Computers

80% εξοικονόμηση ενέργειας από μικροεπεξεργαστή με υπεραγωγούς

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Yokohama στην Ιαπωνία δημιούργησαν έναν πρωτότυπο και… πολλά υποσχόμενο μικροεπεξεργαστή με υπεραγωγούς. Ο νέος μικροεπεξεργαστής εκτιμάται ότι έχει πολύ μικρές ενεργειακές απαιτήσεις σε σχέση με τα συστήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Η ιδέα του computing που είναι πανταχού παρών σε όλες τις καθημερινές εκφάνσεις της ζωής μας έχει και αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις και αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο που ήθελαν να βελτιώσουν οι ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Yokohama στην Ιαπωνία. Έγινε χρήση της διάταξης με το όνομα Adiabatic Quantum Flux Parametron (AQFP) η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε data centers νέας γενιάς και άλλα δίκτυα.

Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν πρωτότυπο μικροεπεξεργαστή ΑQFP στα 4 bit τον οποίο και ονόμασαν MANA από τα αρχικά των λέξεων Monolithic Adiabatic iNtegration Architecture. H συχνότητα λειτουργίας του είναι τα 2.5GHz, αλλά θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 5-10 GHz. Οι χρήση υπεραγωγών στο πειραματικό μοντέλο των Ιαπώνων αποδεικνύει ότι εδώ δεν υπάρχει η ανάγκη για μεγάλη δαπάνη ενέργειας για την ψύξη της υπολογιστικής διάταξης, κάτι που έχει εμφανές όφελος στην ενεργειακή κατανάλωση της μονάδας.

Πηγή

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.

Επεξεργάστηκε την 7 Ιανουαρίου 2021 7:57

Σχόλια

  • την μεγαλύτερη μπαταρια καταναλώνει η οθονη σε υψηλό φωτισμό (εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι μεχρι να βρεθεί κάτι άλλο που δύσκολα για τα επόμενα 10 χρόνια
    μετά πάει radio module dld 4g wifi κλπ (ουτε εκεί μπορει να γίνει κάτι καθώς περισσότερη ενεργια φεύγει για εκπομπη σε χαμηλό σήμα )
    και σαν τελευταιο παει cpu το οποιο το μεγαλυτερο ποσοστο μπαταριας που τρωει οταν ειναι ζωρισμενος (high cpu usage) ουτε εκεί μπορούν να γίνουν και πολλά εκτος απο κλασσικες μικρο βελτιωσεις καθε χρόνο που γίνονται (οχι κάτι συνταρακτικό)

    αιμαι απο day one στα smartphones μεχρι σημερα δεν αλλαξε κατι χοντρικα αυτονομια ειναι μια μερα (οτι αλλαγες γινοναι ειναι μικρες και υπερκαλυτουν απο της αντιστηχες αλλαγες στο hardware ) δλδ βελτίωσαν κατανάλωση modem 20% cpu 20% κλπ κλπ βάζουν μεγάλη οθονη + υψηλη αναληση + πολυ ποιο βαρυ software και πάλι γονατίζει η συσκευή ευτιχος που γινεται μεγαλύτερη ετσι χωράει και μεγαλύτερη μπαταρια και σαν συνολικό αποτέλεσμα ειναι εχεις πολύ ποιο μεγάλη συσκευη με ποιο δυνατό harware αλλά και πάλι ίδια αυτονομία με 15 χρόνια πριν .
    το μονο που θα αλλαξει τα παντα (οχι μονο κινιτα) οταν βγει νεος τυπος μπαταριας.. οταν και αν (δλδ στο ίδιο μέγεθος 3 πλασια χωρητικότητα (θα ειναι world changing parametr) ειδικά στα αυτοκίνητα θα ειναι κάτι σαν ιερό δισκοπότηρο (προφανος θα πρέπει να ακολουθήσει και παραγωγή ενέργειας για αρχή περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια και αργότερα την ψιχρη τιξη (η οποια ηδη εκανε αλματα προόδου (20 δευτερόλεπτα σταθερό fusion reaction)

    • Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα έχει περισσότερο σημασία σε επαγγελματικές εφαρμογές που θέλεις ισχυρή επεξεργαστική ισχύ χωρίς απαραίτητα οθόνη, υπηρεσίες, μεταφορά/αποθήκευση δεδομένων & διαχείριση κτλ.
      Ακόμα και στους φορητούς υπολογιστές και κινητά θα δούμε διάφορα εφόσον εφαρμοστεί τελικά όχι όμως σίγουρα στην έκταση άλλων διαδικασιών.

    • Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα συστήματα εκτός των Smartphone που έχεις στο μυαλό σου. Μάλιστα, στα συστήματα αυτά μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στις ενεργειακές απαιτήσεις και στη διάρκεια ζωής τους.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Νίκος Καϊμακάμης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.