Γραφένιο και Η/Υ: Υψηλές ταχύτητες με μικρή κατανάλωση ενέργειας

Η ανακάλυψη του γραφενίου το 2004 και οι μελέτες που έγιναν, έδειξαν πως είναι ένα υλικό “θαύμα” με σημαντικές ιδιότητες. Μια από αυτές είναι η δέκα φορές καλύτερη θερμική αγωγιμότητα σε σύγκριση με το χαλκό, ενώ σε θερμοκρασία δωματίου, το γραφένιο έχει 250 φορές καλύτερη ηλεκτρική αγωγιμότητα από το πυρίτιο, καλύτερη από κάθε άλλο γνωστό υλικό.

Οι ιδιότητες αυτές οδήγησαν σε ομάδα ερευνητών από πολλά πανεπιστήμια των Η.Π.Α στο να κατασκευάσουν τρανζίστορ βασισμένα σε γραφένιο τα οποία λειτουργούν καλύτερα από αυτά του πυριτίου στους σημερινούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τα τρανζίστορ αποτελούν το κλειδί στα κυκλώματα των Η/Υ μιας και αυτά λειτουργούν σαν διακόπτες ON/OFF που επιτρέπουν τη διέλευση των ηλεκτρονικών σημάτων και του ηλεκτρικού ρεύματος. Αποτελούν την “καρδιά” των μικροεπεξεργαστών και επιτρέπουν σε αυτούς να λύνουν λογικά και αριθμητικά προβλήματα.

Ο Royan Gelfand, βοηθός καθηγητής του University of Central Florida, αναφέρει πως “αν θέλουμε να επεκτείνουμε τα όρια της τεχνολογίας και να κάνουμε βήματα μπροστά, χρειαζόμαστε πολύ πιο γρήγορους Η/Υ ικανούς να “τρέχουν” μεγαλύτερες και καλύτερες προσομοιώσεις για την επιστήμη και την εξερεύνηση του διαστήματος”. Και συνεχίζει λέγοντας “για να φτάσουμε στο σημείο αυτό, δε μπορούμε να βασιζόμαστε άλλο σε τρανζίστορ πυριτίου”.

Οι μικροεπεξεργαστές βασισμένοι στα τρανζίστορ πυριτίου έχουν επεξεργαστική ισχύ μεταξύ 3GHz και 4GHz από το 2005 και υπάρχει περιορισμός στο μέγεθος του σήματος καθώς και της ενέργειας που χειρίζονται εξ αιτίας της ανθεκτικότητας του υλικού. Η ομάδα των ερευνητών βρήκε έναν τρόπο να ξεπεράσουν τους περιορισμούς αυτούς χρησιμοποιώντας γραφένιο αντί πυριτίου.

Οι ερευνητές έφτιαξαν μια μικροκατασκευή με τη χρήση ενός λεπτού φύλλου από γραφένιο το οποίο φόρτισαν μαγνητικά, βοηθώντας τους να διαπιστώσουν ότι μπορούν να ελέγξουν την αντίσταση του ηλεκτρικού ρεύματος. Με τη χρήση πολλαπλών νανοσωλήνων σε κοντινή απόσταση, για να μπορούν να αυξάνουν και να μειώνουν την ποσότητα του ηλεκτρικού ρεύματος, διαπίστωσαν πως το μαγνητικό πεδίο μπορούσε να ελέγξει τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ομάδα που ανέπτυξε τα λογικά κυκλώματα με τρανζίστορ βασισμένα στο γραφένιο, βελτίωσε την ταχύτητα των μικροεπεξεργαστών κατά χίλιες φορές καταναλώνοντας το 1% της ενέργειας που απαιτούσαν οι υπολογιστές βασισμένοι στο πυρίτιο. Επίσης, τα κυκλώματα αυτά ήταν μικρότερα από αυτά του πυριτίου, επιτρέποντας την κατασκευή μικρότερων ηλεκτρονικών συσκευών. Σημαντικό επίσης είναι το ότι μια παρόμοια έρευνα ασχολήθηκε με τη χρήση γραφενίου για την κατασκευή πυκνωτών για τους κβαντικούς υπολογιστές.

