Samsung: Αναλυτής προβλέπει έξοδο από την αγορά smartphones

Η Samsung εδώ και χρόνια ηγείται στην αγορά των smartphones, παρά τις απώλειες που έχει υποστεί από μικρότερα ονόματα όπως Xiaomi, ZTE και άλλους. Ta Samsung Galaxy S6 και Samsung Galaxy S6 Edge δεν πέτυχαν τους στόχους πωλήσεων, αλλά η ίδια για πρώτη φορά μετά από 7 εξάμηνα σημείωσε αύξηση κερδών.

Για το ποια θα μπορούσε να είναι η πορεία της Samsung έχουν ακουστεί πολλά. Οι αριθμοί δείχνουν ότι τα φθηνά κινητά πουλάνε, η ίδια επιμένει να κυκλοφορεί περισσότερες από 1 high-end συσκευές κάθε χρόνο ενώ είχε ειπωθεί ότι θα μειώσει τον αριθμό των συσκευών που λανσάρει.

Εταιρείες ερευνών και αναλυτές κάνουν τις δικές τους προβλέψεις, αλλά αυτή που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον είναι εκείνη του αναλυτή Ben Bajarin, ο οποίος βλέπει έξοδο της Samsung από την αγορά των smartphones μέσα στην επόμενη πενταετία. Σύμφωνα με τον ίδιο η Samsung βρίσκεται αντιμέτωπη με το “The Innovator’s Dilemma”.

“The Innovator’s Dilemma”
Το “The Innovator’s Dilemma”, είναι το πιο διάσημο βιβλίο του Clayton Christensen, επιχειρηματίας και καθηγητής στο Harvard, στο οποίο αναφέρεται ότι μεγάλες εταιρείες αποτυγχάνουν λόγω των νέων τεχνολογιών. Στην προκειμένη περίπτωση για την Samsung, το Innovator’s Dilemma αφορά στο γεγονός ότι αυτοί που υιοθετούν πρώτοι τις καινοτομίες (early innovators) δέχονται ισχυρό ανταγωνισμό από οικονομικά προϊόντα με παρόμοια χαρακτηριστικά. Όταν η αγορά ξεκινά να υιοθετεί τις καινοτομίες αυτές, οι “early innovators” δεν μπορούν να πουλήσουν αρκετά.

Οι λόγοι
Σύμφωνα με τον Ben Bajarin, υπάρχουν διάφοροι λόγοι που οδήγησαν στην συγκεκριμένη κατάσταση, ο κύριος λόγος είναι οι νέοι παίκτες στην αγορά του Android οι οποίοι προσφέρουν οικονομικές επιλογές στο επίπεδο της Samsung. Θεωρεί ότι η Samsung δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να ανατρέψει την πορεία των premium συσκευών: “No amount of innovation will save them because the “good enough” mindset has settled into Android land”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ένα ακόμη σημείο που τονίζει είναι το γεγονός ότι οι οικονομικές “good-enough” συσκευές θεωρήθηκε ότι θα χτυπήσουν τα iPhone της Apple, αλλά αντ’αυτού χτύπησαν τη Samsung κυρίως επειδή τρέχουν το ίδιο λειτουργικό. Η Samsung προσπάθησε να διαφοροποιηθεί με το Tizen, αλλά προς το παρόν δεν τα έχει καταφέρει.

“Το premium price point του Android είναι μεταξύ 300-400 δολαρίων και η νέα τιμή για τα mainstream Android είναι κάτω από 300 δολάρια. Κανένας Android κατασκευαστής, συμπεριλαμβανομένης και της Samsung, δεν θα πουλά μεγάλες ποσότητες πάνω από τις συγκεκριμένες τιμές”, αναφέρει ο αναλυτής.

Αυτή τη στιγμή η είδηση της αποχώρησης της Samsung από την αγορά των smartphones ή ακόμα και το να χάσει την πρωτιά, σαφώς και ακούγεται παρατραβηγμένη. Μην ξεχνάμε όμως ότι ο συγκεκριμένος τομέας έχει πολλά τέτοια παραδείγματα, βλέπε Blackberry, Nokia, Sony. Εμείς δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε καμία τέτοια άποψη και αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η πορεία της Samsung.

