Επιστήμη, Μηχανικό χέρι μιμείται τις κινήσεις που βλέπει

Το γνωστό μας ινστιτούτο Fraunohofer της Γερμανίας έφερε στη δημοσιότητα ένα πραγματικό επίτευγμα που συνδυάζει την εξελιγμένη μηχανική και την πληροφορική. Οι επιστήμονες του ινστιτούτου κατάφεραν να κατασκευάσουν ένα μηχανικό χέρι με 6 αρθρώσεις το οποίο έχει την ικανότητα να μιμείται τις κινήσεις ενός ανθρώπινου χεριού, αρκεί εκείνο να κρατάει έναν ειδικό αισθητήρα.

Οι καινοτομίες που ενσωματώνει η συγκεκριμένη υλοποίηση είναι δεκάδες και αυτό είναι που την κάνει να ξεχωρίζει. Μέχρι σήμερα ήταν πολύ δύσκολο να δώσουμε σε ένα μηχανικό χέρι να καταλάβει τις κινήσεις που πρέπει να κάνει. Αυτό που κατάφεραν οι επιστήμονες του ινστιτούτου είναι να δημιουργήσουν μια συσκευή η οποία μπορεί και κωδικοποιεί με μεγάλη ακρίβεια την κίνηση του ανθρώπινου, κάνοντας χρήση των απαραίτητων αισθητήρων και ειδικού λογισμικού.

Φανταστείτε πόσο εύκολος γίνεται πλέον ο προγραμματισμός των μηχανικών χεριών τα οποία προορίζονται για να εκτελούν κινήσεις ακριβείας, όπως για παράδειγμα σε εργοστάσια υψηλής τεχνολογίας. Ο σημαντικότερος τομέας στον οποίο μπορεί να βρει εφαρμογή αυτή η τεχνολογία είναι η ιατρική, καθώς μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία των τεχνητών μελών.

Πάντως δεν θα μου έκανε εντύπωση αν η επόμενη γενιά του Wiimote ή του Playstation Move ενσωμάτωνε τέτοιους αισθητήρες μεταφέροντας πλέον απόλυτα ρεαλιστικά τις κινήσεις στην αντίστοιχη κονσόλα.

Επεξεργάστηκε την 13 Φεβρουαρίου 2022 21:33

Σχόλια

  • @RG αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σφουγγαρίζεις και συ μαζί του....

  • Τα παραμύθια του βαρόνου Φραουνχόφερ. Εκεί όπου χρειάζονται κινήσεις ακριβείας, δεν είναι δυνατόν το ρομπότ να τις δει από άνθρωπο για να τις αντιγράψει. Δηλαδή πριν κόψει το μικροτσίπ, το ρομπότ θα περιμένει να του το δείξει ο μπάρμπας μου ο μικροτσιπάς με το σταθερό χέρι και το καθαρό κούτελο.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αλέξανδρος Παππάς

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.