ΗΠΑ: Απαγορεύουν πωλήσεις High-End Chips μεγάλων εταιρειών στην Κινεζική Κυβέρνηση

Σε μια επιθετική κίνηση για να κάμψει την πρόοδο της Κίνας όσον αφορά τους υπερυπολογιστές, η Αμερικανική Κυβέρνηση προχώρησε σε απαγόρευση των πωλήσεων εξαρτημάτων υπολογιστών «από το πάνω ράφι» των εταιρειών Intel, Nvidia και AMD.

Tα προϊόντα αυτά είναι επεξεργαστές και κάρτες γραφικών για χρήση σε υπερυπολογιστές.
Η Κίνα έχει στο οπλοστάσιό της έναν υπερυπολογιστή με το όνομα Τιάνε-1 (Tianhe = Milky Way, ονομασία του γαλαξία μας) και ετοιμάζεται για τον ερχομό του δεύτερου μοντέλου της σειράς.

Ο υπολογιστής αυτός σχεδιαζόταν να φτιαχτεί ενσωματώνοντας τον κορυφαίας ποιότητας επεξεργαστή της Intel, Xeon Ε5 Haswell, αναβαθμίζοντας τα petaflops από τα 33 του Τιάνε-1 στα 110 για τον Τιάνε-2.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρήθηκε ως προνοητική καθώς πιστεύεται ότι ο σκοπός χρήσης αυτού του νέου υπερυπολογιστή θα είναι η έρευνα για πυρηνικά όπλα.

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ όμως έκανε και το βήμα παραπάνω. Δεν απαγόρεψε μόνο στην Intel την όποια ανάμειξη εμπορικά, αλλά και στις Nvidia και AMD να πουλήσουν τις σειρές Tesla και Firepro, οι οποίες περιέχουν στο στόλο τους συνεπεξεργαστές. Σκοπός χρήσης τους ήταν να τροφοδοτήσουν με ισχύ διάφορα κέντρα ερευνών στην Κίνα.

Σαν να μην έφταναν αυτά τα μέτρα, απαγορεύτηκε και στην IBM να πουλήσει τους PowerPC επεξεργαστές της αλλά χάριν στην κοινοπραξία της OpenPower, οι κινεζικές εταιρείες hardware μπορούν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν επεξεργαστές βασισμένους στο PowerPC, εγχώρια. Το εμπάργκο των Η.Π.Α. έχει φτάσει και ως την HP και τη σειρά προϊόντων της από οπτικοηλεκτρονικά.

Αρκετά ενδιαφέρον είναι ότι στη λίστα του εμπάργκο δεν είναι μόνο η Κίνα, αλλά το Πακιστάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το όλο αστείο της υπόθεσης είναι ότι στην Κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι ανήκει η Global Foundries, ένας πολύ σημαντικός κατασκευαστής chip και μοναδικός τροφοδότης της AMD από το 2014.

Από μια αντικειμενική οπτική γωνία, η όλη προσπάθεια των Η.Π.Α. είναι μάταιη, καθώς πολλές από τις εταιρείες έχουν θυγατρικές σε άλλες έδρες, μέσα από τις οποίες μπορούν να γίνουν αγορές προϊόντων από τις προαναφερθείσες εταιρείες στις προαναφερθείσες χώρες και εν τέλει να καταλήξουν σε αυτές με νόμιμες διαδικασίες. Το μόνο πλήγμα σε όλη την υπόθεση είναι η οικονομία και η δυσανασχέτηση των αμερικανικών κατασκευαστικών εταιρειών chip.

Επεξηγήσεις:
Flops: είναι μονάδα μέτρησης επιδόσεων του υπολογιστή, Petaflops είναι τα flops x10^15, Flops = FLoating-point Operations Per Second

OpenPower: είναι η κοινοπραξία που ξεκίνησε από την IBM με συνεργασία προϊόντων των IBM, Freescale, AppliedMicro, LSI, e2v και Synopsys με κύριο σκοπό να φτιάξουν ένα νέο δίκτυο δεδομένων με δυνατότητα χρήσης της τεχνολογίας βασισμένης στο σύννεφο (cloud).

Δημήτρης Μηλόπουλος

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 15 Απριλίου 2015 14:59

Σχόλια

  • Τα περισσότερα εξαρτήματα που εχουμε (εμεις και οι Αμερικανοι) στους υπολογιστές μας είναι από Κινα και Ταϊβαν οποτε δεν εχει κανενα νοημα αυτό που κανουν.

    Αλλα οσονουπω η Κινα γινεται υπερδύναμη και γι' αυτό αυτή η συγχίση!