Εσείς πως βλέπετε το μέλλον της Samsung;

Samsung: Αναλυτής προβλέπει έξοδο από την αγορά smartphones, Samsung: Αναλυτής προβλέπει έξοδο από την αγορά smartphones

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

20 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Mary

Α κι αυτη πάει για κλείσιμο; Θα μείνει καμία εταιρεια ανοιχτή να πάρουμε κινητο η θα τα καταργήσουμε στο μέλλον; Μα τι λέω η χαζή έχουμε τα σταθερά, thank god!
Έλεος πια με τους καταστροφολόγους δεν εχουν αφήσει τίποτα όρθιο! Ξερουμε ποια ειναι η επόμενη που πάει για κλείσιμο η να αρχίσουμε τα στοιχήματα; Εγω στοιχηματίζω οτι και η Apple θα κλείσει το τμήμα των κινητών και στο μέλλον θα πουλάει μονο καφετιέρες…

viel

χαχαχαχαχαχχα α ρε σαμυ δεν σε βλεπουν καλα !

VasilisA3

Αναλυτές είναι ότι θέλουν λένε για να τραβήξουν το ενδιαφέρον. Πότε κανένας τους δεν έχει πέσει μέσα. Είναι κάτι σαν τον σεναριογραφο του back to the future. Όσο για το Tizen ποιος είπε ότι δεν πάει καλά;

Chris

Σύμφωνα με τις αναλύσεις μου bmw Volkswagen και Mercedes ετοιμαζονται για έξοδο από την αυτοκινητοβιομηχανία…

NtinosMD

Ολα τα σεναρια παιζουν… αλλα αυτο που ξεχναει ο κοσμος ειναι οτι δεν πουλαει απλα σμαρτφοουν αλλα κατασκευαζει hardware, οποτε και να αποχωρησει καποια στιγμη ( που εξαιρετικα χλωμο φαινεται ) δε θα πληγωθει οικονομικα κ ιδιαιτερα δεδομενω πως θα κατασκευαζει hardware ( cpu , ram , οθονες, αισθητηρες κλπ ) που θα το φορουν τα υπολοιπα τα σμαρτφονια της αγορας.

iPnos

1ον Δε μπορούμε να συγκρίνουμε σε καμία περίπτωση την τωρινή Samsung με τις Blackberry και Νokia αλλά και με τη Sony, όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη. Και αυτό ισχύει όχι μόνο τώρα που δεν τα πάνε καλά οι τρεις τελευταίες (ιδίως Nokia και Blackberry), αλλά ακόμη και με την περίοδο που η καθεμιά βρισκόταν στο απόγειο της. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι ο όμιλος Samsung δραστηριοποιείται σε αναρίθμητους τομείς.

2ον Ακόμη και αν έχουν μειωθεί τα κέρδη, και κυρίως οι προσδοκίες για κέρδη, από τις πωλήσεις smartphones, η Samsung εξακολουθεί να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και μάλιστα με διαφορά από τη δεύτερη εταιρεία, κάτι που δεν φαίνεται να αλλάζει, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Εδώ ειδικά, ποια ακριβώς σύγκριση μπορεί να γίνει με Nokia, Blackberry και Sony; Η Nokia πριν εξαγοραστεί είχε σχεδόν εξαφανιστεί από την αγορά (αναφέρομαι σε αυτήν των smartphones), και η Blackberry και η Sony οδεύουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Έτσι, το να αποχωρήσει η Samsung από την αγορά των smartphones μοιάζει τουλάχιστον αστείο. Και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει για αρκετά χρόνια ακόμα.

forneverarrow

Είμαι κάτοχος Samsung Galaxy και ίσως να μην είμαι αντικειμενικός. Ωστόσο, και αυτό είναι κοινώς αποδεκτό, αυτή τη στιγμή η Samsung είναι η Apple της Google, και για όσο θα ισχύει αυτό δεν βλέπω να βγαίνει από τη συγκεκριμένη αγορά. Να αφήσει τα φτηνά μοντέλα μπορεί, και καλά θα κάνει για εμένα.

