Το 5G ήρθε στην Ελλάδα, τι αλλαγές θα μας φέρει;

, Το 5G ήρθε στην Ελλάδα, τι αλλαγές θα μας φέρει;

Τα δίκτυα 5ης γενιάς – γνωστά ως 5G – έκαναν εμπορικά την εμφάνιση τους και στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Την περασμένη Τετάρτη 16/12 έγινε η δημοπρασία του φάσματος συχνοτήτων που θα χρησιμοποιούν οι τρείς εταιρείες με το συνολικό τίμημα να φθάνει συνολικά τα 372 εκ. ευρώ.

Η Cosmote θα καταβάλει 123 εκ. ευρώ, η Vodafone 130 εκ. ευρώ και η Wind 119 εκ. ευρώ, με τις δύο πρώτες εταιρείες να καταβάλουν ολόκληρο το τίμημα, ενώ η Wind θα καταβάλει αρχικά το 30% και το υπόλοιπο σε 9 ετήσιες δόσεις από το 2024 με χαμηλό επιτόκιο.

Η αρχή έγινε

Την περασμένη Πέμπτη 17/12, μόλις μία ημέρα μετά τη δημοπρασία του φάσματος, η Cosmote ανακοίνωσε πως ξεκινά άμεσα την εμπορική λειτουργία του δικτύου 5G της εταιρείας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις, σε πρώτη φάση.

, Το 5G ήρθε στην Ελλάδα, τι αλλαγές θα μας φέρει;

Η ανακοίνωση έγινε με αφορμή την πρώτη βιντεοκλήση μέσω δικτύου 5G η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη.

, Το 5G ήρθε στην Ελλάδα, τι αλλαγές θα μας φέρει;

Την αμέσως επόμενη ημέρα, την Παρασκευή 18/12 η Wind ανακοίνωσε και εκείνη την εμπορική λειτουργία του δικτύου 5G της εταιρείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

, Το 5G ήρθε στην Ελλάδα, τι αλλαγές θα μας φέρει;

Όσον αφορά τη Vodafone δεν έχουμε λάβει κάποιο σχετικό δελτίο τύπου που να μιλάει για το 5G από την περασμένη εβδομάδα. Παρόλα αυτά στο site της εταιρείας υπάρχει ήδη αναφορά στο νέο δίκτυο 5G που η εταιρεία αναπτύσσει, οπότε πρέπει να θεωρούμε δεδομένη και την εμπλοκή της Vodafone.

Τι μας προσφέρει το 5G σήμερα

Το 5G έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την σύνδεση όχι μόνο κινητών τηλεφώνων, αλλά πολύ περισσότερων συσκευών στο internet. Επιπλέον οι ταχύτητες σύνδεσης είναι πολλαπλάσιες των σημερινών από τα δίκτυα 4G, ταχύτητες που τη στιγμή που γράφεται το άρθρο φτάνουν και ξεπερνούν τα 1.000Mbps (1Gbps), ενώ στο μέλλον θα αυξηθούν σημαντικά.

Σημαντικό δε όφελος από τα δίκτυα 5G είναι η πολύ χαμηλή απόκριση (latency). Η απόκριση αυτή φτάνει σε τιμές ακόμα και στο 1ms ή 2 ms (milliseconds). Συγκριτικά υπολογίστε ότι στο δίκτυο 4G η απόκριση  βρίσκεται περίπου στα 50 ms.

Χαμηλό latency

Η απόκριση (το latency) είναι ο χρόνος που χρειάζονται τα δεδομένα από τη συσκευή σας για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους. Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό το 5G προσφέρει πρακτικά ακαριαία απόκριση, συγκριτικά με το 4G.

Η ιδιαίτερα χαμηλή απόκριση μας ανοίγει τους ορίζοντες για ακόμα περισσότερες εφαρμογές στην καθημερινότητα μας τόσο του σήμερα, όσο όμως και του πολύ κοντινού μας αύριο. Φανταστείτε ας πούμε ένα αυτόνομο όχημα το οποίο με τόσο χαμηλή απόκριση στην σύνδεση του στο internet είναι σε θέση για παράδειγμα να ενημερώνεται πρακτικά ακαριαία για την κίνηση στους δρόμους. Έτσι θα μπορούσαν να αποφευχθούν ατυχήματα που σήμερα θα καθυστερούσαν την ενημέρωση των συστημάτων του οχήματος. Η πρακτικά αυτή ακαριαία απόκριση δίνει το πλεονέκτημα του χρόνου αντίδρασης σε ένα τέτοιο συμβάν αντίστοιχου με εκείνου που θα είχε κάποιος που βρισκόταν στο όχημα τη στιγμή που συνέβαινε.

