Γραφένιο και Η/Υ: Υψηλές ταχύτητες με μικρή κατανάλωση ενέργειας

Η ανακάλυψη του γραφενίου το 2004 και οι μελέτες που έγιναν, έδειξαν πως είναι ένα υλικό “θαύμα” με σημαντικές ιδιότητες. Μια από αυτές είναι η δέκα φορές καλύτερη θερμική αγωγιμότητα σε σύγκριση με το χαλκό, ενώ σε θερμοκρασία δωματίου, το γραφένιο έχει 250 φορές καλύτερη ηλεκτρική αγωγιμότητα από το πυρίτιο, καλύτερη από κάθε άλλο γνωστό υλικό.

Οι ιδιότητες αυτές οδήγησαν σε ομάδα ερευνητών από πολλά πανεπιστήμια των Η.Π.Α στο να κατασκευάσουν τρανζίστορ βασισμένα σε γραφένιο τα οποία λειτουργούν καλύτερα από αυτά του πυριτίου στους σημερινούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τα τρανζίστορ αποτελούν το κλειδί στα κυκλώματα των Η/Υ μιας και αυτά λειτουργούν σαν διακόπτες ON/OFF που επιτρέπουν τη διέλευση των ηλεκτρονικών σημάτων και του ηλεκτρικού ρεύματος. Αποτελούν την “καρδιά” των μικροεπεξεργαστών και επιτρέπουν σε αυτούς να λύνουν λογικά και αριθμητικά προβλήματα.

Ο Royan Gelfand, βοηθός καθηγητής του University of Central Florida, αναφέρει πως “αν θέλουμε να επεκτείνουμε τα όρια της τεχνολογίας και να κάνουμε βήματα μπροστά, χρειαζόμαστε πολύ πιο γρήγορους Η/Υ ικανούς να “τρέχουν” μεγαλύτερες και καλύτερες προσομοιώσεις για την επιστήμη και την εξερεύνηση του διαστήματος”. Και συνεχίζει λέγοντας “για να φτάσουμε στο σημείο αυτό, δε μπορούμε να βασιζόμαστε άλλο σε τρανζίστορ πυριτίου”.

Οι μικροεπεξεργαστές βασισμένοι στα τρανζίστορ πυριτίου έχουν επεξεργαστική ισχύ μεταξύ 3GHz και 4GHz από το 2005 και υπάρχει περιορισμός στο μέγεθος του σήματος καθώς και της ενέργειας που χειρίζονται εξ αιτίας της ανθεκτικότητας του υλικού. Η ομάδα των ερευνητών βρήκε έναν τρόπο να ξεπεράσουν τους περιορισμούς αυτούς χρησιμοποιώντας γραφένιο αντί πυριτίου.

Οι ερευνητές έφτιαξαν μια μικροκατασκευή με τη χρήση ενός λεπτού φύλλου από γραφένιο το οποίο φόρτισαν μαγνητικά, βοηθώντας τους να διαπιστώσουν ότι μπορούν να ελέγξουν την αντίσταση του ηλεκτρικού ρεύματος. Με τη χρήση πολλαπλών νανοσωλήνων σε κοντινή απόσταση, για να μπορούν να αυξάνουν και να μειώνουν την ποσότητα του ηλεκτρικού ρεύματος, διαπίστωσαν πως το μαγνητικό πεδίο μπορούσε να ελέγξει τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ομάδα που ανέπτυξε τα λογικά κυκλώματα με τρανζίστορ βασισμένα στο γραφένιο, βελτίωσε την ταχύτητα των μικροεπεξεργαστών κατά χίλιες φορές καταναλώνοντας το 1% της ενέργειας που απαιτούσαν οι υπολογιστές βασισμένοι στο πυρίτιο. Επίσης, τα κυκλώματα αυτά ήταν μικρότερα από αυτά του πυριτίου, επιτρέποντας την κατασκευή μικρότερων ηλεκτρονικών συσκευών. Σημαντικό επίσης είναι το ότι μια παρόμοια έρευνα ασχολήθηκε με τη χρήση γραφενίου για την κατασκευή πυκνωτών για τους κβαντικούς υπολογιστές.

Τέλος, αναφέρθηκε πως ένας υπολογιστής βασισμένος αποκλειστικά στο γραφένιο είναι κάτι το οποίο βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά αλλά παρ’ όλα αυτά, ένα πρωτοτυπο μοντέλο βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή. Οι ερευνητές επίσης αναφέρουν πως οι εξαιρετικές ιδιότητες του γραφενίου θα μπορούσαν να καταγράψουν Terahertz ταχύτητες ενώ ταυτόχρονα θα καταναλώνουν πολυ λιγότερη ενέργεια.

