H παγκόσμια έλλειψη σε chips έχει φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο

, H παγκόσμια έλλειψη σε chips έχει φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο

Το πρόβλημα της έλλειψης σε chips είναι παγκόσμιο και έχει συνέπειες όχι μόνο στην παραγωγή, αλλά και στις τιμές. Η αδυναμία της παραγωγής επεξεργαστών να καλύψουν τη ζήτηση αρχίζει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Εδώ φαίνεται να παίζει το ρόλο της και η πανδημία, αφού σε παγκόσμια κλίμακα, τα νούμερα δείχνουν ότι η ζήτηση για chips έχει σημειώσει σημαντική αύξηση, χωρίς την παραγωγή να είναι ικανή να ανταπεξέλθει επαρκώς. Η παραγωγή chips δείχνει να έχει επιστρέψει σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά τώρα η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη και πάλι δημιουργείται πρόβλημα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ford υπολογίζει σε 1 με 2.5 δισεκατομμύρια δολάρια τη ζημιά από την έλλειψη επεξεργαστών, αφού έχει αναγκαστεί να ακυρώσει βάρδιες σε εργοστάσιά της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση παραγωγής συνδεδεμένων αυτοκινήτων, αυτόνομων, και ηλεκτρικών οχημάτων είναι ένας παράγοντας που οδηγεί την αυξημένη ζήτηση επεξεργαστών.

Η παγκόσμια έλλειψη chips είχε ξεκινήσει να δείχνει τις συνέπειές της εδώ και καιρό, όταν ακόμα και η Apple είχε αναγκαστεί να καθυστερήσει την παρουσίαση του iPhone 12 για το λόγο αυτό. Η Sony θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις πωλήσεις του PS5, εξαιτίας της έλλειψης, ενώ ακόμα και η Samsung που είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές chips παγκοσμίως, είναι πιθανό να καθυστερήσει την παρουσίαση προϊόντων εξαιτίας της.

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Γιωργος

Το προβλημα παραγωγης ειναι που ειναι ; Ελειψης πρωτης υλης ή ελειψη εργοστασιων και αθρωπινου δυναμικου ; Η ειναι επιτιδες για αυξηση τιμης ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Samsung

Η Samsung αποκάλυψε την πιο γρήγορη μνήμη RAM LPDDR5X στον κόσμο

Πριν από μερικά χρόνια, η Samsung ανακοίνωσε RAM 8,5 Gbps LPDDR5X που εκείνη την εποχή ήταν η ταχύτερη στον κόσμο.

Gear Apple

Apple Vision Pro: Μπορεί να εξελιχθεί σε βοηθό υγείας

H Αpple θέλει να φέρει τεχνολογία που θα παρακολουθεί και θα αναλύει βιομετρικά δεδομένα και θα προσφέρει εξατομικευμένη καθοδήγηση.

Software Apple featured iOS

iOS 17.5 Beta: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά

Η Apple έχει κάνει διαθέσιμο στους προγραμματιστές το iOS 17.5, την πέμπτη σημαντική ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος iOS 17.

Smartphones featured TCL TCL Android smartphones

TCL 50 SE: Ξεκίνησε η διάθεσή του στην Ελλάδα με τιμή από 159 ευρώ

Η TCL ανακοινώνει την έναρξη της διάθεσης στην Ελληνική αγορά του 1ου μοντέλου της σειράς 50 του TCL 50 SE.