Άλλο παράδειγμα είναι πως θα μπορεί κάποιος να έχει τον έλεγχο μιας συσκευής απομακρυσμένα, ίσως και στην άλλη πλευρά του πλανήτη, έχοντας όμως ερεθίσματα και εικόνα από τους αισθητήρες σε ουσιαστικά πραγματικό χρόνο, σαν να ήταν εκεί.

Το πιο απλό παράδειγμα είναι το gaming, όπου σε ένα online παιχνίδι οι παίκτες θα βλέπουν ότι συμβαίνει τη στιγμή που συμβαίνει και οι αντιδράσεις τους θα μεταφέρονται στο server και στους άλλους παίκτες πρακτικά ακαριαία. Έτσι θα απογειωθεί η online gaming εμπειρία.

Υψηλές ταχύτητες

Όπως προανέφερα οι ταχύτητες λήψης δεδομένων αυτή τη στιγμή σε δίκτυα 5G μπορούν να φθάσουν ακόμα και τα 1.000Mbps (1Gbps). Αυτό προφανώς αφορά τη μέγιστη προσφερόμενη ταχύτητα σε ιδανικές συνθήκες, δηλαδή να βρισκόμαστε κοντά σε μια κεραία δικτύου 5G και προφανώς με smartphone που έχει τη δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων από δίκτυο 5G σε αυτές τις ταχύτητες.

, Το 5G ήρθε στην Ελλάδα, τι αλλαγές θα μας φέρει;

Στην παρούσα φάση, που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε και πιλοτική, οι πραγματικές ταχύτητες που θα δει κανείς λογικά είναι χαμηλότερες από τα 1Gbps, φτάνουν ίσως έως τα 500-700Mbps και είναι βέβαιο ότι σε πολλές περιπτώσεις θα είναι σαφώς χαμηλότερες, περίπου 200-300Mbps.

Ακόμα όμως και σε αυτή φάση, που το δίκτυο 5G βρίσκεται στα σπάργανα, οι ταχύτητες είναι πολύ υψηλότερες από ότι έχουμε συνηθίσει στο δίκτυο 4G.

Τώρα υπολογίστε ότι στο μέλλον το δίκτυο 5G θα ξεπεράσει κατά πολύ το σημερινό μέγιστο του 1Gbps και αναμένεται να φτάσει τα 10Gbps, κάτι που προφανώς θα απογειώσει παράλληλα και τη μέση ταχύτητα σύνδεσης αντίστοιχα.

Πως δουλεύει το δίκτυο 5G

Και οι τέσσερις προηγούμενες γενιές δικτύων κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποίησαν πύργους με κεραίες για το δίκτυο κυψελών που δημιουργούσαν. Αυτοί οι πύργοι έρχονται σε ύψος αρκετών μέτρων και απαιτούν υψηλής ισχύος εκπομπές για να καταφέρουν να μεταδίδουν σε μεγάλες αποστάσεις.

, Το 5G ήρθε στην Ελλάδα, τι αλλαγές θα μας φέρει;

Η αρχιτεκτονική του δικτύου 5G απεικονίζει τα 5G και 4G να συνεργάζονται, με κεντρικούς και τοπικούς διακομιστές που παρέχουν ταχύτερο περιεχόμενο στους χρήστες και εφαρμογές με χαμηλότερο χρόνο απόκρισης

Το δίκτυο 5G λειτουργεί λίγο διαφορετικά. Χρησιμοποιεί συνδυασμό συχνοτήτων από πολλές ζώνες και με αυτό τον τρόπο μεγιστοποιεί την απόδοση του. Εκτός από τους παραδοσιακούς πύργους που γνωρίζουμε για το δίκτυο κυψελών, το δίκτυο 5G θα χρησιμοποιήσει επίσης μεγάλο αριθμό πολύ μικρότερων σημείων εκπομπής για νέες ζώνες φάσματος κυμάτων. Έτσι θα δημιουργήσει μια ευρύτερη κάλυψη δικτύου υψηλών ταχυτήτων σε ένα πυκνότερο πλέγμα με χαμηλότερη ισχύ εκπομπής.