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
I am

Τεράστια διαφορά….για κάποιον λόγο δεν θέλω να υπάρξει τέτοια ταχύτητα για ευνόητους λόγους. Μόνο στην έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει

Γιωργος

@I am η τεχνοφοβια είναι κακό πράγμα γενικά. Στο πίσω μέρος του μυαλού μου ειχα την ιδέα ότι επιλέξαμε πυρίτιο εξ αρχής επειδή θεωρούταν καλύτερο από το γραφενιο. Μήπως είχα διαβάσει κάτι λάθος παλια; Η μήπως το ήξεραν εξ αρχής και πλασαραν το πυρίτιο ως καλύτερο οντως έως ότου το ξεζουμισουν εντελώς φτάνοντας το στα όρια για να πουλήσει όσο μπορεί και μετά να πουν “βρήκαμε την λύση”;

I am

@Γιώργος προφανώς όλα είναι χρήμα αλλά όταν η τεχνολογία πάει πάνω από τον άνθρωπο ναΙ πρέπει να την φοβόμαστε

Αλέξανδρος

@I am σε καταλαβαίνω εν μέρει αλλά στο άρθρο αναφέρεται κάτι θετικό.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα έπρεπε να μας φοβίζει και φυσικά το γραφενιο και το κάθε γραφενιο μπορεί να είναι και επακόλουθο της αν δε χρησιμοποιηθεί σωστά.
Το ότι θα έχουμε μεγαλύτερες ταχύτητες και μικρότερη κατανάλωση μόνο θετικό είναι.
Φαντάσου πόσες εφαρμογές μπορεί να έχει.
Το βασικό μας πρόβλημα φίλε όμως ξέρεις ποιο είναι; Το χρήμα.
Αν το χρήμα ήταν κάτω από τον άνθρωπο θα είχαμε μια άλλη γη.
Θα αλλάξει ποτέ; Δε το πιστεύω.

RustyCookie

Η ίδια πηγή αναφέρει πως επιτυχώς χρησιμοποιήθηκε γραφένιο για κατασκευή φαγώσιμων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.

Σκεφτείτε τις δυνατότητες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear graphene Science

Σκληροί δίσκοι με γραφένιο αποθηκεύουν δεκαπλάσια δεδομένα

Το γραφένιο τείνει να γίνει το… άγιο δισκοπότηρο της τεχνολογίας, επηρεάζοντας ακόμα και τον τρόπο λειτουργίας των σκληρών δίσκων.

Business graphene Samsung

Η Samsung υπόσχεται flexible συσκευές από γραφένιο

Η ανακάλυψη του γραφενίου, ενός υλικού που συγκεντρώνει όλες τις επιθυμητές ιδιότητες υπόσχεται ότι θα δώσει μια νέα πνοή στην βιομηχανία των ηλεκτρονικών ειδών. Καλύτερο από την σιλικόνη, ευέλικτο αλλά και πιο δυνατό από το ατσάλι και με μεγάλη θερμική αγωγιμότητα, φαινόταν ότι θα ήταν η λύση για λεπτότερα ηλεκτρονικά μέρη αλλά και την κατασκευη […]

Computers graphene

Ημιαγωγοί από γραφένιο, Δείτε πώς κατασκευάζονται τα εύκαμπτα ηλεκτρονικά του μέλλοντος

Αυτό το video έρχεται να μας δείξει με ποιο τρόπο δημιουργείται το… μέλλον, καθώς παρουσιάζει τη διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου να μπορέσει να αναπτυχθεί ένας ημιαγωγός από γραφένιο, ένα υλικό που θα επιτρέπει την κατασκευή εύκαμπτων ημιαγωγών, με διαφάνεια και άλλα στοιχεία που εκτιμάται ότι θα αλλάξουν εντελώς την εικόνα που έχουμε για τις συσκευές […]

Business graphene

Ηλεκτροχημικοί Super πυκνωτές από γραφένιο έρχονται από το μέλλον

Τους έχουμε ακουστά και ως Super ή Ultra πυκνωτές και διαφέρουν από τους πυκνωτές που ήδη χρησιμοποιούμε στις διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές μας στο ότι αυτοί μπορούν να δεχτούν μεγαλύτερη ποσότητα ρεύματος, ενώ φορτίζονται και αποφορτίζονται πιο γρήγορα από τις μπαταρίες. Ερευνητές του UCLA κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν ένα οπτικό DVD drive προκειμένου να δημιουργήσουν ειδικά ηλεκτρόδια […]