Gvirginia

@iPnos Η Nokia είχε πάνω από το 40% της αγοράς το 2008 και με “διαφορά” από την 2η Blackberry (~18%). Να η σύγκριση λοιπόν. Η Nokia επίσης ήταν μακράν ο μεγαλύτερος παίχτης, αλλά επαναπαύτηκε στις δάφνες της και έβγαλε η Apple το iPhone, για να ακολουθήσει η όλη εξέλιξη των smartphone και αυτή να μείνει πίσω. Το άρθρο δε λέει “Σε ένα μήνα εξαγοράζεται η Samsung” αλλά ότι ΑΝ συνεχίσει έτσι ΙΣΩΣ δεν μπορεί να αντεπεξέλθει την επόμενη ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ.

Επίσης δεν παίζει καθόλου ρόλο τι κάνουν τα άλλα τμήματά της. Η Sony για παράδειγμα τα πάει καλά στις κάμερες και στο Playstation, αλλά υπήρχαν άρθρα ότι σκεφτόταν να φύγει από τα smartphone. Καμία εταιρεία δε θα κρατήσει ζημιογόνο τμήμα, εκτός αν έχει άλλο σχέδιο, μόνο και μόνο επειδή έχει κέρδος από κάποιο άλλο τμήμα. (με εξαίρεση πχ τη MS που αυτή έχει άλλο σχέδιο)

Ότι ανεβαίνει κατεβαίνει και η ιστορία της Nokia δε θα μπορούσε να το επαληθεύσει καλύτερα.

george

εγω πιστευω πως αν βρεθει με την πλατη στον τοιχο κ αποφασισει να κανει επιθετικη τιμολογιακη τακτικη θα κλεισουν ολοι οι αλλοι ειδικα οι δορυφοροι της που ψωνιζουν απο αυτη παρα η ιδια.ενταξη συγκρινουμε την samsung με αλλους γιγαντες του παρελθοντος αλλα εδω δε μιλαμε για γιγαντα αλλα για γκοτζιλα αν βαλεις μεσα ολα τα πραγματα που παραγει κ την δυναμικη της.

aggelos

ενταξει υπαρχουν και αναλυτες που θελουν να κανουν κανενα πρωτοσελιδο απο το να ειναι στην αφανεια.η σαμσουνγκ θα ειναι μπροστα στις εξελιξεις τα επομενα χρονια…εχει κανει τεραστιες επενδυσεις σε hardware και στις κυρτες οθονες που θα ερθουν για να αλλαξουν το κινητο οπως το ξερουμε.τα επομενα χρονια αυτοι που θα δυσκολευτουν με τις αλλαγες τεχνολογιας ειναι οι φτηνοι κατασκευαστες και οχι η apple και η samsung.

iPnos

@Gvirginia α)H Nokia είχε όντως τρομακτικό μερίδιο αγοράς, αλλά, όπως λες κι εσύ, αδιαφόρησε να ακολουθήσει τις εξελίξεις που πυροδότησε η έλευση του iPhone το 2007. Όταν κατάλαβε το λάθος της (αν το κατάλαβε ποτέ δηλαδή), ήταν ήδη αργά για να αντιδράσει. Βλέπεις να συμβαίνει το ίδιο και με τη Samsung; Είτε αρέσουν σε κάποιον τα προϊόντα της είτε όχι, δε μπορούμε να πούμε σε καμία περίπτωση ότι παραμένει στάσιμη. β)Η Samsung τη δεδομένη στιγμή (αλλά και γενικά τα τελευταία χρόνια) έχει σημαντικότατο μερίδιο αγοράς στο τομέα των smartphones. Το mobile τμήμα της μπορεί να μην καταγράφει τα αναμενόμενα κέρδη, αλλά εξακολουθεί να έχει κέρδη. Δεν έχει λοιπόν καμία σχέση με τη Sony που στον τομέα των smarpthones και πολύ χαμηλό μερίδιο αγοράς έχει τελευταία, αλλά και γενικά καταγράφει σημαντικές ζημίες. Μάλιστα, λόγω της διάσωσης του mobile τμήματος της από τα άλλα τμήματα της εταιρείας, από το 2009 μέχρι σήμερα (με οριακή εξαίρεση το 2013), η Sony καταγράφει ζημίες. Είναι λοιπόν προφανές, ότι δε μπορεί να σώζει το mobile τμήμα της επ’ αόριστον, κάτι που βέβαια κάνει εδώ και χρόνια, όταν αυτό καταστρέφει την υπόλοιπη εταιρεία, κάτι που δεν φαίνεται ικανή να αλλάξει. Αντίθετα, όσον αφορά τη Samsung, ακόμη και… Συνέχεια »