Παράλληλα αυτοί οι σταθμοί που θα εκπέμπουν για το δίκτυο 5G θα είναι συνδεδεμένοι κατά κύριο λόγο με δίκτυο οπτικών ινών έτσι ώστε να επιτυγχάνουν σταθερά υψηλές ταχύτητες σύνδεσης. Αυτό όπως γίνεται αντιληπτό απαιτεί επενδύσεις και στο κομμάτι του δικτύου «κορμού» κάθε παρόχου για σύνδεση των σταθμών του με οπτικές ίνες.

Επιπλέον ο σχεδιασμός αυτός επιτρέπει σε πολύ περισσότερες συσκευές να συνδέονται ταυτόχρονα στο δίκτυο. Έτσι ικανοποιείται η ανάγκη που υπάρχει αυτή τη στιγμή και θα μεγιστοποιηθεί στο άμεσο για τη σύνδεση συσκευών IoT (Internet of Things) επάνω στο δίκτυο 5G.

Ποια smartphones υποστηρίζουν σύνδεση σε δίκτυο 5G;

Για να συνδεθεί κάποιος σε δίκτυο 5G χρειάζεται να έχει την κατάλληλη συσκευή η οποία και θα ενσωματώνει το αντίστοιχο modem 5G για να μπορεί να συνδέεται στις συχνότητες που υποστηρίζει το νέο δίκτυο και παράλληλα να έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με αυτές τις υψηλές ταχύτητες.

, Το 5G ήρθε στην Ελλάδα, τι αλλαγές θα μας φέρει;

Μιας και η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη χώρα στην οποία ενεργοποιείται και λειτουργεί δίκτυο 5G ήδη στην παγκόσμια αγορά υπάρχουν αρκετά smartphones τα οποία έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυα 5G.

, Το 5G ήρθε στην Ελλάδα, τι αλλαγές θα μας φέρει;

Οι κατασκευαστές συνήθως συνεργάζονται με τους παρόχους και έτσι έχουμε συσκευές οι οποίες λειτουργούν απροβλημάτιστα στο δίκτυο κάθε εταιρείες. Σημειώστε ότι δεν σημαίνει πως αν μια συσκευή δεν έχει πιστοποιηθεί από κάποιον πάροχο δεν λειτουργεί στο δίκτυο του, υπάρχει όμως η πιθανότητα επειδή δεν έχει δοκιμαστεί να αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα ίσως σε κάποιες λειτουργίες του δικτύου.

, Το 5G ήρθε στην Ελλάδα, τι αλλαγές θα μας φέρει;

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές λίστα με συμβατά smartphones με το δίκτυο τους που βρήκαμε στις ιστοσελίδες των δύο εταιρειών είναι η παρακάτω:

iPhone 12 mini (COSMOTE / WIND)
iPhone 12 (COSMOTE / WIND)
iPhone 12 Pro (COSMOTE / WIND)
iPhone 12 Pro Max (COSMOTE / WIND)
Samsung Galaxy S20 Ultra (COSMOTE)
Xiaomi Mi 10T Pro (COSMOTE / WIND)
Xiaomi Mi 10T (COSMOTE / WIND)
Xiaomi Mi 10T Lite (COSMOTE / WIND)
Xiaomi Mi 10 Pro (COSMOTE / WIND)
Xiaomi Mi 10(COSMOTE / WIND)
Huawei P40 DS (WIND)
Huawei P40 Pro DS (WIND)
Samsung Galaxy A42 5G (WIND)

Πόσο θα μου κοστίσει;

Αν αναρωτιέστε πόσο θα σας κοστίσει να δοκιμάσετε και εσείς τις… χαρές του δικτύου 5G η απάντηση είναι… όχι και τόσα πολλά.

Μέχρι τη στιγμή αυτή δεν υπάρχει κάποια επιπλέον χρέωση για χρήση του δικτύου 5G. Αυτό σημαίνει πως το κόστος πέραν από τη σύνδεση που ήδη – θεωρώ – ότι έχετε σε κάποιον από τους παρόχους, είναι εκείνο της αγοράς μιας συμβατής συσκευής.

Οι οικονομικότερες επιλογές είναι το Xiaomi Mi10T Lite με κόστος 349€ και ακολουθεί το Samsung Galaxy A42 5G με κόστος 379€.

