Cars

Volkswagen: Ετοιμάζει ρομπότ που φορτίζει αυτόνομα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η Volkswagen δημιούργησε έναν αυτόνομο σταθμό φόρτισης ο οποίος μπορεί να φορτίζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα όπου και να βρίσκονται, μέσα στους χώρους στάθμευσης. Αυτά τα επαναστατικά ρομπότ θα μπορούσαν να αλλάξουν για πάντα τον τρόπο φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων, που προς το παρόν καθιστούν αναγκαίο ο ιδιοκτήτης τους να μεταβαίνει σε συγκεκριμένα σημεία φόρτισης.

Πώς λειτουργεί το αυτόνομο ρομπότ φόρτισης

Η τεχνολογία V2X της Volkswagen καθιστά δυνατή τη φόρτιση ενός αυτοκινήτου όπου και αν βρίσκεται. Μόλις ο ιδιοκτήτης σταθμεύσει το ηλεκτρικό όχημα μπορεί να καλέσει το ρομπότ φόρτισης μέσω μιας εφαρμογής για smartphone ή από την οθόνη αφής του αυτοκινήτου.

Το ρομπότ θα είναι σε θέση να γνωρίζει που βρίσκεται το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που χρειάζεται φόρτιση και μεταβαίνει στο σημείο. Επιπλέον, το ρομπότ της Volkswagen θα γνωρίζει πόση ηλεκτρική ενέργεια χρειάζεται για να γεμίσει το πακέτο μπαταρίας του οχήματος.

Στη συνέχεια, το ρομπότ της Volkswagen θα τοποθετεί έναν φορητό φορτιστή που ονομάζεται βαγόνι μπαταρίας στο σημείο στάθμευσης. Μέσω ασύρματης επικοινωνίας θα δίνει εντολή στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο να ανοίξει τη θύρα φόρτισης. Έπειτα, θα τοποθετεί το βύσμα στη θύρα και θα επιστρέφει στη βάση του, αφήνοντας τον φορτιστή να αναπληρώσει την ενέργεια που λείπει στη μπαταρία του αυτοκινήτου.

Όταν η μπαταρία του ηλεκτρικού οχήματος έχει φορτίσει, το ρομπότ της Volkswagen θα επιστρέφει το βαγόνι μπαταρίας στη βάση. Τα βαγόνια μπαταρίας, που μοιάζουν με μικρά ρυμουλκούμενα, θα έχουν χωρητικότητα 25 kWh και θα είναι ικανά για γρήγορη φόρτιση DC έως και 50 kW.

Η όλη διαδικασία θα ολοκληρώνεται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Το ρομπότ της Volkswagen είναι εξοπλισμένο με μια σειρά από κάμερες, σαρωτές λέιζερ και υπερηχητικούς αισθητήρες που θα του επιτρέπουν να βρει το αυτοκίνητο αυτόνομα και να πλοηγείται με ακρίβεια στους χώρους στάθμευσης χωρίς να χτυπά τα άλλα οχήματα, είτε είναι σταθμευμένα είτε κινούμενα.

Το μέλλον στη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η τεχνολογία της Volkswagen θα διευκολύνει ιδιαίτερα τη ζωή όσων οδηγούν ηλεκτρικά οχήματα. Οι οδηγοί δεν θα χρειάζεται πλέον να μεταβαίνουν σε κάποιον σταθμό φόρτισης. Επιπλέον, δεν θα αντιμετωπίζουν σενάρια όπως η χαμηλή στάθμη μπαταρίας διότι δεν βρίσκουν σταθμό με κατάλληλο βύσμα.

Η Volkswagen προβλέπει ότι τα ρομπότ φόρτισης και τα βαγόνια μπαταρίας που τοποθετούνται στη γωνία ενός χώρου στάθμευσης θα είναι φθηνότερα από την εγκατάσταση ολόκληρου σταθμού. Οπότε, η λύση που προσφέρει θα έχει και οικονομικά οφέλη.

Τέλος, η Volkswagen τόνισε ότι αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία βρίσκεται σε εμβρυικό στάδιο ανάπτυξης. Ενώ πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει με ακρίβεια πότε τα ρομπότ φόρτισης και τα βαγόνια μπαταρίας θα δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 28 Δεκεμβρίου 2019 13:01

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Χάρης Αναγνωστόπουλος

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.