Business

Ευρωπαϊκή Ένωση: Συμφωνία 6 δισ. ευρώ για ευρυζωνικό δορυφορικό δίκτυο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξασφαλίσει συμφωνία 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη του δικού της δορυφορικού συστήματος Διαδικτύου, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2027. Και τα 27 κράτη μέλη συμφώνησαν στην επένδυση, με τις χώρες να επιθυμούν να περιορίσουν την εξάρτηση από ξένους προμηθευτές.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το δορυφορικό σύστημα αναμένεται να επιταχύνει την εξάπλωση των ευρυζωνικών υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ θα καλύπτει και τμήματα της Αφρικής. Ο δορυφορικός αστερισμός της ΕΕ ονομάζεται «IRIS2».

Σε ένα δελτίο τύπου, η ΕΕ αναφέρει ότι το διαστημικό της δίκτυο θα μπορούσε να υποστηρίξει τα επίγεια δίκτυα σε περίπτωση κυβερνοεπιθέσεων ή φυσικών καταστροφών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να χρηματοδοτήσει την πρωτοβουλία εκτρέποντας 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ από άλλα προγράμματα της ΕΕ και χρησιμοποιώντας χρήματα που δεν δαπανήθηκαν σε άλλα έργα. Τα υπόλοιπα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ θα δημιουργηθούν από επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, λέει η EΕ.

Το Reuters αναφέρει ότι το δορυφορικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατασκευή και εκτόξευση έως και 170 δορυφόρων χαμηλής τροχιάς μεταξύ 2025 και 2027, με την αρχική ανάπτυξη και ανάπτυξη δορυφόρων να προορίζεται για το επόμενο έτος.

Τα σχέδια για ένα δορυφορικό σύστημα ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο από την EC, με τη Ρωσία να μπλοκάρει την επίγεια σύνδεση στο Διαδίκτυο της Ουκρανίας λίγο μετά την έναρξη της σύγκρουσης. Ο ιδρυτής της SpaceX, Έλον Μασκ, παρείχε στην Ουκρανία σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω δορυφόρων Starlink , χρηματοδοτώντας εν μέρει την υπηρεσία για τη χώρα.

Επεξεργάστηκε την 21 Νοεμβρίου 2022 17:46

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Σπύρος Τζάνης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.