Qualcomm: Έχασε σε δικαστική διαμάχη με την FTC, που την κατηγορούσε για μονοπωλιακές τακτικές

Το 2017 η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) άνοιξε νομικό φάκελο εναντίον της Qualcomm και η περιφερειακή δικαστής της Αμερικής, Lucy Koh, εξέδωσε μία σαφή απόφαση εναντίον της εταιρείας.

Η απόφαση της Koh έχει έκταση 233 σελίδων και διευκρινίζει πώς η Qualcomm χρησιμοποίησε παράνομα το πλεονέκτημα της στην αγορά για να καταπνίξει τον ανταγωνισμό και να επιβάλει αθέμιτα τέλη.

Το δικαστήριο δήλωσε ότι η Qualcomm υποχρέωνε τους πελάτης να καταβάλλουν τέλη αδείας, κάτι που δεν είναι απολύτως κακό. Το λάθος της εταιρείας ήταν ότι πραγματοποιούσε την τιμολόγηση με βάση το τελικό κόστος των smartphones στη αγορά και όχι το κόστος των ανταλλακτικών της εκάστοτε συσκευής.

Επίσης, λέγεται ότι η Qualcomm απείλησε OEM με διακοπή της προμήθειας chip, εκτός εάν συμφωνούσαν με τους όρους χορήγησης άδειας εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Το δικαστήριο απέρριψε τη μαρτυρία των στελεχών της Qualcomm, δίνοντας ως στοιχεία μία γραπτή αλληλογραφία που έρχεται σε άμεση αντίθεση με τα λεγόμενα των στελεχών.

Η δικαστής Koh διέταξε την Qualcomm να κάνει αρκετές αλλαγές στο επιχειρηματικό της μοντέλο. Η εταιρεία πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους άδειας χρήσης με τους πελάτες της και να μην συνδέσει την προμήθεια chip με την άδεια εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Επίσης, πρέπει να διαθέτει τις άδειες υπό δίκαιους, εύλογους και χωρίς διακρίσεις όρους σε άλλες οντότητες.

Επιπλέον, η Qualcomm απαγορεύεται πλέον να συνάπτει τυχόν αποκλειστικές συμφωνίες για την προμήθεια modem chip. Για παράδειγμα, σήμερα μία συμφωνία όπως αυτή με την Apple θα ήταν παράνομη. Πέραν όλων αυτών, δεν μπορεί να αποθαρρύνει τους υποψήφιους πελάτες της να έρχονται σε επαφή με την κυβέρνηση σχετικά με ρυθμιστικά θέματα.

Τέλος, η δικαστής Koh διέταξε την Qualcomm να υποβληθεί σε επτά χρόνια παρακολούθησης συμμόρφωσης για να εξασφαλίσει ότι τηρεί την απόφαση. Η Qualcomm βεβαίως δήλωνε αθώα και ισχυρίζεται ότι το επιχειρησιακό της μοντέλο είναι απόλυτα φυσιολογικό και θα επιδιώξει να παραμείνει στην απόφαση έως ότου μπορεί να ασκήσει έφεση.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Intel Google 5G

Intel και Google συνεργάζονται για την ταχεία επέκταση του 5G

H Intel και η Google έρχονται σε συνεργασία με σκοπό τους την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ανάπτυξη του 5G.

Business GERMANOS

ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Προσαρμοστικότητα και ευελιξία το 2020 με τον πελάτη στο επίκεντρο

Προσαρμοστικότητα και ευελιξία επέδειξε το 2020 η εταιρεία ΓΕΡΜΑΝΟΣ, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο συνεργατών της, που φέτος για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε ψηφιακά.

Business featured

Βιντεοκάμερες: Η ιστορία τους

Η ιστορία της βιντεοκάμερας ξεκινάει πριν από σχεδόν 100 χρόνια, τη δεκαετία του 1910 όταν υπήρξε η ανάγκη για μια συσκευή η οποία θα είχε τη δυνατότητα λήψης κινούμενης εικόνας.

Business

Η Microsoft ενδιαφέρθηκε για την εξαγορά του Pinterest

Μία σημαντική αποκάλυψη έκαναν οι Financial Times, βγάζοντας την είδηση ότι η Microsoft έδειξε ενδιαφέρον για την απόκτηση του Pinterest.