Business

Εγκαινιάστηκε καφέ όπου τα ρομπότ-σερβιτόροι ελέγχονται απομακρυσμένα από άτομα με κινητικά προβλήματα

Ανέκαθεν η Ιαπωνία ήταν μια πολύ ανεπτυγμένη χώρα η οποία ενδιαφέρεται για τους πολίτες της χωρίς διακρίσεις. Αυτό φαίνεται και από το ότι εγκαινιάστηκε καφέ όπου οι σερβιτόροι είναι ρομπότ που ελέγχονται απομακρυσμένα από ανθρώπους με ειδικές ικανότητες.

Η σπουδαία κίνηση έγινε σε καφέ στο προάστιο Μινάτο στο Τόκιο, όπου οι πελάτες που το επισκέπτονται εξυπηρετούνται από σερβιτόρους-ρομπότ οι οποίοι ελέγχονται απομακρυσμένα από ανθρώπους με ειδικές ικανότητες. Ο έλεγχος γίνεται από τον υπολογιστή του κάθε ανθρώπου που δε μπορεί να μετακινηθεί και αντιμετωπίζει καθημερινές δυσκολίες για να εργαστεί.

Οι άνθρωποι αυτοί πάσχουν από Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS), μια προοδευτική νευροεκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και στην σπονδυλική στήλη, και παρά το γεγονός πως το καφέ θα λειτουργήσει δοκιμαστικά, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι παίρνουν παραγγελίες από τους πελάτες μέσω του υπολογιστή τους, και στη συνέχεια σερβίρουν τους καφέδες και το φαγητό σα να ήταν εκεί.

Τα ρομπότ που ονομάζονται OriHime-D μεταδίδουν εικόνα, video και ήχο μέσω internet, επιτρέποντας στους χειριστές να τα ελέγχουν από το σπίτι τους μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σύμφωνα με το CEO της εταιρείας Ory Lab Inc. που κατασκεύασε τα ρομπότ, Kentaro Yoshifuji, τα ρομπότ δίνουν τη δυνατότητα εργασίας και κοινωνικοποίησης στους χειριστές τους, οι οποίοι αμείβονται με 1000 Γιέν (7.75 ευρώ) την ώρα.

Το συγκεκριμένο καφέ, το οποίο αποτελεί δημιουργία των Ory Lab Inc., Nippon Foundation και ANA Holdings Inc., λειτουργεί δοκιμαστικά μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου ενώ θα ετοιμαστεί ένα ακόμα σε μόνιμη λειτουργία για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020 που θα πραγματοποιηθούν στο Τόκιο.

Τέλος, οι τρεις εταιρείες τόνισαν πως έχουν έρθει σε συμφωνία για συνεργασία με σκοπό την προώθηση τη βοήθεια για εργασία σε ανθρώπους με ειδικές ικανότητες μέσω του απομακρυσμένου χειρισμού ρομπότ στους τομείς των μετακινήσεων και της επικοινωνίας, δίνοντας την ευκαιρία για εργασία σε αυτούς τους ανθρώπους που η καθημερινότητά τους είναι δύσκολη.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 29 Νοεμβρίου 2018 14:38

Σχόλια

  • Δεν λεγομαστε άτομα με ειδικές ικανότητες ούτε θέλουμε να μας αποκαλείτε έτσι. Ατομα με αναπηρία είμαστε και δεν χρειαζομαστε τα λεκτικά χαδάκια περί ειδικών ικανοτήτων.

  • ειδικές ανάγκες ρε, τί ειδική ικανότητα...

    χωρίς να θέλω να γίνω κακός, αν εγώ αύριο κάτι παθω και χάσω το χέρι μου θα είμαι άτομο με ειδική ικανότητα; και αν ναι, ποια θα είναι αυτη;;;;

  • Παιδιά δεν ξέρω ποιος είναι ο σωστός τρόπος να το πεις. Τα τελευταια χρόνια συνηθίζεται και έτσι. Οπως νομίζει ο καθενας είναι το καλύτερο. Ας το πούμε άτομα με κινητικά προβλήματα. Δεν είμαι σεμνοτυφος, όπως το καταλαβαίνω σας το λέω.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Ιάκωβος Μπελώνιας

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.