Τέλος, αναφέρθηκε πως ένας υπολογιστής βασισμένος αποκλειστικά στο γραφένιο είναι κάτι το οποίο βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά αλλά παρ’ όλα αυτά, ένα πρωτοτυπο μοντέλο βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή. Οι ερευνητές επίσης αναφέρουν πως οι εξαιρετικές ιδιότητες του γραφενίου θα μπορούσαν να καταγράψουν Terahertz ταχύτητες ενώ ταυτόχρονα θα καταναλώνουν πολυ λιγότερη ενέργεια.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
I am

Τεράστια διαφορά….για κάποιον λόγο δεν θέλω να υπάρξει τέτοια ταχύτητα για ευνόητους λόγους. Μόνο στην έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει

Γιωργος

@I am η τεχνοφοβια είναι κακό πράγμα γενικά. Στο πίσω μέρος του μυαλού μου ειχα την ιδέα ότι επιλέξαμε πυρίτιο εξ αρχής επειδή θεωρούταν καλύτερο από το γραφενιο. Μήπως είχα διαβάσει κάτι λάθος παλια; Η μήπως το ήξεραν εξ αρχής και πλασαραν το πυρίτιο ως καλύτερο οντως έως ότου το ξεζουμισουν εντελώς φτάνοντας το στα όρια για να πουλήσει όσο μπορεί και μετά να πουν “βρήκαμε την λύση”;

I am

@Γιώργος προφανώς όλα είναι χρήμα αλλά όταν η τεχνολογία πάει πάνω από τον άνθρωπο ναΙ πρέπει να την φοβόμαστε

Αλέξανδρος

@I am σε καταλαβαίνω εν μέρει αλλά στο άρθρο αναφέρεται κάτι θετικό.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα έπρεπε να μας φοβίζει και φυσικά το γραφενιο και το κάθε γραφενιο μπορεί να είναι και επακόλουθο της αν δε χρησιμοποιηθεί σωστά.
Το ότι θα έχουμε μεγαλύτερες ταχύτητες και μικρότερη κατανάλωση μόνο θετικό είναι.
Φαντάσου πόσες εφαρμογές μπορεί να έχει.
Το βασικό μας πρόβλημα φίλε όμως ξέρεις ποιο είναι; Το χρήμα.
Αν το χρήμα ήταν κάτω από τον άνθρωπο θα είχαμε μια άλλη γη.
Θα αλλάξει ποτέ; Δε το πιστεύω.

RustyCookie

Η ίδια πηγή αναφέρει πως επιτυχώς χρησιμοποιήθηκε γραφένιο για κατασκευή φαγώσιμων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.

Σκεφτείτε τις δυνατότητες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business

Beyond 4.0: Το μεγαλύτερο συνέδριο τεχνολογίας για Α.Ι. έρχεται στην Θεσσαλονίκη

Το κύριο θέμα της τεχνολογικής πλατφόρμας του BEYOND 4.0 θα είναι το “THE FUTURE of AI” με παρουσίαση προϊόντων και υπηρεσιών, στρογγυλά τραπέζια και δικτύωση για το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Business SpaceX Science

SpaceX: Ιστορική αποστολή πολιτών στο Διάστημα

Ο διαστημικός τουρισμός παίρνει σάρκα και οστά, με την SpaceX να εκτοξεύει την αποστολή Inspiration4.

Business European Commission

European Chips Act: Η Ευρώπη ζητά αυτονομία στους επεξεργαστές

Στην ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για την ανάγκη λήψης μέτρων στο θέμα των επεξεργαστών.

Business Google

Google: Πρόστιμο 177 εκ. δολάρια καλείται να πληρώσει στη Νότια Κορέα

Η Google καλείται να πληρώσει 177 εκατομμύρια δολάρια για παραβίαση των όρων της αγοράς smartphones στη Νότια Κορέα.