες μετά από ένα αντίστοιχο περιστατικό απώλειας ζωής ενός εργαζομένου της Pinduoduo.

Στην Κίνα έχει ανοίξει η σχετική συζήτηση, με όλες τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται σε ένα ασφυκτικά ελεγχόμενο πλαίσιο διεξαγωγής του δημόσιου λόγου, με το κίνημα Anti-996 που μάχεται τις εξαντλητικές εργασιακές σχέσεις να αναφέρεται σε πολλά από τα ηχηρά ονόματα της κινέζικης ψηφιακής οικονομίας, όπως είναι και η Alibaba, του Τζακ Μα που έκανε και πάλι πριν από μερικές εβδομάδες την εμφάνισή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pinduoduo, ο Colin Huang, είναι ο δεύτερος σε πλούτο άνθρωπος στην Κίνα…

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Apple China iPhone

Apple: Εύσημα του Tim Cook για την πρόοδο της καινοτομίας στην Κίνα

Ο CEO της Apple Tim Cook επαίνεσε την καινοτομία της Κίνας και δήλωσε χαρούμενος για τους μακροχρόνιους δεσμούς της χώρας με την εταιρεία του κατά την επίσκεψή του στην χώρα.

Business China Chip USA

Ολλανδία: Στο πλευρό των ΗΠΑ στην προσπάθεια περιορισμού των εξαγωγών τσιπ προς την Κίνα

Περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας ημιαγωγών σχεδιάζει να επιβάλει η Ολλανδία, καθώς “συστρατεύεται” με τις ΗΠΑ στην προσπάθεια περιορισμού τους προς την Κίνα.

Business 5G China

H Γερμανία μπλοκάρει τη χρήση κινέζικων εξαρτημάτων 5G

Η Γερμανία ετοιμάζεται να υλοποιήσει το σχέδιό της να απαγορεύσει τη χρήση κάποιων κινεζικών εξαρτημάτων στα δίκτυα 5G της χώρας, σύμφωνα με την εφημερίδα Zeit.

Business China

Baidu: Στα 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια τα έσοδα

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν τα έσοδα της Baidu για το δ΄ τρίμηνο του 2022, με τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό να εμφανίζει σημαντική άνοδο στα κέρδη του.