Jumbo: Γιατί έκλεισαν το ηλεκτρονικό κατάστημα και δεν κάνουν Click Away;

, Jumbo: Γιατί έκλεισαν το ηλεκτρονικό κατάστημα και δεν κάνουν Click Away;

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο euro2day.gr – εν μέσω αναταραχής στο λιανεμπόριο λόγω της πανδημίας – ο Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής της Jumbo, δίνει απαντήσεις μεταξύ άλλων για τους λόγους που έκλεισε το e-shop και γιατί τα καταστήματα δεν συμμέτουν στο Click Away.

Ακολουθεί απόσπασμα από τη συνέντευξη. Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να την διαβάσατε εδώ.

Στη Γ.Σ. των μετόχων τον Μάιο αναφέρατε ότι οι ηλεκτρονικές πωλήσεις κινούνταν ακόμη και μετά την επανεκκίνηση +30% (έναντι της περυσινής αντίστοιχης περιόδου), ενώ κατά το πρώτο lockdown είχαν αγγίξει το +120%. Τι συνέβη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, που σας υποχρέωσε σε αναστολή λειτουργίας των online πωλήσεων;

Η προ πανδημίας συμμετοχή των online πωλήσεων στον ετήσιο τζίρο μας ήταν 2,5%. Στο διάλειμμα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύματος της πανδημίας, οι online πωλήσεις ανέβηκαν στο 4,5% του τζίρου και η εταιρεία είχε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να ανταποκριθεί σε αυτήν τη ζήτηση και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Προς απόδειξη αυτού, τον Οκτώβριο, ο χρόνος ανταπόκρισης για την προετοιμασία και την αποστολή παραγγελιών μέσω του e-shop ήταν αυθημερόν. Ο σχεδιασμός για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο ήταν για την εκτέλεση 2.500-2.800 παραγγελιών ημερησίως, κρατώντας σταθερό το 4,5% και για τους μήνες αυτούς. Το καθολικό lockdown του Νοεμβρίου, όμως, εξέτρεψε τη ζήτηση του 95,5%, η οποία ιστορικά καλύπτεται από τα καταστήματα, στο e-shop, με αποτέλεσμα να καταχωρούνται δεκάδες χιλιάδες παραγγελίες ημερησίως και να εκτοξεύεται ο χρόνος παράδοσης αυτών σε πολλές εβδομάδες ή και μήνες. Με απλά λόγια, ήταν και παραμένει αδύνατον να εκτρέψεις έναν ποταμό και να τον περάσεις μέσα από την τρύπα μιας βελόνας. Πρόθεσή μας είναι την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου να λειτουργήσει εκ νέου το e-shop. Είναι βέβαιο ότι οι παραγγελίες θα είναι πολλαπλάσιες των 2.800 που μπορούμε να εκτελέσουμε ημερησίως, με αποτέλεσμα να κλείνει το e-shop καθημερινά μόλις συμπληρωθεί το ανωτέρω νούμερο, το οποίο συνήθως παίρνει μερικά λεπτά.

Εφόσον υπάρχει συσσώρευση παραγγελιών από το online κανάλι, γιατί η εταιρεία δεν αξιοποιεί τη δυνατότητα του click & collect; Ποιες υποδομές δεν είναι ικανές να αξιοποιήσουν αυτή την υβριδική λύση, τουλάχιστον για μέρος των καταστημάτων του δικτύου;

Η μέθοδος click & collect είναι εναλλακτικός τρόπος παράδοσης εμπορευμάτων και επελέγετο από λιγότερο από το 5% των πελατών, με στόχο να αποφύγουν να πληρώσουν τα μεταφορικά. Αντιλαμβάνεται κανείς τι θα συνέβαινε, εάν η Jumbο αποτολμούσε να κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας, της οποίας μόνο μικρά μαγαζιά ή και απελπισμένα μεγαλύτερα μπορούν να κάνουν χρήση, με αμφίβολα αποτελέσματα. Η δική μου πρόταση προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Ανάπτυξης είναι, ασχέτως αν θίγεται ο κλάδος των καταστημάτων που εμπορεύονται παιχνίδια, να αρθεί η απαγόρευση πώλησης παιχνιδιών σε super market, με στόχο να μη στερηθούν τα παιδιά τη χαρά του χριστουγεννιάτικου παιχνιδιού. Φυσικά, αυτό θα πρέπει να ισχύσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, με στόχο, όπως προείπα, να προστατευτεί ο ψυχικός κόσμος των παιδιών. Παράλληλα, αυτή η ελαστικότητα θα δώσει μικρές ελπίδες επιβίωσης στους προμηθευτές παιχνιδιών, οι οποίοι οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη καταστροφή, μια και πρακτικά, όπως και τα Jumbο, στερήθηκαν για το 2020 το 45% του συνολικού ετήσιου τζίρου τους με τους καθολικούς περιορισμούς που ίσχυσαν το Πάσχα, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Πηγή

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business featured Jumbo

Η υπηρεσία Click Away δεν θα λειτουργήσει στα καταστήματα Jumbo

Τα καταστήματα Jumbo δεν θα ανοίξουν με τη μέθοδο Click Away όπως ανακοινώθηκε επίσημα μέσα από τον λογιαριαμό της εταιρείας στο Facebook.

Business featured Jumbo

Νοκ άουτ ξανά το eshop των Jumbo μέχρι νεωτέρας!

Το ηλεκτρονικό κατάστημα (eshop) των Jumbo είναι ξανά νοκ άουτ, ενώ αυτή τη φορά δε γνωρίζουμε πότε θα επιστρέψει.

Internet featured Jumbo

Νοκ άουτ το ηλεκτρονικό κατάστημα των Jumbo, τεράστιος ο όγκος των παραγγελιών

Το ηλεκτρονικό κατάστημα e-jumbo.gr σταμάτησε πριν από λίγο να δέχεται άλλες online παραγγελίες λόγω του τεράστιου όγκου παραγγελιών.