vasilist

Σπουδαίος αναλυτής, βαράει ντουφεκιές στον αέρα με κλειστά μάτια και αν πετύχει κάτι πέτυχε.
Και αν αυτός ο “αναλυτής” πετύχει κάτι όχι απαραίτητα για την Samsung αλλά γενικά από τις μπούρδες που λέει να δείτε που θα πουν το είχε πει.
Έτσι γίνομαι και εγώ αναλυτής.

Gvirginia

@iPnos Μα αυτό λέγανε και για τη Nokia τότε, “αν δεν έρθουν τα πάνω κάτω” κτλ. Τελικά ήρθαν τα πάνω κάτω. Λες για τη Nokia τα τελευταία 2-3 χρόνια για παράδειγμα, ενώ η Nokia ήταν “μονοπώλιο” για καμιά δεκαετία, άρα ίσως και η Samsung που τώρα (και τα επόμενα 2-3 χρόνια) έχει το μεγαλύτερο market share να γίνει κάτι (κοιμηθεί) και να χάσει. Μελλοντολόγος δεν είμαι, ούτε οι αναλυτές οπότε δε μπορώ να ξέρω αν θα γίνει μονοπώλιο ή θα κλείσει η Samsung. Το άρθρο – ανάλυση – αυτό απλά λέει ότι θα πρέπει να προσέχει η Samsung και η κάθε Samsung γιατί ενώ ξοδεύουν εκατομμύρια για R&D, έρχεται ο “Κινέζος” και βάζει την ίδια τεχνολογία με πχ 300€ λιγότερα. Και εγώ δύσκολα το βλέπω να “φύγει” από το mobile κομμάτι της αγοράς αλλά δε σημαίνει ότι μπορεί να το παίζει άρχοντας κτλ και να κάνει ότι θέλει (πχ να μη βγάζει καλά κινητά ή να μη προστατεύει το προϊόν της) χωρίς συνέπειες. Δεν είπε κανείς ότι είναι στάσιμη, αλλά το σύστημα όπως είναι δεν αποδίδει τα προβλεπόμενα. Το μόνο που σχολίασα ήταν ότι είπες ότι δε μπορεί να συγκριθεί με Blackberry – Nokia επειδή έχει έσοδα – κέρδη από… Συνέχεια »

Sotiris

Gvirginia, για να γίνει σαν την Nokia πρέπει απλά να φύγει από το android. Η Nokia έχασε λόγω λειτουργικού.

iPnos

@Gvirginia

Όσον αφορά τη Nokia, δε λέω για τα τελευταία 2-3 χρόνια, αλλά για τα 6+ χρόνια πριν εξαγοριστεί, ξεκινώντας την αντίστροφη μέτρηση από την κυκλοφορία του iPhone. Και ναι, τα πάνω κάτω μπορεί να ήρθαν λοιπόν, αλλά η Nokia είχε αρκετό χρόνο να βγάλει τη δική της απάντηση ή να στραφεί και αυτή στο android, αλλά δεν έκανε τίποτα. Η Samsung που γενικώς “ψάχνεται” και όπως το λες κι εσύ επενδύει τεράστια ποσά στο R&D, σου φαίνεται να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στην όποια απρόσμενη εξέλιξη; Η επένδυση στο R&D μπορεί να έχει και αρνητικές εππτώσεις, δε λέω, πάντως δείχνει ότι μια εταιρεία δίνει βαρύτητα στην καινοτομία.