Τι να περιμένουμε το επόμενο διάστημα από το 5G στη χώρα μας

Η αλήθεια είναι πως δεν περιμένει κανείς να δει άμεσα αλλαγές από την ενεργοποίηση δικτύων 5G στη χώρα μας. Άλλωστε μια τόσο νέα τεχνολογία δεν θα μπορούσε να αποδώσει από την πρώτη στιγμή τα οφέλη της. Αρχικά θα πρέπει να επενδύσουν οι πάροχοι – η αλήθεια είναι αρκετά χρήματα – έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Η υποχρέωση που έχουν με βάση τις άδειες που έλαβαν οι εταιρείες είναι να καλύπτουν σε βάθος τριετίας το 60% του πληθυσμού με ελάχιστη ταχύτητα λήψης δεδομένων τα 100Mbps και σε βάθος εξαετίας το 90% του πληθυσμού.

Η Cosmote στην παρούσα φάση αναφέρει πως προσφέρει πληθυσμιακή κάλυψη περίπου 40%, ένα νούμερο που μπορεί να φαίνεται εντυπωσιακό αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Η εταιρεία φαίνεται πως καλύπτει αυτή τη στιγμή μεγάλο μέρος της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχει κάλυψη σε Λάρισα, Βόλο, Γιάννενα, Καβάλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δράμα, Νάουσα, Ξάνθη, Σέρρες, Γιαννιτσά, Ηγουμενίτσα και Μυτιλήνη

Στόχος της Cosmote, όπως έχει διατυπωθεί από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, είναι η κάλυψη να ξεπεράσει το 50% του πληθυσμού μέχρι τα τέλη το 2021, δηλαδή περίπου σε ένα έτος από σήμερα.

Στη Wind στην παρούσα φάση η κατάσταση είναι σε πιο «νηπιακό» στάδιο για το δίκτυο 5G μιας και φαίνεται να προσφέρει σημαντικά περιορισμένη κάλυψη στην Αττική (Σύνταγμα, Πειραιά, Μικρολίμανο, Μοσχάτο, Δραπετσώνα, Μαρίνα Φλοίσβου, Κέντρο πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Εμπορικό κέντρο Γλυφάδας, Πλάζ Βουλιαγμένης, Smart Park και Αττικό Ζωολογικό πάρκο) και σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης (Πλατεία Δικαστηρίων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ΔΕΘ-Βελλίδειο).

Στόχος της εταιρείας είναι ταχύτατος ρυθμός ανάπτυξης που θα ξεκινήσει ακόμα και μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Συνδέθηκα στο 5G και τώρα τι;

Μια συμβουλή πριν ξεκινήσετε τις δοκιμές σας στο δίκτυο 5G. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαθέσιμα πολλά GB στο πλάνο σας γιατί εφόσον συνδεθήκατε, είναι σε θέση με τις ταχύτητες που προσφέρει να εξαντλήσει το πλάνο σας σε λίγα λεπτά. Όχι δεν είμαι υπερβολικός σε αυτό που γράφω, είναι εύκολο να ξεγελαστείτε και να χρεωθείτε πολλά επιπλέον GB πριν το καταλάβετε.

Έχοντας καθαρή τη συνείδηση μου μετά την παραπάνω προειδοποίηση, κάτι που νομίζω ότι σύντομα θα φέρει και αλλαγές στις χρεώσεις των πακέτων δεδομένων των παρόχων σας καλωσορίζω στο μέλλον της συνδεσιμότητας.

Τι θα λέγατε να συνδεθείτε στο YouTube και να απολαύστε ένα video σε ανάλυση 4Κ, χωρίς κολλήματα για buffering, χωρίς μείωση της ανάλυσης, απροβλημάτιστα, σαν να το είχατε αποθηκευμένο στη μνήμη του smartphone σας. Εντυπωσιακό;

Συνδέστε τον gaming υπολογιστή σας στο internet μέσω του smartphone σας που είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο 5G. Ανοίξτε το αγαπημένο σας online παιχνίδι και απολαύστε gaming με τους φίλους σας χωρίς lag, σαν να ήταν ένα game που παίζετε όλοι μαζί εκεί δίπλα – δίπλα στον ίδιο υπολογιστή.

Δεν θα αναφέρω καν να δοκιμάστε να κάνετε τα δύο παραπάνω παράλληλα, γιατί είναι βέβαιο ότι η αρχική μου προειδοποίηση – περί εξάντλησης του πακέτου δεδομένων σας – θα πάει περίπατο. Γίνεται όμως και με σχετική άνεση σε μια καλή σύνδεση σε δίκτυο 5G.

Τα καλύτερα έρχονται

Όπως είναι αντιληπτό οι εφαρμογές πάρα πολλές, ενώ ανοίγουν ορίζοντες για πολλές νέες υλοποιήσεις που μέχρι σήμερα δεν είναι εφικτές.

