Qualcomm: Έχασε σε δικαστική διαμάχη με την FTC, που την κατηγορούσε για μονοπωλιακές τακτικές

Qualcomm, Qualcomm: Έχασε σε δικαστική διαμάχη με την FTC, που την κατηγορούσε για μονοπωλιακές τακτικές

Το 2017 η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) άνοιξε νομικό φάκελο εναντίον της Qualcomm και η περιφερειακή δικαστής της Αμερικής, Lucy Koh, εξέδωσε μία σαφή απόφαση εναντίον της εταιρείας.

Η απόφαση της Koh έχει έκταση 233 σελίδων και διευκρινίζει πώς η Qualcomm χρησιμοποίησε παράνομα το πλεονέκτημα της στην αγορά για να καταπνίξει τον ανταγωνισμό και να επιβάλει αθέμιτα τέλη.

Το δικαστήριο δήλωσε ότι η Qualcomm υποχρέωνε τους πελάτης να καταβάλλουν τέλη αδείας, κάτι που δεν είναι απολύτως κακό. Το λάθος της εταιρείας ήταν ότι πραγματοποιούσε την τιμολόγηση με βάση το τελικό κόστος των smartphones στη αγορά και όχι το κόστος των ανταλλακτικών της εκάστοτε συσκευής.

Επίσης, λέγεται ότι η Qualcomm απείλησε OEM με διακοπή της προμήθειας chip, εκτός εάν συμφωνούσαν με τους όρους χορήγησης άδειας εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Το δικαστήριο απέρριψε τη μαρτυρία των στελεχών της Qualcomm, δίνοντας ως στοιχεία μία γραπτή αλληλογραφία που έρχεται σε άμεση αντίθεση με τα λεγόμενα των στελεχών.

Η δικαστής Koh διέταξε την Qualcomm να κάνει αρκετές αλλαγές στο επιχειρηματικό της μοντέλο. Η εταιρεία πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους άδειας χρήσης με τους πελάτες της και να μην συνδέσει την προμήθεια chip με την άδεια εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Επίσης, πρέπει να διαθέτει τις άδειες υπό δίκαιους, εύλογους και χωρίς διακρίσεις όρους σε άλλες οντότητες.

Επιπλέον, η Qualcomm απαγορεύεται πλέον να συνάπτει τυχόν αποκλειστικές συμφωνίες για την προμήθεια modem chip. Για παράδειγμα, σήμερα μία συμφωνία όπως αυτή με την Apple θα ήταν παράνομη. Πέραν όλων αυτών, δεν μπορεί να αποθαρρύνει τους υποψήφιους πελάτες της να έρχονται σε επαφή με την κυβέρνηση σχετικά με ρυθμιστικά θέματα.

Τέλος, η δικαστής Koh διέταξε την Qualcomm να υποβληθεί σε επτά χρόνια παρακολούθησης συμμόρφωσης για να εξασφαλίσει ότι τηρεί την απόφαση. Η Qualcomm βεβαίως δήλωνε αθώα και ισχυρίζεται ότι το επιχειρησιακό της μοντέλο είναι απόλυτα φυσιολογικό και θα επιδιώξει να παραμείνει στην απόφαση έως ότου μπορεί να ασκήσει έφεση.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Apple Qualcomm

Apple και Qualcomm επεκτείνουν τη συμφωνία για μόντεμ 5G έως το 2027

Η Qualcomm μοιράστηκε την έκθεση κερδών της για το πρώτο τρίμηνο του 2024, η οποία αποκάλυψε 9,92 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16: Μόνο τα Pro θα φοράνε το πιο πρόσφατο μόντεμ 5G της Qualcomm;

Mόνο τα iPhone 16 Pro θα φοράνε φέτος το τελευταίο μόντεμ της Qualcomm, σύμφωνα με τον τεχνολογικό αναλυτή Jeff Pu.

Gear Qualcomm Qualcomm Snapdragon

Qualcomm Snapdragon XR2+ Gen 2: Aνακοινώθηκε με ανάλυση 4,3K ανά μάτι

Η Qualcomm ανακοίνωσε το chipset Snapdragon XR2+ Gen 2 για headset εκτεταμένης πραγματικότητας που θα περιλαμβάνει συσκευές AR, MR και VR.

Business Apple Google Lenovο

Συμμαχία ανταγωνιστών της Apple για την προώθηση ανοιχτών οικοσυστημάτων μέσω ευρωπαϊκής νομοθεσίας

Η Google, η Meta, η Qualcomm, η Nothing, η Lenovo, η Opera και πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας ανακοίνωσαν μια κοινή προσπάθεια να πιέσουν για «ανοικτά ψηφιακά οικοσυστήματα».