Aida64: Οικιακό Benchmarking και περισσότερα

Στη βιομηχανία των υπολογιστών, οι περισσότεροι καταναλωτές δε γνωρίζουν τι «φοράει» ο υπολογιστής τους ή πιο είναι το πλήρες των δυνατοτήτων του. Γι’ αυτό το σκοπό υπάρχουν αρκετά προγράμματα benchmarking ή αναγνωριστικού των χαρακτηριστικών του υπολογιστή, με κορυφαία επιλογή το Aida64.

Το πρόγραμμα benchmarking Aida64 αριθμεί αρκετά χρόνια στην κυκλοφορία, σαν συνεχιστής του Everest. Αν και αρχικά κυκλοφόρησε με πρώτη ονομασία Aida πριν μια δεκαετία περίπου, συνεχίστηκε με το όνομα Aida32. Με τις αλλαγές στο καθεστώς διοίκησης και ανάπτυξης της εταιρείας άλλαξε σε Everest, για να ξαναλλάξει το 2010 σε Aida64 προσθέτοντας όλες τις 64bit εκδόσεις επεξεργαστών και συσκευών.

Μιλώντας για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προγράμματος, μπορείτε να δείτε όλες τις κρυφές πληροφορίες του επεξεργαστή, του σκληρού δίσκου και της απόδοσης της μνήμης RAM σας μέσα από διάφορα εργαλεία benchmarking που θα βρείτε στην κεντρική διεπαφή χρήστη. Άξιο λόγου είναι το εργαλείο ελέγχου σταθερότητας του υπολογιστή που επιτρέπει να «ζορίσουμε» τον υπολογιστή στο μέγιστο (stress test), με οποιοδήποτε συνδυασμό hardware θέλουμε. Τα αποτέλεσμα αυτού του stress test παρουσιάζονται με δεδομένα μέσω γραφικών παραστάσεων, όπως η θερμοκρασία, οι τάσεις ρεύματος, οι ταχύτητες των ανεμιστήρων σε πραγματικό χρόνο, οι επιδόσεις του κι αρκετές ακόμα μετρήσεις τεχνικών μεγεθών. Ειδικά, όσοι ασχολούνται με το OC και θέλουν ένα πρόγραμμα για όλα, το Aida64 θα είναι γι’ αυτούς χρυσάφι.

Για όσους έχουν εγκαταστήσει συστήματα που αναγράφουν διάφορες μετρήσεις του υπολογιστή, το Aida64 είναι απολύτως συμβατό με όλες τις LCD/VFD συσκευές που είναι συνδεδεμένες με αυτόν. Η τελευταία μάλιστα έκδοση υποστηρίζει ασύρματο έλεγχο μέσα από smartphone και tablet.

Οι μετρήσεις, παράλληλα, μπορούν να γίνουν με 250 διαφορετικούς αισθητήρες από διαφορετικές συσκευές (ανάλογα τι υποστηρίζει κάθε τμήμα του hardware σας). Ενώ, επίσης, οι τιμές για τη θερμοκρασία, τις τάσεις, την κατανάλωση ρεύματος και την ταχύτητα των ανεμιστήρων μπορούν να εμφανισθούν με εικονίδια στο System Tray, σε ένα OSD Panel, στα Gaming G15/G19 πληκτρολόγια της Logitech, σε ένα Desktop Gadget και στο Razer Switchblade LCD.

Μέσα σε όλον αυτόν τον ενθουσιασμό υπάρχουν και αρνητικά. Γι’ αρχή να πούμε το πιο βασικό για τους gamers. Δεν είναι ιδανικό το πρόγραμμα για να μετρηθεί η απόδοση σε 3D, καθώς έχει δοθεί βαρύτητα σε άλλης φύσης αντικείμενα. Επομένως, όσοι περιμένουν να μετρήσουν FPS, καλύτερα να απευθυνθούν σε άλλα προγράμματα όπως είναι στο steam το 3D Mark που έχει δωρεάν έκδοση (με περιορισμούς) γι’ αυτό το σκοπό. Επίσης η πιο φθηνή έκδοση για οικιακή χρήση, η Aida64 Extreme Edition, ξεκινάει από 40 περίπου ευρώ αν και υπάρχει μια δοκιμαστική έκδοση για τις πρώτες 30 ημέρες χρήσης.