Αναλυτές σημειώνουν ότι χάρη στα δίκτυα 5G περίπου στα μέσα της δεκαετίας θα αρχίσουμε να βλέπουμε αλλαγές στην καθημερινότητα μας σε τομείς που δεν φανταζόμαστε καν σήμερα.

Θα δούμε αλλαγές από τον τρόπο εργασίας αρκετών ανθρώπων, μέχρι εντελώς νέες υλοποιήσεις σε τομείς όπως η γεωργία ακριβείας, τα logistics, η έξυπνη μετακίνηση (smart mobility), η αυτόνομη οδήγηση όχι μόνο για ιδιωτικής χρήσης οχήματα, αλλά ακόμα και φορτηγά.

Θα δούμε εφαρμογές με τεχνολογίες έξυπνων πόλεων, επαυξημένης πραγματικότητας και πολλά ακόμα που θα είναι σαν να έχουν βγει από βιβλία επιστημονικής φαντασίας.

Όλα αυτά όχι κάπου στο απώτερο μέλλον και σε κάποια άλλη χώρα, αλλά σε πολύ λίγα χρόνια από σήμερα, εδώ στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.

Technology editor, gadget freak, electronics engineer, hardware/software reviewer, web developer, amateur astronomer, physics & math lover, trekkie, beekeeper.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
SUPS 👨‍⚖️

καλα προς το παρον θ συνεχισουμε να χρυσοπληρωνουμε τα πακετα data στη συνηθη τακτικη ολων των παροχων.

Nightfalls 😈

Συμφωνούμε.. τό μόνο πού έχει προσφέρει προς το παρόν είναι η προσπάθεια να ελαφρύνει ή τσέπη μας.. Με τις πιστοποιήσεις και τίς λοιπές ανοησίες περί συμβατότητας από τίς εταιρείες… αναμένουμε και την Vodafone για να δούμε τι πολιτική θα ακολουθήσει..

Blats

Καμια πληροφορια για τα oneplus έχουμε για το 5g cosmote;;;

SUPS 👨‍⚖️

ρε φιλε τι πληροφορια να εχουν…η κοσμοτε εχει θεμα παρε τηλεφωνο και κανε τους παραπονα…

Blats

Ρε φίλε τεχνολογικό site είναι γι’αυτό ρωτάω

KostasB

Όσον αφορά τις συμβατές συσκευές, το ίδιο είχε συμβεί και με το 4G στις αρχές απ’ όσο θυμάμαι. Όταν είχα καλέσει την εξυπηρέτηση για ενεργοποίηση μου ζήτησαν να πιστοποιήσω πως το κινητό μου είναι 4G και αφού αυτό που δήλωσα το βρήκαν συμβατό, μου το ενεργοποίησαν.
Δοκιμάστε ένα τηλέφωνο (αν καταφέρετε να βγάλετε γραμμή αυτήν την περίοδο) και δηλώστε πως το τηλέφωνο σας είναι ένα από αυτά της λίστας με τα συμβατά. Μπορεί να είστε τυχεροί και να το ενεργοποιήσουν χωρίς μήνυμα.
Αλλιώς δοκιμάστε ότι έκαναν πολλοί με το VoLTE. Αν έχετε γνωστό που να έχει κάποιο κινητό της λίστας βάλτε την κάρτα σας στο κινητό αυτό στείλτε το μήνυμα και μόλις έρθει απάντηση ότι ενεργοποιήθηκε επιστρέφετε την κάρτα στο κινητό σας και λογικά θα έχετε 5G.

Nightfalls 😈

Φίλε Κώστα πολύ φοβάμαι ότι αυτή την φορά δεν θά είναι τόσο απλό… από τον νέο χρόνο βλέπω συμβόλαια με esim για 5g με ανάλογες τιμές..θα δούμε ..ας περιμένουμε και την Vodafone.

Orestis Pap

Η Cosmote στην ανακοίνωση λέει ότι δε θα υπάρχει επιβάρυνση. Γιατί πληρώσαμε παραπάνω απο το 3G στο 4G; οι ίδιες χρεώσεις θα ισχύουν 

Nightfalls 😈

Φίλε Ορέστη στην ανακοίνωση λέει ότι είναι δωρεάν για όλους εφόσον έχεις αγοράσει η θα αγοράσεις συγκεκριμένη συσκευή από το eshop τής.τωρα τί θα γίνει με τούς υπόλοιπους όπως εγώ που έχω αγοράσει πριν 2 μήνες το Sony Xperia 5 ii στα 920 ευρώ και δεν τό υποστηρίζει …θα δείξη τό νέο χρόνο.. τώρα για τις χρεώσεις αν θα είναι ίδιες δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά δεν τό νομίζω.. όπως και να έχει σε λίγο θα ξέρουμε.

