Beyond 4.0

Aida64: Οικιακό Benchmarking και περισσότερα

Στη βιομηχανία των υπολογιστών, οι περισσότεροι καταναλωτές δε γνωρίζουν τι «φοράει» ο υπολογιστής τους ή πιο είναι το πλήρες των δυνατοτήτων του. Γι’ αυτό το σκοπό υπάρχουν αρκετά προγράμματα benchmarking ή αναγνωριστικού των χαρακτηριστικών του υπολογιστή, με κορυφαία επιλογή το Aida64.

Το πρόγραμμα benchmarking Aida64 αριθμεί αρκετά χρόνια στην κυκλοφορία, σαν συνεχιστής του Everest. Αν και αρχικά κυκλοφόρησε με πρώτη ονομασία Aida πριν μια δεκαετία περίπου, συνεχίστηκε με το όνομα Aida32. Με τις αλλαγές στο καθεστώς διοίκησης και ανάπτυξης της εταιρείας άλλαξε σε Everest, για να ξαναλλάξει το 2010 σε Aida64 προσθέτοντας όλες τις 64bit εκδόσεις επεξεργαστών και συσκευών.

Μιλώντας για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προγράμματος, μπορείτε να δείτε όλες τις κρυφές πληροφορίες του επεξεργαστή, του σκληρού δίσκου και της απόδοσης της μνήμης RAM σας μέσα από διάφορα εργαλεία benchmarking που θα βρείτε στην κεντρική διεπαφή χρήστη. Άξιο λόγου είναι το εργαλείο ελέγχου σταθερότητας του υπολογιστή που επιτρέπει να «ζορίσουμε» τον υπολογιστή στο μέγιστο (stress test), με οποιοδήποτε συνδυασμό hardware θέλουμε. Τα αποτέλεσμα αυτού του stress test παρουσιάζονται με δεδομένα μέσω γραφικών παραστάσεων, όπως η θερμοκρασία, οι τάσεις ρεύματος, οι ταχύτητες των ανεμιστήρων σε πραγματικό χρόνο, οι επιδόσεις του κι αρκετές ακόμα μετρήσεις τεχνικών μεγεθών. Ειδικά, όσοι ασχολούνται με το OC και θέλουν ένα πρόγραμμα για όλα, το Aida64 θα είναι γι’ αυτούς χρυσάφι.

Για όσους έχουν εγκαταστήσει συστήματα που αναγράφουν διάφορες μετρήσεις του υπολογιστή, το Aida64 είναι απολύτως συμβατό με όλες τις LCD/VFD συσκευές που είναι συνδεδεμένες με αυτόν. Η τελευταία μάλιστα έκδοση υποστηρίζει ασύρματο έλεγχο μέσα από smartphone και tablet.

Οι μετρήσεις, παράλληλα, μπορούν να γίνουν με 250 διαφορετικούς αισθητήρες από διαφορετικές συσκευές (ανάλογα τι υποστηρίζει κάθε τμήμα του hardware σας). Ενώ, επίσης, οι τιμές για τη θερμοκρασία, τις τάσεις, την κατανάλωση ρεύματος και την ταχύτητα των ανεμιστήρων μπορούν να εμφανισθούν με εικονίδια στο System Tray, σε ένα OSD Panel, στα Gaming G15/G19 πληκτρολόγια της Logitech, σε ένα Desktop Gadget και στο Razer Switchblade LCD.

Μέσα σε όλον αυτόν τον ενθουσιασμό υπάρχουν και αρνητικά. Γι’ αρχή να πούμε το πιο βασικό για τους gamers. Δεν είναι ιδανικό το πρόγραμμα για να μετρηθεί η απόδοση σε 3D, καθώς έχει δοθεί βαρύτητα σε άλλης φύσης αντικείμενα. Επομένως, όσοι περιμένουν να μετρήσουν FPS, καλύτερα να απευθυνθούν σε άλλα προγράμματα όπως είναι στο steam το 3D Mark που έχει δωρεάν έκδοση (με περιορισμούς) γι’ αυτό το σκοπό. Επίσης η πιο φθηνή έκδοση για οικιακή χρήση, η Aida64 Extreme Edition, ξεκινάει από 40 περίπου ευρώ αν και υπάρχει μια δοκιμαστική έκδοση για τις πρώτες 30 ημέρες χρήσης.