  • Πολύ σημαντική εξέλιξη που παρόμοιά της έχουμε να δούμε από την εποχή του ψυχρού πολέμου. Τεράστια έκπληξη που στην απαγόρευση συμπεριλαμβάνονται και τα Η.Α.Ε. που είναι παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ και από τις πρώτες χώρες που οι ΗΠΑ είχαν παραχωρήσει τεχνολογία και άδειες παραγωγής ηλεκτρονικής τεχνολογίας ενώ δεν συμπεριλαμβάνετε η Ρωσία!
    Τώρα όσον αφορά το άρθρο ο συγγραφέας του άρθρου κάνει τεράστιο λάθος, η όλη κίνηση έχει και παραέχει νόημα. Και εξηγούμε. Καμιά από αυτές τις χώρες δεν διαθέτει εργοστάσιο εκτύπωσης ημιαγωγών σε επίπεδο νανόμετρων. Καμιά. Ούτε η GlobalFoundries στα Αραβικά Εμιράτα, ούτε η Κίνα η οποία κάνει μόνο την συναρμολόγηση και την παραγωγή των πλακετών στην οποία καρφώνονται τα τσιπς και τίποτα παραπάνω.
    Για όσους δεν το ξέρουν όλα τα εργοστάσια που εκτυπώνουν σε επίπεδο νανόμετρων στον δυτικό κόσμο (εξαιρούνται κάποια ευρωπαϊκά της Philips) βασίζονται σε πατέντες της IBM της Micron και κάποιων άλλων αμερικανικών εταιριών. Λειτουργούν με την άδεια τους και ουσιαστικά με την άδεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ καθώς οι τεχνολογίες αυτές θεωρούνται κρίσιμες στρατιωτικά και λειτουργούν εκτός ΗΠΑ κάτω από αυστηρότατα πρωτόκολλα παραγωγής και με την συνεχή επίβλεψή της κυβέρνησης των ΗΠΑ (Ναι, ισχύει και για τα εργοστάσια της Samsung). Όλα τα τσιπς που παράγονται σε αυτά εργοστάσια φέρουν μοναδικό σειριακό αριθμό και ακόμα και για τα μη λειτουργικά τσιπ υπάρχει αυστηρό πρωτόκολλο καταστροφής τους. Ουσιαστικά αυτή την στιγμή που μιλάμε ούτε ένα τσιπ δεν μπορεί να παραχθεί κρυφά και η διάθεση όσων παράγονται παρακολουθείτε μέχρις ενός σημείου.
    Άρα η κίνηση των ΗΠΑ έχει νόημα. Επιπλέον η αντιγραφή των σχεδίων των τσιπς είναι μεν δυνατή με την αντίστροφη μηχανική αλλά η παραγωγή τους όχι οπότε η όλη προσπάθεια είναι ουσιαστικά άχρηστη. Πριν 2-3 χρόνια οι κινέζοι αντέγραψαν το σχέδιο ενός επεξεργαστή της Intel αλλά όταν δώσαν το σχέδιο για εκτύπωση, σε εργοστάσιο στην Σιγκαπούρη αν δεν κάνω λάθος, οι ΗΠΑ το μπλόκαραν αμέσως.
    Στην εποχή του ψυχρού πολέμου η ΕΣΣΔ προμηθευόταν μέσω πρακτόρων της σε χώρες του ΝΑΤΟ την τεχνολογία η οποία ήταν απαγορευμένη για αυτή αλλά όπως καταλαβαίνεται κάτι τέτοιο είναι δυνατόν μόνο για λίγα κομμάτια και έχει νόημα όταν μπορείς να αντιγράψεις την τεχνολογία.
    Ωστόσο μιλάμε για την Κίνα η οποία έχει αποδείξει πως είναι σε θέση να πετύχει κυριολεκτικά τα πάντα. Είναι βέβαιο ότι η Κίνα προσπαθεί να αναπτύξει τεχνολογία εκτύπωσης μικροκυκλωμάτων εδώ και πολύ καιρό χωρίς να το έχει πετύχει ακόμα. Η απαγόρευση αυτή σίγουρα θα της δώσει ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο και ίσως σύντομα να μας εκπλήξει.

  • solon, η προσπαθεια ειναι σχετικα ματαιη επειδη μπορουν τα τσιπ μεσω θυγατρικων να εισαχθουν σε χωρες οπως η Κινα...και οχι επειδη δε μπορουν οι κινεζοι να φτιαξουν μονοι τους οπως σωστα ανεφερες

  • @spirios1992
    Όπως γράφω όλες οι παρτίδες τσιπς παρακολουθούνται μέχρις ενός σημείου. Π.χ. Το FBI ξέρει ότι τα νούμερα με το τάδε serial numbers επεξεργαστών τοποθετήθηκαν στα laptop τάδε της Toshiba με σειριακό αριθμό τάδε και διατέθηκαν στην τάδε χώρα. Μέχρι και το σημείο αυτό το FBI έχει στην διάθεσή του όλα τα στοιχεία. Εάν θέλει να το ψάξει περισσότερο θα ζητήσει στοιχεία από την χώρα στην οποία διατέθηκε το προϊόν. Σαφώς και δεν παρακολουθούν όλες τις συσκευές ούτε τους ενδιαφέρουν οι περισσότερες από αυτές. Όσες όμως τους ενδιαφέρουν είναι δυνατόν να τις ελέγξουν άμεσα. Σίγουρα οι χώρες που περιλαμβάνονται στο εμπάργκο μπορούν να προμηθευτούν μερικά κομμάτια από τις χώρες στις οποίες η διάθεση επιτρέπεται αλλά η προμήθεια μεγάλων παρτίδων για την κατασκευή ενός υπερυπολογιστή θα είναι από δύσκολη έως αδύνατη.

  • όπως με παραθέτει ο spirios1992, τείνω να πω πως δεν είναι λάθος το σχόλιο γιατί θα εισαχθούν μέσω θυγατρικών τα τσιπ στην Κίνα. το silk road επαναλαμβάνεται... όλα τα άλλα είναι ιστορίες γι αγρίους με παρασκηνιολογία και ξεφεύγει εντελώς από το θέμα.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αλέξανδρος Παππάς

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.