Nokia και Blackberry (πρωην RIM) δεν είπα ότι δεν ασχολούνταν και με άλλες δραστηριότητες πλην smartphones (και γενικοτερα phones), δεν πλησίαζαν όμως ούτε στο ελάχιστο το εύρος των δραστηριοτήτων της Samsung, πόσο μάλλον τα καθαρά κέρδη αυτής (20+ δις $ ετησίως τα τελευταία 3 χρόνια, και αρκετά δις ετησίως τα τελευταία 10 χρόνια που έχω εικόνα).

Gvirginia

@Sotiris Γνωρίζω γιατί έχασε η Nokia… Η Samsung δε χρειάζεται να “φύγει” από το Android για να γίνει σαν τη Nokia, μπορεί να κάνει χίλια δύο πράγματα και να το καταφέρει (όπως πχ τα S7-8-9 να έχουν οθόνη 720p, 1GB RAM κτλ. ή να βγάλει η κάθε Apple νέο “iPhone” προϊόν και η Samsung να μη το ανταγωνιστεί για 1-2 χρόνια…)

Sosimple

Συμφωνα με τη δικη μου αναλυση (σε συνεχεια του Μεγαλου Αναλυτη), η samsung με το που θα αποχωρησει απο την αγορα των smartphone, θα τα παρει στο κρανιο, και θα αποχωρησει γενικοτερα απο τη mobile αγορα. Θα σταματησει να πουλαει σε apple, sony κλπ τσιπ και ετσι θα κλεισουν και ολοι οι υπολοιποι!
Θα γυρισουμε λοιπον τελικα και παλι στα απλα κινητα, και μη σου πω οτι θαναι και καλυτερα..
Χμ.. Γιατι κατι μου λεει οτι οση πιθανοτητα εχει να επαληθευτει ο αναλυτης, την ιδια εχει και το δικο μου σεναριο? 🙂

Nick

Στο καλό και να μην μας γράφει…copy paste στα πάντα από iPhone από εμφάνιση μέχρι και αφαίρεση της κάρτας sd σε Android σαν τσιπικη φτηνή εταιρεία κινεζική.

george

Nick παραλήρημα;

Bloodmaster

Αλλη βλακεια τι θα ακουσω. Θα αφησετε τιποτα ορθιο ή ολα για καταστροφη θα πανε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Samsung Samsung Galaxy Samsung Galaxy Z Flip

Samsung Galaxy Z Flip 6: Ανατροπή στην ανατροπή – Με Snapdragon 8 Gen 3 και 8GB RAM

Πρόσφατες φήμες ήθελαν το Samsung Galaxy Z Flip 6 να έρχεται με ξεπερασμένο επεξεργαστή Snapdragon 8 Gen 2 αλλά και τεράστια μνήμη RAM 12 GB.

Gear Samsung

Η Samsung λανσάρει φορτιστή 50W που κοστίζει 70 ευρώ

Εάν αγοράσετε ένα smartphone προηγμένης τεχνολογίας της Samsung ή και ένα μεσαίας κατηγορίας, δεν υπάρχει φορτιστής στη συσκευασία.

Smartphones Galaxy Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Z Flip 6: Αυτές θα είναι οι χρωματικές επιλογές – Με Snapdragon 8 Gen 2 και 12GB RAM

Το Galaxy Z Flip 6 της Samsung αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του τον Ιούλιο στo Unpacked μαζί με το Galaxy Z Fold6 και το Galaxy Ring.

Smartphones Galaxy Samsung Samsung Galaxy Z

Samsung Galaxy Z Fold 6: Leak αποκαλύπτει πιθανές επιλογές αποθήκευσης και χρώματος

Σε λίγους μήνες, αναμένουμε την κυκλοφορία των νέων Samsung Galaxy Z Fold 6 και Galaxy Z Flip 6 και οι φήμες για τα αναδιπλούμενα πληθαίνουν.