Nightfalls 😈

Μεταφέρω ένα άρθρο που διάβασα σήμερα στο forum της Xiaomi και είναι σχετικό με το θέμα…… Σημείωση : Το θέμα με τις συμβατές συσκευές που αναγράφουν οι εταιρείες είναι καθαρά ένα τέχνασμα μάρκετινγκ που γίνεται με σκοπό να προωθήσουν τις συσκευές που έχουν στα καταστήματά τους. Οι συσκευές είναι αναγκασμένες πάντα να ακολουθούν τις προδιαγραφές του εκάστοτε δικτύου για να γίνει εφικτή η σύνδεσή τους και η χρήση του δικτύου, και όχι το ανάστροφο. Από την στιγμή που κάθε συσκευή που κυκλοφορεί στο διεθνές εμπόριο και όχι μόνο στην χώρα μας, καλύπτει τις προδιαγραφές του δικτύου (συχνότητες – μπάντες – τύπος διαμόρφωσης σήματος), θα μπορέσει να συνδεθεί, ανεξάρτητα εάν αυτή συγκαταλέγεται στις λίστες των πορόχων δικτύου ή όχι. Τεχνικά δεν έχει το δικαίωμα κανένας πάροχος να προσαρμόσει ανάλογα με τις δικές του επιθυμίες και συμφέροντα, την χρήση του δικτύου από τρίτες συσκευές που πληρούν 100% τις τεχνικές προϋποθέσεις. Έτσι λοιπόν, ανεξάρτητα εάν δεν βλέπετε την συσκευή σας στις παραπάνω λίστες που έχουν αναρτηθεί, και είναι 100% συμβατή με τις προδιαγραφές του δικτύου των παρόχων, αυτή θα πρέπει να συνδέεται κανονικά. Δηλαδή εάν έρθει στην χώρα μας κάποιος τουρίστας που έχει 100% συμβατή συσκευή με τις προδιαγραφές του δικτύου στην χώρα… Συνέχεια »

Last edited 2 years πριν by Nightfalls 😈
Athanasios Samaras

Επιτέλους και κάτι σωστό. Μια σωστή ενημέρωση, μακριά από τους “φοβικούς” με το 5G. Παρακαλώ δώστε μια μεγαλύτερη δημοσιότητα σε παρόμοια άρθρα, γιατί μας έχουν τρελάνει οι “φοβικοί” με τις ανοησίες τους. Έχουν φτάσει να λένε και να δημοσιεύουν, ότι το 5G φταίει για τον κορωνοιό, ότι οι κεραίες θα είναι σαν ψυγεία και θα γεμίσουν τα μπαλκόνια μας… τέτοια κλπ… ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ..!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear featured Xiaomi

Xiaomi Watch 2 Pro: Ανακοινώθηκε επίσημα – Smart Band 8: Διαθέσιμο παγκοσμίως

Η Xiaomi πραγματοποίησε μια μεγάλη εκδήλωση στο Βερολίνο, όπου, εκτός από τα Xiaomi 13T και 13T Pro, παρουσίασε και τα νέα της wearable.

Smartphones featured Leica Xiaomi

Xiaomi 13T Pro: Με κάμερες Leica, Dimensity 9200+, 120W ταχύτητα φόρτισης

Η Xiaomi μόλις αποκάλυψε σε εκδήλωση στο Βερολίνο τα νέα της smartphone 13T και 13T Pro με κάμερες που φέρουν την υπογραφή της Leica.

Smartphones Android featured Google

Pixel 8: Leak υπόσχεται 7 χρόνια ενημερώσεων OS

Το Pixel 8 πρόκειται να γίνει επίσημο από τη Google στις 4 Οκτωβρίου αλλά θα τα γνωρίζουμε ήδη όλα μέχρι τότε.

Smartphones ChatGPT featured

To ChatGPT θα μπορεί “να βλέπει, να ακούει και να μιλάει”

Η OpenAI ανακοίνωσε μια σημαντική ενημέρωση για το ChatGPT που θα κάνει την τεχνητή νοημοσύνη να μπορεί “να βλέπει, να ακούει και να μιλάει”.