Business

Φέρνει εξελίξεις η παρακολούθηση των Ολλανδών από την Huawei;

Η αποκάλυψη της δυνατότητας της Huawei να παρακολουθεί Ολλανδούς πολίτες μέσω της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας KPN εκτιμάται ότι θα σημάνει εξελίξεις. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι μπορεί να προκύψει ακόμα και κάποια ευρωπαϊκή Οδηγία.

Αυτό που αποκαλύφθηκε είναι ότι υπάλληλοι της Huawei στην Ολλανδία και την Κίνα μπορούσαν να παρακολουθήσουν ευαίσθητα δεδομένα εκατομμυρίων Ολλανδών πολιτών, όπως τα αρχεία κλήσεων. Το κακό είναι ότι η KPN δεν ήταν σε θέση να ξεκαθαρίσει το πόσο συχνά συνέβαινε αυτό, καθώς δεν είχε στη διάθεσή της όλα τα δεδομένα.

Μία μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη για την κατάσταση στον κόσμο των τηλεπικοινωνιών, γύρω από τις εμπορικές πιέσεις που δημιουργεί ο ανταγωνισμός και τις συνεργασίες των μεγάλων παικτών της ευρωπαϊκής αγοράς, όπως αυτή της Huawei με την KPN. Ένα άλλο ζήτημα που αποτελεί πεδίο προβληματισμού είναι ο βαθμός στον οποίο γίνεται outsourcing από τις μεγάλες εταιρείες, πρακτική που μπορεί να ενέχει και κινδύνους για τα προσωπικά δεδομένα.

Ο βαθμός στον οποίο έχουν πρόσβαση σε κρίσιμα στοιχεία τρίτοι προμηθευτές είναι ένα ζήτημα ακόμα, στοιχείο που εκτιμάται ότι θα είναι και ο καθοριστικός παράγοντας που θα φέρει την ανάγκη σχετικής ρύθμισης από τα ευρωπαϊκά όργανα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Οδηγίας στο άμεσο μέλλον.

Επεξεργάστηκε την 30 Μαΐου 2021 11:36

Σχόλια

  • Οτι εφαρμογη κ να ανοιξεις στο κινητο ζηταει 27 αδειες μεταξυ των οποιων δυνατοτητα διαβασματος επαφων κλησεων,τοποθεσιας,μηνυματων κλπ.Μια ιδιωτικοτητα αλα καρτ που τη μοιραζομαστε αναγκαστικα απτη στιγμη που πρωτοενεργοποιεις το κινητο σου.Οτι μαρκα κ ναναι αυτο.Πατας καθε λιγο κ λιγακι συμφωνω.
    Κ πεφτουμε απο τα συννεφα ταχα?Οι αλλοι ειναι αγιοι?Μας δουλευετε?

    • Σε άλλο θέμα σχολιάζεις; Το πρόβλημα ήταν μέσα στο δίκτυο της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και 27 όχι να παταγες εσύ.

      • υπάρχει γενικά μια ακατανόητη υπεράσπιση για οτιδήποτε πράττει η Huawei ειδικα εδω στην Ελλαδα που οδηγει συνηθως σε τετοια σχολια.

    • Οι εφαρμογές Δεν μπορούν να δουν το αρχείο κλήσεων , επίσης ότι στοιχεία παίρνουν από σένα παίρνουν από το λειτουργικό και γίνεται μια διαδικασία ανωνυμοποιησης . Στην ουσια σε βλέπουν σαν ένα τυχαίο αριθμό , όχι σαν Γιάννης ή Σωτήρη.
      Η Huawei αυτό που έκανε ήταν ότι έβλεπε αυτά τα στοιχεία απευθείας από το σύστημα της KPN που σημαίνει ότι τα έβλεπε όλα επώνυμα !!!

      Και εμείς έχουμε εδώ στην Ελλάδα την Wind, που στηρίζεται σχεδόν εξολοκλήρου σε συστήματα της Huawei, η οποία έχει συνεργασία με τις Εντολές Δυνάμεις για παροχή τηλεπικοινωνιών . Εκεί σίγουρα θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόβλημα .

    • τι σχέση έχει κινιτο (για το οποίο σχολιάζεις) με δικτυακό εξοπλισμό? (πέρα απο την ίδια εταιρεία που τα παράγει)

  • Μα καλά η ΝΟΚΙΑ,η ERICSSON, η MOTOROLA δεν είχαν ποτέ αυτή τη δυνατότητα ; Για ρωτήστε οι δημοσιογράφοι ;
    Δεν υπερασπίζομαι καμία Huawei και καμία ΚΙΝΑ, αλλά μη μας θεωρούν και ηλίθιους ότι δεν βλέπουμε πως στοχοποιούν μια εταιρία και έμμεσα μια χώρα για να δημιουργήσουν δυσπιστία προς την "ανατολή" και τυφλή εμπιστοσύνη στη "Δύση". Δεν πρόκειται ούτε για τα προσωπικά δεδομένα, ούτε για τα συμβόλαια των εταιριών. Πρόκειται για γεωπολιτικοοικονομικό παιχνίδι πρώτης τάξης και προσπαθούν να στρέψουν την κοινή γνώμη κατά ο,τιδήποτε μη "δυτικού".

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Νίκος Καϊμακάμης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.