Brain scanner μπορεί να καταγράψει τι έχουμε στο μυαλό μας

Πάντα ονειρευόμουν μια συσκευή που ενώ κοιμάμαι θα καταγράφει τα όνειρά μου ή καλύτερα τις μελωδίες που κάποιες φορές δημιουργώ στον ύπνο μου και το πρωί προσπαθώ να θυμηθώ για να τις μεταφέρω στο αρμόνιο. Ξέφυγα! Ερευνητές στο University of California, Berkeley αναπτύσουν μια συσκευή η οποία “διαβάζει” τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και δημιουργεί τις εικόνες που βλέπουμε.

Στο βίντεο που ακολουθεί, η αριστερή εικόνα είναι αυτή που βλέπει ο άνθρωπος (εξεταζόμενος) και η δεξιά εικόνα είναι αυτή που δημιουργεί ο υπολογιστής “διαβάζοντας” τη δραστηριότητα του εγκεφάλου του εξεταζόμενου και συλλέγοντας στοιχεία από μια βάση δεδομένων (βιβλιοθήκη) με 18 εκ. λεπτά βίντεο (YouTube). Η δραστηριότητα του εγκεφάλου αναλύεται και αναπαράγεται σε εικόνα ανά δευτερόλεπτο.

Για να είμαστε ακριβείς, σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξη της η συσκευή αναπαράγει αυτό που εκείνη την ώρα βλέπουμε, ίσως στο μέλλον υπάρξουν άλλες συσκευές που θα κάνουν “εξόρυξη” των αναμνήσεών μας ή θα μπορούν να καταγράφουν τα όνειρά μας.

Οι καλύτερες “μαντεψιές” της συσκευής συγκεντρώθηκαν σε αυτό το βίντεο. Συναρπαστικό!

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 23 Σεπτεμβρίου 2011 11:48

Σχόλια

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Κώστας Βλαχάκης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.