Για όσους έχουν την περιέργεια ή το μεράκι να μάθουν τα εξαρτήματα του υπολογιστή τους ή επιθυμούν να κάνουν ελέγχους (stress test) για να μάθουν τη σταθερότητα του μηχανήματός τους και τις επιδόσεις του, είναι μια πολύ καλή επιλογή, ακόμα και η δοκιμαστική των 30 ημερών έκδοση. Για τους πιο προχωρημένους χρήστες ή τους επαγγελματίες, ενημερώνουμε ότι κυκλοφορούν εκδόσεις Business, Extreme Engineer και για τους Enthusiasts, Extreme Audit με τιμές που φτάνουν τα 185 περίπου ευρώ.

aida64-editions

Απαιτήσεις Συστήματος

  • Υποστηριζόμενα Λειτουργικά: Windows 95/98/Me, Windows NT4/2000, Windows XP, Windows PE, Windows Server 2003, Windows Vista, Windows Server 2008, Windows 7, Windows Server 2008 R2, Windows 8, Windows Server 2012, Windows 8.1, Windows Server 2012 R2, Windows 10, Windows Server 2016 (όλες οι υποστηριζόμενες 64bit εκδόσεις)
  • Επεξεργαστές: Intel Pentium και άνω
  • Απαιτούμενη Χωρητικότητα στο Δίσκο: 30 MB
  • Υποστηριζόμενες Γλώσσες: Albanian, Arabic, Belarusian, Bosnian, Bulgarian, Catalan, Croatian, Czech, Danish, Dutch, Estonian, English, Finnish, French, German, Hungarian, Indonesian, Italian, Japanese, Korean, Latvian, Lithuanian, Macedonian, Norwegian, Polish, Portuguese (Brazil), Portuguese (Portugal), Romanian, Russian, Serbian (Cyrillic), Serbian (Latin), Simplified Chinese, Slovak, Slovenian, Spanish, Swedish, Traditional Chinese, Turkish, Ukrainian.

aida64-amd

aida64-intel

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Theo

speecy, intel burn test, crystal disc και furmark για να δεις και να κάνεις benchmark τα πάντα δωρεάν και άσε τα υπόλοιπα επι πληρωμή…

Theo

για τον cpu υπάρχει επίσης και το prime 95

Svigos

Για εναν απλο χρηστη που απλος θελει να δει τι υπαρχει μεσα στο pc του καλητερα να χρησιμοποίηση το cpu z απλο και καλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers HP

Polaris: Υπερυπολογιστής exascale θα τεθεί σε λειτουργία αρχές του 2022

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και η Hewlett Packard Enterprise εισέρχονται στην exascale εποχή παρουσιάζοντας έναν νέο υπερυπολογιστή.

Computers Intel

Σπάει το φράγμα των 5 GHz ο νέος επεξεργαστής Intel 11ης Γενιάς

Το νέο U Series chip 11ης Γενιάς της Intel θα μπορεί να φτάνει σε συχνότητα λειτουργίας τα 5 GHz με τον ένα πυρήνα.

Computers Apple Apple iMac iPad Pro

Apple M1: Developer εντοπίζει κενό ασφαλείας που δεν διορθώνεται

Ο developer Hector Martin ανακάλυψε ένα κενό ασφαλείας που φαίνεται να επηρεάζει όλες τις συσκευές με το Apple M1 Chip.

Computers ebay Bitcoin

Φθηνά CPU, SSD και μητρικές αναμένεται να γεμίσει σύντομα το eBay

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, ως γνωστόν, βασίζεται στην παράλληλη λειτουργία GPUs, οπότε όλα τα υπόλοιπα οδεύουν προς πώληση.