Για όσους έχουν την περιέργεια ή το μεράκι να μάθουν τα εξαρτήματα του υπολογιστή τους ή επιθυμούν να κάνουν ελέγχους (stress test) για να μάθουν τη σταθερότητα του μηχανήματός τους και τις επιδόσεις του, είναι μια πολύ καλή επιλογή, ακόμα και η δοκιμαστική των 30 ημερών έκδοση. Για τους πιο προχωρημένους χρήστες ή τους επαγγελματίες, ενημερώνουμε ότι κυκλοφορούν εκδόσεις Business, Extreme Engineer και για τους Enthusiasts, Extreme Audit με τιμές που φτάνουν τα 185 περίπου ευρώ.

aida64-editions

Απαιτήσεις Συστήματος

  • Υποστηριζόμενα Λειτουργικά: Windows 95/98/Me, Windows NT4/2000, Windows XP, Windows PE, Windows Server 2003, Windows Vista, Windows Server 2008, Windows 7, Windows Server 2008 R2, Windows 8, Windows Server 2012, Windows 8.1, Windows Server 2012 R2, Windows 10, Windows Server 2016 (όλες οι υποστηριζόμενες 64bit εκδόσεις)
  • Επεξεργαστές: Intel Pentium και άνω
  • Απαιτούμενη Χωρητικότητα στο Δίσκο: 30 MB
  • Υποστηριζόμενες Γλώσσες: Albanian, Arabic, Belarusian, Bosnian, Bulgarian, Catalan, Croatian, Czech, Danish, Dutch, Estonian, English, Finnish, French, German, Hungarian, Indonesian, Italian, Japanese, Korean, Latvian, Lithuanian, Macedonian, Norwegian, Polish, Portuguese (Brazil), Portuguese (Portugal), Romanian, Russian, Serbian (Cyrillic), Serbian (Latin), Simplified Chinese, Slovak, Slovenian, Spanish, Swedish, Traditional Chinese, Turkish, Ukrainian.

aida64-amd

aida64-intel

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Theo

speecy, intel burn test, crystal disc και furmark για να δεις και να κάνεις benchmark τα πάντα δωρεάν και άσε τα υπόλοιπα επι πληρωμή…

Theo

για τον cpu υπάρχει επίσης και το prime 95

Svigos

Για εναν απλο χρηστη που απλος θελει να δει τι υπαρχει μεσα στο pc του καλητερα να χρησιμοποίηση το cpu z απλο και καλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers NVIDIA

H NVIDIA εμφανίζεται απαισιόδοξη για την κρίση των chipsets

H NVIDIA ενημερώνει ότι οι ελλείψεις στην τεχνολογική αγορά θα συνεχιστούν με την ίδια να μην μπορεί να καλύψει τη ζήτηση.

Computers IDC

H αγορά των PC γνωρίζει τη μεγαλύτερη άνθησή της εδώ και 20 χρόνια

Τα PC επανέρχονται και μάλιστα πολύ δυναμικά, αφού η ανάπτυξή τους είναι η πιο δυναμική που έχει δει ο κλάδος εδώ και 20 χρόνια.

Computers featured

O SSD που αγοράζεις μπορεί να μην είναι αυτός που πλήρωσες

Οι κατασκευαστές αλλάζουν τα εσωτερικά μέρη ενός SSD, χωρίς να ενημερώνουν για τις αλλαγές στα μοντέλα τους.

Computers ΙΒΜ

Η IBM δίνει πιστοποιήσεις σε developers κβαντικών υπολογιστών

H IBM μας φέρνει λίγο πιο κοντά στην εποχή του quantum computing, ανακοινώνοντας την πρώτη πιστοποίηση για προγραμματιστές.